Ζωή (ηλεκτρικό) πατίνι στους αθηναϊκούς δρόμους

Στο Λονδίνο είναι παράνομα να κυκλοφορούν στους δρόμους, στο Σαν Φρανσίσκο λατρεύουν να τα βανδαλίζουν και τώρα περιμένουμε τη συμπεριφορά των Αθηναίων.

Το βασικό ήταν να βρουν τα ρουλεμάν, καθώς αυτά κόστιζαν και δεν υπήρχε η δυνατότητα να αγοράσουν καινούρια. Με παρακαλετό στο γειτονικό συνεργείο και τύχη. Αν ήταν ανόμοιας διαμέτρου, ακόμη καλύτερα – το μεγάλο έμπαινε πάντοτε μπροστά. Τα υπόλοιπα υλικά ήταν εύκολο να τα εντοπίσουν: καδρόνια, σανίδες, σύρματα και πρόκες. Αν έβρισκαν μάλιστα και μεγάλες βίδες με παξιμάδι, ήταν αρχοντόπουλα. Την εποχή που τα παιδιά κατασκεύαζαν μόνα τα παιχνίδια τους το πατίνι ήταν η κορυφαία κατασκευή που μπορούσαν να κάνουν, με λίγη βοήθεια από τον πατέρα τους.

Αν με μια μηχανή του χρόνου τα εφευρετικά αυτά παιδιά μετέβαιναν επτά δεκαετίες αργότερα, τα μισά θα είχαν στήσει από μια startup το καθένα και ίσως κάποια από αυτά να είχαν κερδίσει το πρώτο τους εκατομμύριο. Και η Lime να μη μας είχε επισκεφθεί εξ Αμερικής. Γιατί και αυτή με πατίνια ασχολείται. Όχι, δεν ειδικεύεται στην κατασκευή τους (αν και τελευταία ξεκίνησε και δική της παραγωγή), αλλά στην ενοικίασή τους. Τα πατίνια της ξεκίνησαν από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και πρόσφατα εμφανίστηκαν και στους αθηναϊκούς δρόμους.

Όπως στη μεσογειακή κουζίνα ξεκινάς –ό,τι πιάτο κι αν κάνεις– καβουρδίζοντας ένα κρεμμύδι, έτσι και στην εποχή μας ξεκινάς κατεβάζοντας πάντα μια εφαρμογή. Αυτή σου δείχνει πού βρίσκονται τα πλησιέστερα ηλεκτροκίνητα πατίνια, τα ξεκλειδώνει και αρχίζει να χρεώνει την κάρτα σου. Ένα ευρώ για το ξεκλείδωμα, 0,15 λεπτά το κάθε λεπτό που το απασχολείς. Σηκώνουν έναν άνθρωπο μέχρι 120 κιλά και τον μεταφέρουν με 25 χλμ./ώρα μάξιμουμ, ακόμα και σε μικρές ανηφόρες. Είναι ευέλικτα και διαθέτουν GPS, που δίνει στον επι/αναβάτη χρήσιμες πληροφορίες για τη διαδρομή και την κατάσταση της μπαταρίας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και την ασφαλιστική δικλίδα του πατινιού απέναντι στο ενδεχόμενο κλοπής του.

Και τώρα έγκειται στην εφευρετικότητα των κλεφτρονιών (τα στατιστικά από τις ΗΠΑ δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά) και τη γνωμοδότηση του ΣΑΤΑ (ταξίμετρο γαρ) και του υπουργείου Μεταφορών (φορολόγηση γαρ) για να δούμε αν θα το εντάξουμε στους τρόπους που θα διεκπεραιώνουμε τις δουλειές μας στο κέντρο της πόλης. Αποκλειστικά. Γιατί, αν περιμένεις να βρεις ένα διαθέσιμο στην 8η στάση Μενιδίου, ξέχνα το.

Οι άρχοντες των πατινιών

SCOOT 

Ποσοστό του στόλου της στο Σαν Φρανσίσκο που βανδαλίστηκε μέσα σε δύο εβδομάδες: 30%

BIRD

Δεν μεταφέρει στους πελάτες της τα πρόστιμα για παράνομο παρκάρισμα.

LIME

Αρχική αξία: 4 δις. δολάρια. Αναθεωρημένη αξία: 2-3 δις. δολάρια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Δε μας έφταναν οι διάσημοι, ο Mark Zuckerberg προσβλέπει και στην AI εκδοχή τους

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta αποφάσισε να αναστατώσει τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας με ένα δελεαστικό όραμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 έξυπνοι τρόποι για να μειώσεις τα έξοδα του σκύλου σου

Ο σκύλος σου θα παραμείνει χαρούμενος και εσύ δε θα χαλάς μία περιουσία για τα έξοδά του.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Η Nespresso Professional τιμά την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ

Η Nespresso ταξιδεύει στα πέρατα της Γης για να προστατεύσει τον καλύτερο καφέ του κόσμου.

Η Αισιοδοξία σε Κάθε Γωνιά του Κόσμου από την Καμπάνια Life's Good της LG

Η καμπάνια που σε βοηθά να προσεγγίσεις τη ζωή με μία πιο αισιόδοξη στάση.

3 βασικές συμβουλές για μικροεπιχειρηματίες που χρησιμοποιούν ChatGPT

Στο διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας, έρχεται η στιγμή που η προσαρμογή δεν αποτελεί απλώς επιλογή, αλλά αναγκαιότητα.

Γραφει Παυλος Κρουστης