Τα φανάρια κυκλοφορίας ίσως αποκτήσουν τέταρτο χρώμα

Το λευκό ίσως προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα χρώματα των φαναριών κυκλοφορίας. Τι θα σημαίνει, όμως;

Γράφει: Παύλος Κρούστης 16 Φεβρουαρίου 2024

Οι φωτεινοί σηματοδότες παγκοσμίως, γνωστοί ως φανάρια κυκλοφορίας, ίσως αποκτήσουν και ένα τέταρτο χρώμα, το οποίο θα τροφοδοτείται από τεχνητή νοημοσύνη (AI). Αυτή η προσθήκη αποσκοπεί σε μελλοντική επανάσταση της κυκλοφοριακής ρύθμισης.

Η τέταρτη λυχνία

Ερευνητές του Κρατικού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ πρωτοστατούν σε ένα πρωτοποριακό σύστημα, το οποίο αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτιστοποίηση της ροής της κυκλοφορίας στις διασταυρώσεις. Το προτεινόμενο σύστημα ενσωματώνει ένα "τεχνητά ευφυές λευκό φως" στους σηματοδότες, το οποίο είναι στρατηγικά σχεδιασμένο για την ανακούφιση της αστικής συμφόρησης.

Με την εισαγωγή αυτού του τέταρτου φωτεινού σηματοδότη, τα πρότυπα κυκλοφορίας θα μπορούσαν να υποστούν μια μετασχηματιστική αλλαγή, προσφέροντας σημαντικά οφέλη, όπως μειωμένη κατανάλωση καυσίμων και μειωμένο χρόνο ταξιδιού, εξοικονομώντας τελικά στους οδηγούς σημαντικά χρηματικά ποσά μακροπρόθεσμα.

Ο επικεφαλής ερευνητής Ali Hajbabaie και η ομάδα του έχουν δοκιμάσει εκτενώς την ιδέα χρησιμοποιώντας προηγμένους προσομοιωτές μικρο-κυκλοφορίας, ειδικά βαθμονομημένους για την προσομοίωση διαφόρων σεναρίων του πραγματικού κόσμου και αλληλεπιδράσεων με αυτοκινούμενα οχήματα (AV).

Πολλαπλά οφέλη για τους οδηγούς

Η συμπερίληψη της φάσης του λευκού φωτός όχι μόνο ενισχύει τη ροή της κυκλοφορίας, αλλά συμβάλλει επίσης στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης καυσίμων με τον μετριασμό των μοτίβων κίνησης "σταμάτα-ξεκίνα". Καθώς αυξάνεται το ποσοστό των αυτόνομων οχημάτων στις διασταυρώσεις που είναι συμβατά με τη φάση του λευκού φωτός, η αποδοτικότητα της κυκλοφορίας βελτιώνεται περαιτέρω, οδηγώντας σε αυξημένη οικονομία καυσίμου.

Επιπλέον, το προτεινόμενο σύστημα ενσωματώνει απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των αυτόνομων οχημάτων και ενός κεντρικού υπολογιστικού συστήματος, διευκολύνοντας τον συγχρονισμό των έξυπνων φωτεινών σηματοδοτών. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση διασφαλίζει τον αποτελεσματικό συντονισμό μεταξύ αυτόνομων και μη αυτόνομων οχημάτων, βελτιστοποιώντας τη ροή της κυκλοφορίας και ελαχιστοποιώντας τη συμφόρηση.

Δυναμική προσαρμογή της κυκλοφορίας

Το σύστημα μηχανικής εκμάθησης με τεχνητή νοημοσύνη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ενορχήστρωση των πιο αποτελεσματικών ακολουθιών, προσαρμόζοντας δυναμικά τις συνθήκες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο για την αποφυγή συμφορήσεων και εμπλοκών.

Σε σενάρια, στα οποία κυριαρχούν οι οδηγοί-άνθρωποι, το τέταρτο φανάρι μεταβαίνει απρόσκοπτα σε ένα συμβατικό σύστημα συνδυασμού κόκκινου, πορτοκαλί και πράσινου, εξασφαλίζοντας την καθολική κατανόηση και την τήρηση των σημάτων κυκλοφορίας.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα μοντέλα, που προτάθηκαν το 2020, τα οποία βασίζονταν σε κεντρικά συστήματα επικοινωνίας, η επικαιροποιημένη ιδέα της λευκής φάσης αγκαλιάζει την κατανεμημένη επεξεργασία, αξιοποιώντας τις υπολογιστικές δυνατότητες όλων των AV για να υπαγορεύσουν τη ροή της κυκλοφορίας. Αυτή η προσέγγιση ενισχύει την αποτελεσματικότητα, μειώνοντας την πιθανότητα αποτυχιών επικοινωνίας.

Ενώ η πρακτική εφαρμογή αυτού του οραματικού συστήματος σηματοδότησης κυκλοφορίας μπορεί να απέχει ακόμη χρόνια, οι ερευνητές αναζητούν ενεργά κατάλληλες τοποθεσίες για τη διεξαγωγή δοκιμαστικών για την επικύρωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος σε πραγματικές συνθήκες.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας