Τα αυτοκίνητα του μέλλοντος θα καίνε φτερά κότας ή κάτι τέτοιο τελοσπάντων

Το ξεπουπούλιασμα αποκτά νέο νόημα.

Όπως πιθανώς γνωρίζεις, τα ανθρώπινα νύχια και τα μαλλιά είναι φτιαγμένα από κερατίνη και, κυρίως, μεγαλώνουν συνεχώς. Το ίδιο ισχύει και για τα πούπουλα της κότας. Το θέμα με τα τελευταία, όμως, είναι ότι έχουν γίνει πρόβλημα για τη βιομηχανία τροφίμων. Περίπου 40 εκατομμύρια τόνοι φτερών αποτεφρώνονται κατά τη διαδικασία επεξεργασίας των πουλερικών, απελευθερώνοντας επιβλαβείς αναθυμιάσεις, όπως διοξείδιο του άνθρακα και θείο.

Ποια άλλη χρήση θα μπορούσαν να έχουν; Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ETH της Ζυρίχης και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang της Σιγκαπούρης, τα πούπουλα μπορούν να μετατραπούν σε ζωτικό συστατικό των πράσινων κυψελών καυσίμου υδρογόνου.

Η κότα και τα πούπουλα

Ερευνητές ανέπτυξαν μια μέθοδο για την εξαγωγή κερατίνης από φτερά κότας και τη μετατροπή της σε λεπτές ίνες που ονομάζονται αμυλοειδή ινίδια. Από εκεί και πέρα, τα ινίδια αυτά μπορούν να εγκατασταθούν ως ημιπερατή μεμβράνη μιας κυψέλης καυσίμου υδρογόνου.

"Η τελευταία αυτή εξέλιξη κλείνει έναν κύκλο: [πήραμε] μια ουσία που απελευθερώνει CO2 και τοξικά αέρια όταν καίγεται, και τη χρησιμοποιήσαμε σε ένα διαφορετικό περιβάλλον", δήλωσε ο Raffaele Mezzenga, καθηγητής τροφίμων και μαλακών υλικών στο ETH της Ζυρίχης, σε πρόσφατο συνέδριο. "Με τη νέα μας τεχνολογία, όχι μόνο αντικαθιστά τις τοξικές ουσίες, αλλά και αποτρέπει την απελευθέρωση CO2, μειώνοντας τον συνολικό κύκλο του ανθρακικού αποτυπώματος".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Elon Musk, τώρα και κατάσκοπος των ΗΠΑ;

Το μυστηριώδες έργο του Elon Musk και της Space X για την αμερικανική κυβέρνηση κοστίζει δισεκατομμύρια και ενοχλεί -προφανώς- Ρωσία και Κίνα.

Γραφει Παυλος Κρουστης