H Lucid Air απειλεί την Tesla

O πρώην αρχιμηχανικός του Elon Musk, Peter Rawlinson, υποστηρίζει πως τα μοντέλα της Tesla θα φάνε τη σκόνη του.

Γράφει: Esquire Editors 05 Φεβρουαρίου 2021

Ο Peter Rawlinson έχει θέσει υψηλούς στόχους για το Lucid Air. Ο πρώτος είναι να αποτελέσει το καλύτερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στον κόσμο. "Κανείς δεν με πιστεύει, αλλά πρόκειται να το πάμε σε άλλο επίπεδο", έλεγε πριν από τα Χριστούγεννα σε μια επικοινωνία του με το Forbes από την 300 ετών αγροικία του στο Γουόρικσαϊρ, της Αγγλίας, που αποτελεί το σπίτι του όταν δεν βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία της Lucid Motors στη Σίλικον Βάλεϊ.

Διέπεται από το ίδιο συναίσθημα που είχε και πριν από μια δεκαετία όταν εργαζόταν ως αρχιμηχανικός στην Tesla για τη δημιουργία του Model S, του πρωτοποριακού τότε, πλήρως ηλεκτρικού οχήματος που έφερε τα πάνω κάτω στον χώρο του αυτοκινήτου το 2012. "Κανείς δεν με πίστευε για το Model S... η εχθρότητα ως προς αυτό ήταν σοκαριστική. Το ίδιο και με το Air. Κανείς δεν πιστεύει σε αυτό", σημειώνει.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lucid Motors (@lucidmotors)

Η έκδοση "Dream” του Air σίγουρα φαίνεται εντυπωσιακή. Ξεπερνά το Model S σε εμβέλεια, με την κορυφαία στο χώρο αυτονομία των 830 χλμ. ανά φόρτιση, καθώς και σε ταχύτητα επαναφόρτισης αλλά και σε επιτάχυνση, αφού από στάση φτάνει τα 100 χλμ./ώρα σε κάτι περισσότερο από 2 δευτερόλεπτα. (Η Tesla πρόκειται να "απαντήσει” στα τέλη του τρέχοντος έτους με την έκδοση "Plaid +” του Model S, η οποία θα επιτυγχάνει αντίστοιχη επιτάχυνση σε λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα και θα έχει αυτονομία 835 χλμ. ανά φόρτιση, όπως αποκάλυψε ο Elon Musk τον Ιανουάριο). 

Οι πρώτοι πελάτες της Lucid Motors θα παραλάβουν τα Air τους την προσεχή άνοιξη.

Ωστόσο, οι φιλοδοξίες του Rawlinson υπερβαίνουν κατά πολύ στον στόχο απλώς να ικανοποιήσει τους πλούσιους λάτρεις της αυτοκίνησης με ένα πολυτελές όχημα αξίας 169.000 δολαρίων.

Ύψιστη φιλοδοξία του είναι να αξιοποιήσει την τεχνολογία πρόωσης των 1.080 ίππων του Air -η οποία ισχυρίζεται πως είναι η πιο αποτελεσματική παγκοσμίως- για την τροφοδοσία φθηνότερων ηλεκτρικών οχημάτων. Μέσα στην επόμενη πενταετία, ο Rawlinson θέλει να πουλήσει εκατοντάδες χιλιάδες ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μέση τιμή τα 40.000 δολάρια αλλά και να βοηθήσει τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες να προχωρήσουν στη μαζική παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων αξίας 25.000 δολαρίων. Με άλλα λόγια επιδιώκει ακριβώς τον ίδιο στόχο με το παλιό αφεντικό του, τον Έλον Μασκ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lucid Motors (@lucidmotors)

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Rawlinson θέλει τα αυτοκίνητα της εταιρεία του να παράγονται στο πρώτο εργοστάσιο αυτοκινήτων που θα αποκτήσει η πλούσια σε πετρέλαιο Σαουδική Αραβία, το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο της οποίας κατέχει τα 2/3 του μετοχικού κεφαλαίου της Lucid Motors.

"Υπάρχει μια πολύ μεγάλη παρανόηση σχετικά με το επιχειρηματικό μας μοντέλο", λέει ο Ουαλός 63χρονος μηχανικός. "Δεν αφορά την κατασκευή ενός ακριβού αυτοκινήτου για πλούσιους ανθρώπους. Δεν είναι αυτός ο λόγος που το κάνω. Δεν είναι αυτό που με ωθεί... Επιδιώκω παραγωγή 1 εκατ. αυτοκινήτων ετησίως. Φιλοδοξία μου είναι η Lucid να αφήσει βαθύ το αποτύπωμά της", σημειώνει.

Το κομψό Air, με το αλουμινένιο αμάξωμα, βρίσκεται σε σημείο καμπής. Συγκαταλέγεται στο νέο "κύμα” ηλεκτρικών οχημάτων που επωφελούνται από τις χαμηλότερου κόστους μπαταρίες ιόντων-λιθίου, τη διευρυνόμενη παγκόσμια παραγωγή ανταλλακτικών ηλεκτρικών οχημάτων και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών· εξελίξεις-κλειδιά, στην ανάπτυξη και μεγέθυνση των οποίων καταλυτικό ρόλο έπαιξε η Tesla. Και τώρα η κυβέρνηση του Joe Biden προσφέρει επιπλέον ώθηση φέροντας τα ηλεκτρικά οχήματα στο προσκήνιο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lucid Motors (@lucidmotors)

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης