Αντέχουν τα supercars την κακομεταχείριση;

Ακόμη κι ένα Gordon Murray T.50 αξίας 3 εκατ. ευρώ οφείλει να περάσει με επιτυχία κάποια σκληρά τεστ, προκειμένου να εξασφαλιστεί πως όλα λειτουργούν όπως πρέπει.

Γράφει: TopGear 30 Μαΐου 2022

Έχεις την εντύπωση πως ένας αερόσακος μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο κατά τη στιγμή μιας σύγκρουσης; Αν ναι, ορθώς την έχεις γιατί έτσι πρέπει να συμβαίνει, όμως για να διασφαλιστεί κάτι τέτοιο, το κάθε μοντέλο χρειάζεται να υποβληθεί σε εκτεταμένες δοκιμές που αφορούν σε συνθήκες που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν -λανθασμένα- τους αερόσακους. Και αυτή είναι μια διαδικασία που αφορά τους πάντες, ακόμη και supercars αξίας κάποιων εκατομμυρίων. Όπως το Gordon Murray T.50 των περίπου $3 εκατομμυρίων.

Το βίντεο που συνοδεύει την είδηση, περιέχει σκληρές εικόνες. Όχι για εσένα, για το αυτοκίνητο. Αν και ξεκινάει αρκετά αθώα, με τον Dario Franchitti, ο οποίος εντάχθηκε το 2021 στην Gordon Murray Automotive ως μέλος της ομάδας εξέλιξης του T.50 να μας υποδέχεται, συνεχίζεται μάλλον βίαια. Με ταχύτητες που κυμαίνονται μεταξύ 40 και 60km/h, το Τ.50 χτυπάει σε πεζοδρόμια, προσκρούσει σε λόφους από χαλίκια, διέρχεται από λακκούβες και σαμαράκια, κάνει ακόμη και άλμα από ράμπα ύψους 25 εκατοστών.

Ενώ λοιπόν το Τ.50 υποβάλλεται σε αυτές τις σκληρές για κάθε αυτοκίνητο δοκιμασίες, οι αερόσακοι κάνουν αυτό που πρέπει. Δεν ενεργοποιούνται. Θεωρητικά, αν αυτό δεν συνέβαινε, θα σήμαινε πως η σωματική ακεραιότητα του οδηγού και των υπολοίπων γύρω του, ενδεχομένως να βρισκόταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο, εξαιτίας π.χ. της πιθανότητας απώλειας του ελέγχου του οχήματος. Το οποίο στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, κινδυνεύει μόνο από υλικές ζημιές.

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο βίντεο, το Τ.50 υποβάλλεται σε δοκιμασίες που λογικά κανένας από τους ελάχιστους ιδιοκτήτες του δεν πρόκειται να επιχειρήσει να το εκθέσει. Ωστόσο καθένας από αυτούς, θα μπορεί να αισθάνεται σίγουρος πως οι αερόσακοι του οχήματος τους, λειτουργούν όπως πρέπει.

Η συνέχεια στο Top Gear

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

9 μοναδικά πρωτότυπα της Ferrari

Ένα ταξίδι στα πρωτότυπα της Ferrari είναι αρκετό για να νοσταλγήσεις μια ολόκληρη εποχή, κυρίως όταν στην τωρινή το "βρες τις διαφορές" μεταξύ των αυτοκινήτων είναι ένας δισεπίλυτος γρίφος.

Γραφει TopGear

Όλα όσα μαθαίνουν οι πολύ πλούσιοι στα παιδιά τους για τα χρήματα

Ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο, βγαλμένο από τη ζωή των εκατομμυριούχων.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Κι αν η γρηγορότερη διαδρομή στο GPS είναι και η πιο επικίνδυνη;

Μετά από έρευνα, ασκείται πίεση τα GPS, εκτός από την πιο γρήγορη διαδρομή, να δείχνουν και την πιο ασφαλή.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Τα υπέροχα αυτοκίνητα έργα τέχνης της BMW

Διάσημοι καλλιτέχνες, αφήνουν το στίγμα τους πάνω στο αμάξωμα εμβληματικών μοντέλων της BMW, με το αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακό.

Γραφει TopGear

NTZNS: Η ελληνική startup που φέρνει στο Metaverse την παγκόσμια βιομηχανία της μόδας

Η μόδα ανέκαθεν αντικατόπτριζε το πνεύμα της εποχής μας, αντανακλώντας την εξέλιξη της κοινωνίας και της τεχνολογίας.