10 πράγματα που ίσως αγνοείς για τη Vespa

Κάποια πράγματα που μάλλον δεν γνωρίζεις για το θρυλικό, ιταλικό brand.

Αρκετές δεκαετίες πριν, μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Ιταλία προσπαθούσε απελπισμένα να αποτινάξει το φασιστικό παρελθόν της και ταυτόχρονα να σταθεί και πάλι στα πόδια της οικονομικά. Στο ευρύτερο πλαίσιο για το δεύτερο, επένδυσε σοβαρά στη βιομηχανία της μετακίνησης. Ο Enrico Piaggio, γιος του ιδρυτή της ομώνυμης εταιρείας, Rinaldo, εργαζόταν μέχρι τότε στο κομμάτι της αεροναυπηγικής. Όταν κλήθηκε να στηρίξει την οικογενειακή επιχείρηση ανέλαβε το δύσκολο project να σχεδιάσει ένα προσιτό δίτροχο για εύκολες μετακινήσεις. Εγκατέλειψε οποιαδήποτε άλλη δουλειά και επικεντρώθηκε στο απαιτητικό αν μη τι άλλο task. Το αποτέλεσμα της δουλειάς του ήταν η μυθική πια Vespa.

Το συγκεκριμένο όχημα εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια, γνώρισε τεράστια δημοφιλία, έκανε θραύση στις πωλήσεις σε πάρα πολλά μέρη του πλανήτη και πλέον, στις μέρες, θεωρείται ένα σύμβολο του κόσμου των δύο τροχών, που πολλοί προσπάθησαν να μιμηθούν. Ακολουθούν κάποιες λεπτομέρειες και ιστορίες για το θρυλικό δίτροχο, που πιθανότατα αγνοούσες.

Βγαίνει σε δύο μεγέθη

Όπως ακριβώς συνέβη στα ένδοξα 60s, η Vespa φτιάχνεται σε δύο αυθεντικά μεγέθη: Το small-frame vespino και το large-frame vespone.

Αγωνιστικό παρελθόν

Η Vespa Sei Giorni 300 HPE του 2020 διαθέτει εντυπωσιακές πινακίδες που θυμίζουν τα σκούτερ που κέρδισαν το περίφημο Six Days Trial Race του 1951 - ο εν λόγω αγώνας μάλιστα περιελάμβανε και off-road κομμάτι.

Η πιο γρήγορη Vespa

Πρόκειται για ένα δίκυκλο-πύραυλο της κατηγορίας, 125 κυβικών, που έπιασε ταχύτητα 170 χλμ/ώρα, σε μία διαδρομή από την Ρώμη προς την παραλιακή πόλη της Όστια, πίσω στο 1951. Η πιο ισχυρή ωστόσο έκδοση της Vespa είναι η GTS 300, με ιπποδύναμη 23,8 αλόγων.

10 πράγματα που ίσως αγνοείς για τη Vespa

Δοκιμασμένη στο χρόνο ανάρτηση

Η ανάρτηση που χρησιμοποιείται και στα σημερινά μοντέλα είναι σχεδόν η ίδια που προσαρμόστηκε στο πρώτο δίκυκλο, το 1946. Έχει ασφαλώς αναβαθμιστεί διαχρονικά έξυπνα από το αρμόδιο τμήμα της Piaggio.

To ηλεκτρικό μέλλον

Η πιο φρέσκια και πιο επαναστατική Vespa ονομάζεται Elettrica. Είναι ένα πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο, μηδενικών εκπομπών που είναι διαθέσιμο με τελικές ταχύτητες 48 χλμ/ώρα και 72 χλμ/ώρα.

Η Vespa στα 50

Η νέα γενιάς Vespa κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1996 και διέθετε το παραδοσιακό ατσάλινο πλαίσιο, αλλά με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Για να τιμήσει την 50ή επέτειο του brand, η ΕΤ 50 παρουσιάστηκε στον διεθνή Τύπο στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης.

Ειδική έκδοση για τα 60

Η πολύ ειδική σειρά GTV σχεδιάστηκε για να τιμήσει τα 60 χρόνια του brand. Η έμπνευση για αυτήν αντλήθηκε από το πρωτότυπο του 1946 και έφερε ένα τιμόνι χρωμίου, προβολέα στο μπροστινό φτερό και δύο ξεχωριστά καθίσματα. 

Το legacy

Κάποια από τα ονόματα των νέων μοντέλων, προέρχονται από κάποια αντίστοιχα του παρελθόντος, όπως τα Primavera, Sprint και Six Days.

ΒΕΣΠΑ 2

Το μέγεθος μετράει

Για πολλά χρόνια, τα scooters της Vespa ήταν εξοπλισμένα με τροχούς διαμέτρου 10 ιντσών, αλλά τα νεότερα μοντέλα έχουν μέγεθος 11 ίντσες.

Κοινωνική συνέπεια

Το Model 946, που αποκαλύφθηκε το 2013, ενσωματώνει τις πιο πρόσφατες τάσεις στο αρχικό στυλ. Μάλιστα, για κάθε scooter που πωλείται, η Piaggio δωρίζει $150 στο RED, το Global Fund κατά του AIDS.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος