To Mini Electric Pacesetter κατακτά τις πίστες

Το αμιγώς ηλεκτρικό Mini Electric Pacesetter, που έχει ως πηγή έμπνευσης την έκδοση JCW, θα χρησιμοποιείται ως Safety Car της Formula E.

Γράφει: Esquire Editors 31 Μαρτίου 2021

Το Mini Electric Pacesetter που γίνεται Αυτοκίνητο Ασφαλείας (Safety Car) σε επιλεγμένους αγώνες της ABB Formula E, πρωταθλήματος με αμιγώς ηλεκτρικά μονοθέσια, αποτελεί ειδική έκδοση η οποία προορίζεται αποκλειστικά για χρήση σε πίστα και συνδυάζει στοιχεία ενός αμιγώς ηλεκτροκίνητου οχήματος, με τα χαρακτηριστικά επιδόσεων της σπορ έκδοσης John Cooper Works. Προφανώς, η παρουσίαση της εν λόγω έκδοσης, αναμένεται να λειτουργήσει και ως "τεχνολογικός οδηγός" για επερχόμενες αμιγώς ηλεκτρικές, επιβατικές εκδόσεις της Mini.

Από πλευράς σχεδιασμού, η λειτουργικότητα έχει ορίσει και τη μορφή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής σχεδιασμού της Mini, Oliver Heilmer, καθώς αρκετά σχεδιαστικά στοιχεία όπως οι θόλοι των τροχών και οι ποδιές, έχουν διαμορφωθεί με βάση τεχνικές ανάγκες.

To Mini Electric Pacesetter κατακτά τις πίστες

Το εμπρός μέρος του Mini Electric Pacesetter προσφέρει κλασική εικόνα Mini, με τα χαρακτηριστικά στρογγυλά φώτα και την εξαγωνική μάσκα. Την ίδια στιγμή, στοιχεία όπως η διαμόρφωση των θόλων των τροχών, τα εμπρός splitters στα αριστερά και τα δεξιά, καθώς και η ποδιά που έχει τοποθετηθεί χαμηλά, είναι ενδεικτικά του σπορ χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Το λογότυπο "Mini Electric” και το "κλειστό” εμπρός μέρος, καθώς η απουσία κινητήρα εσωτερικής καύσης σημαίνει πως δε χρειάζεται σύστημα ψύξης στη μάσκα, είναι τα βασικά στοιχεία που προδίδουν ότι πρόκειται για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Μοναδικές εξαιρέσεις, είναι η περιοχή κάτω από τη μάσκα και τα σχεδόν τετράγωνα ανοίγματα για την ψύξη των φρένων. Τα λευκά φώτα του Safety Car που αναβοσβήνουν, έχουν ενσωματωθεί στο καπό, ενώ οι χαρακτηριστικές λωρίδες της Mini, εκτείνονται έως το πίσω μέρος περνώντας από την οροφή.

Η αγωνιστική ταυτότητα του Mini Electric Pacesetter γίνεται απόλυτα φανερή από το πλάι, με τις δίχρωμες ζάντες (μαύρο νέον/πορτοκαλί) στους 18 ιντσών, τις κίτρινες γραμμές και τα αεροδυναμικά στοιχεία όπως η πίσω αεροτομή, που προσφέρουν καλύτερη ροή αέρα και κατά συνέπεια αεροδυναμική απόδοση, να παίζουν το δικό τους ρόλο. Ακόμη, χαρακτηριστικός είναι ο χρωματισμός, με το ασημί ματ να συνδυάζεται με πορτοκαλί "Highspeed” και κόκκινο "Curbside”, ενώ η μεγάλη επιγραφή "Safety Car"  ενημερώνει τους πάντες για το ρόλο του αυτοκινήτου στην πίστα.

Στο πίσω μέρος του Mini Electric Pacesetter, η αεροτομή έχει δημιουργηθεί μέσω 3D printing. Η πίσω ποδιά έχει διαμορφωθεί γύρω από τους τροχούς με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσφέρεται απρόσκοπτη "θέα” στα αγωνιστικά ελαστικά. Ο διαχύτης προσδίδει ακόμη ένα αγωνιστικό στοιχείο στο Mini Electric Pacesetter, τη στιγμή που η απουσία απολήξεων στην εξάτμιση, επιβεβαιώνει πως το αγωνιστικό που απεικονίζεται, είναι ηλεκτρικό.

Ως αυτοκίνητο που προορίζεται για χρήση σε πίστα η διαμόρφωση του εσωτερικού, που φυσικά διαθέτει κλωβό ασφαλείας, περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα, με την εκτενή χρήση ανθρακονημάτων να είναι χαρακτηριστική. Τα δύο εμπρός καθίσματα διαθέτουν ζώνες 6 σημείων, το μίνιμαλ τιμόνι εφοδιάζεται με ανθρακόνημα για απορρόφηση κραδασμών και ο πίνακας οργάνων είναι ψηφιακός.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΜΙΝΙ ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1 2

Για μείωση βάρους, η κεντρική οθόνη έχει δώσει τη θέση της σε ένα κάλυμμα από ανθρακονήματα, ενώ στην κεντρική κονσόλα φιλοξενούνται ο λεβιές ταχυτήτων, το χειρόφρενο και όλα τα απαραίτητα φώτα σηματοδότησης. Ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο, είναι τα αφαιρούμενα μαξιλάρια των καθισμάτων, που έχουν δημιουργηθεί μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D Printing) και συνεισφέρουν στην άνεση και στιβαρότητα του αυτοκινήτου.

Από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών, το Mini Electric Pacesetter επωφελείται από την τεχνογνωσία της BMW Motorsport. Το ηλεκτρικό αγωνιστικό που έχει ως βάση το Mini Cooper SE διαθέτει ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει ισχύ 135 kW (184 ίπποι) και ροπή 280 Nm, έχοντας βάρος 1.230 κιλών (μειωμένο κατά 130 κιλά από το Mini Cooper SE). Η επιτάχυνση 0-60, 0-100 χλμ. και 80-120 χλμ. έρχεται σε 3,6'' (3,9'' στο βασικό μοντέλο), 6,7'' (7,3'' στο βασικό μοντέλο) και 4,3'' (4,6'' της στο βασικό μοντέλο).

Το συνολικό πακέτο, διαμορφώνουν η αύξηση του πλάτους κατά 10 χιλιοστά, τα τετραπίστονα φρένα και οι τροχοί 245/40 R18 από το Mini John Cooper Works GP, που είναι ίδιοι με τα εμπρός ελαστικά των μονοθεσίων της Formula E.

Η πρεμιέρα του Mini Electric Pacesetter ως Safety Car στη Formula E θα γίνει στις 10 Απριλίου στη Ρώμη, όταν και θα διεξαχθεί ο τρίτος γύρος της χρονιάς. Οδηγός του αυτοκινήτου θα είναι ο Πορτογάλος Bruno Correia, ενώ θυμίζουμε πως η BMW i Andretti Motorsport συμμετέχει στο πρωτάθλημα με δύο μονοθέσια BMW iFE.21, τα οποία οδηγούν ο Γερμανός Maximilian Guenther και ο Βρετανός Jake Dennis.

Από: 4troxoi.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.