Λένε αλήθεια τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα για την αυτονομία τους;

Τελικά αυτό που βλέπεις στον μετρητή αυτονομίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι ακριβές ή όχι;

Γράφει: TopGear 27 Σεπτεμβρίου 2022

Τα καλά νέα: τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαθέτουν σχεδόν πάντα έναν εκπληκτικά ακριβή υπολογιστή ταξιδιού και μετρητή μπαταρίας. Τα βενζινοκίνητα (και diesel) αυτοκίνητα είναι εκ γενετής ψεύτες. Ο μετρητής καυσίμου ενός αυτοκινήτου εσωτερικής καύσης θα παραμείνει χαρούμενα στο γεμάτος για τα πρώτα 100-150 χιλιόμετρα. Στη συνέχεια, η βελόνα επιταχύνει προς τα κάτω (ή προς τα αριστερά), κάνοντας τελικά μια θεαματική (και τρόπον τινά τρομακτική) βουτιά  από το ένα τέταρτο στη ρεζέρβα.

Καλά τα λέει η μπαταρία

Ενώ σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ο μετρητής μπαταρίας είναι ακριβής. Αν οδηγείς με το ίδιο στιλ, κάθε 10% πτώση του μετρητή της μπαταρίας θα σου δώσει την ίδια απόσταση. (Αν πατήσεις βαθιά το γκάζι το επόμενο 10% θα δώσει μικρότερη απόσταση, αν επιβραδύνεις ή κινείσαι σε κατηφόρα, θα αυξηθεί. Γι' αυτό και δεν είναι το καλύτερο να κοιτάζεις τον μετρητή αυτονομίας -δεν γνωρίζει πώς θα αλλάξουν οι συνθήκες).

Οι ενδείξεις του μέσου όρου λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα των αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες είναι λίγο ό,τι νά' ναι. Αν διαιρέσεις τα χιλιόμετρα που διάνυσες με το καύσιμο που χρησιμοποίησες και θα βρεις ότι είναι 10-15% αισιόδοξες. Ενώ οι ενδείξεις για τα χιλιόμετρα ανά kWh των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι συνήθως ακριβείς. 

Η συνέχεια στο TopGear

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το goblin mode;

Το να κάνεις ό,τι σου καπνίσει και να περιφέρεσαι σαν λέτσος χωρίς να δίνεις δεκάρα τσακιστή, να μπαίνεις δηλαδή σε goblin mode, είναι η φράση της χρονιάς σύμφωνα με το Oxford English Dictionary.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Είναι αυτή η καλύτερη Gymkhana που έγινε ποτέ;

Ο Travis Pastrana επιστρέφει με ένα Subaru GL Wagon 862 ίππων και εμείς χαιρόμαστε τόσο που βάζουμε δύο συντάκτες να γράψουν για την καλύτερη -ίσως- Gymkhana που έγινε ποτέ.

Γραφει TopGear

Ο Ryan Reynolds ξέρει πολύ καλά πώς να κάνει αφιερώσεις

O 46χρονος ηθοποιός τιμήθηκε με το Icon βραβείο στα People's Choice Awards και έκανε μια τρυφερή αφιέρωση στην Blake Lively.

Dolly Parton, τι κάνεις στο TikTok;

Η Dolly Parton έφτασε στο TikTok και φτιάχει κέικ με το δικό της αλεύρι.

Οι χριστουγεννιάτικες κάρτες των attica έχουν την υπογραφή του Σπύρου Χάλαρη

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος illustrator Σπύρος Χάλαρης δημιούργησε τις χριστουγεννιάτικες ευχετήριες κάρτες που θα συνοδεύουν τις εορταστικές μας αγορές.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Η HotelBrain Academy ανοίγει τις πόρτες της τον Ιανουάριο του 2023

Κορυφαίοι επαγγελματίες του τουρισμού θα εκπαιδεύσουν όσους θέλουν να χτίσουν μια σταδιοδρομία στο χώρο.