Bonneville Salt Flats: Οι αλυκές, το επίκεντρο των παγκόσμιων εξελίξεων στην ταχύτητα

Η φωτογράφος Alexandra Lier μέσα από το βιβλίο-λεύκωμα "The World’s Fastest Place", παρουσιάζει ό,τι πιο σπάνιο, τρελό και γρήγορο όχημα έχεις δει να τρέχει στο έδαφος.

Esquire Team
Γράφει: Νίκος Αγάθος 16 Δεκεμβρίου 2019

Κάθε χρόνο, άνθρωποι που είναι εθισμένοι στην μηχανοκίνητη αδρεναλίνη και την ταχύτητα συγκεντρώνονται στα Bonneville Salt Flats της Γιούτα παρέα με τα πρωτότυπα -τετράτροχα, δίτροχα ή πολύτροχα- οχήματά τους τους για κάνουν τι άλλο; Επίδειξη: τρέλας, ιδιοφυΐας, μαστοριάς και, φυσικά, ταχύτητας. Αυτή η αχανής αποξηραμένη αλυκή, η οποία πριν εκατομμύρια χρόνια ήταν λίμνη, αποτελεί σήμερα ένας από τους κυριότερους τόπους εξόρυξης αλατιού στον κόσμο.

Ωστόσο, είναι περισσότερο γνωστή ως η μεγαλύτερη πίστα δοκιμών ταχύτητας στον πλανήτη. Σε μια έκταση που φτάνει τα 412 τετραγωνικά χιλιόμετρα, τα οχήματα-πύραυλοι που οδηγούν πολλές φορές οι ίδιοι οι κατασκευαστές τους, μπορούν να διασχίσουν το παχύ στρώμα αλατιού των Bonneville Salt Flats με ταχύτητες που φτάνουν έως και τα 1.000 χιλιόμετρα την ώρα.

Bonneville Salt Flats: Οι αλυκές, το επίκεντρο των παγκόσμιων εξελίξεων στην ταχύτητα
Με την πρώτη ματιά μπορεί να μοιάζουν με πλοία, ρουκέτες ή διαστημικά σκάφη, αλλά στην πραγματικότητα είναι αγωνιστικά αυτοκίνητα. Φτιαγμένα με υπέρμετρη φαντασία αλλά και μελετημένη αεροδυναμική -μα κυρίως- φορτωμένα με θηριώδεις μηχανές ασύγκριτης επιτάχυνσης και τελικής ταχύτητας.
ΤΑΧΥΤΗΤΑ
Από το 1912 μέχρι σήμερα, κάθε Αύγουστο δίνεται το ραντεβού, όπου ιδιόρρυθμοι κατασκευαστές, δαιμόνιοι μηχανικοί και ατρόμητοι οδηγοί συναγωνίζονται με ταχύτητες σφαίρας για μια θέση στο βιβλίο Guinness.
ΤΑΧΥΤΗΤΑ
Με τα χρόνια, η εξόρυξη αλατιού έχει μειώσει την ωφέλιμη επιφάνεια των Bonneville Salt Flats και μαζί το μήκος που απαιτείται για ακόμη μεγαλύτερα ρεκόρ ταχύτητας. Ωστόσο οι αγώνες εξακολουθούν να εξιτάρουν τους φανατικούς της μηχανοκίνητης αδρεναλίνης.

Το νέο βιβλίο της διάσημης Γερμανίδας φωτορεπόρτερ Alexandra Lier τα ΤΑΧΥΤΗΤΑδείχνει όλα αυτά: αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, καρμπιρατέρ, λάστιχα, εξατμίσεις, εφευρέτες, μάστορες, οδηγούς, θεατές, την έρημο, το πανηγύρι, τα πάντα. Και όλα με ένα μόνο σκοπό: να κάνει τον αναγνώστη να αισθάνεται ότι αποτελεί κομμάτι αυτού του αλλόκοτου κόσμου εξωφρενικής ταχύτητας. Η Alexandra Lier χρειάστηκε δέκα χρόνια για να ολοκληρώσει το υλικό, προσπαθώντας να απεικονίσει τις πιο εμπνευσμένες προσωπικότητες, τα πιο μυθικά οχήματα και τους πιο ακραίους οδηγούς, που συνθέτουν το παζλ αυτών των ιδιόμορφων αγώνων.

ΤΑΧΥΤΗΤΑ
Ο Jack Costella είναι ένας από τους χαρακτηριστικότερους πρωταγωνιστές της ιστορίας που συμπεριέλαβε στο βιβλίο της η Lier. Αυτός ο 80χρονος άντρας έκανε το ντεμπούτο του στην "πίστα" των Bonneville Salt Flats σαν οδηγός το 1969 και από τότε σχεδιάζει εξαιρετικά αυθεντικά αγωνιστικά αυτοκίνητα. Το πιο εκπληκτικό είναι ότι τα κατασκευάζει μόνος του, στο προσωπικό του γκαράζ.
ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Ολόκληρες γενιές εθισμένων στην ταχύτητα υπάρχουν στις φωτογραφίες της Lier και η ίδια καταφέρνει να καταγράψει με τον πιο συναρπαστικό τρόπο την πρωτότυπη αισθητική των οχημάτων, τη δύναμη και την ταχύτητα των μηχανών τους, ακόμη και την ψευδαίσθηση των ήχων που βγαίνουν από τις εξατμίσεις τους.

ΤΑΧΥΤΗΤΑ
Η Alexandra Lier απαθανατίζει τη στιγμή κατά την οποία ο 66χρονος Αμερικανός Ralph Hudson βρίσκεται με τη μοτοσικλέτα του στη γραμμή εκκίνησης με τον φίλο και επικεφαλής της ομάδας Iron Material, Ted Silver. Από τις εκατοντάδες των πιλότων που έχουν πατήσει τα λάστιχά τους στην αλμυρή έρημο εδώ και χρόνια, ο Hudson ήταν (και είναι) πάντα ο ταχύτερος, έχοντας σπάσει κάθε ανθρώπινο ρεκόρ ταχύτητας πάνω σε δίτροχο-πύραυλο.
ΤΑΧΥΤΗΤΑ

"Αγαπώ πραγματικά όλους αυτούς τους ανθρώπους και έχω μεγάλο σεβασμό γι’ αυτό που κάνουν. Με αυτό το βιβλίο ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής και να βοηθήσω τους αναγνώστες να συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει να είσαι μέρος αυτού του τόσο ξεχωριστού κόσμου", γράφει η Alexandra Lier στο εισαγωγικό σημείωμα του "The World’s Fastest Place".

ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Μπορείς να δεις περισσότερα μέσα από το φακό της Alexandra Lier στο λογαριασμό της στο Instagram ή στο site www.speedseekers.de.

ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Από: Esquire ES

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος