Μία βόλτα στη λαμπερή ιστορία της Maserati

Ταχύτητα, πολυτέλεια και σεβασμός στην παράδοση αποτελούν τις κινητήριες δυνάμεις του ιταλικού brand.

Η λέξη Maserati στην περιοχή της Ρέτζιο Εμίλια είναι μία από τις τρεις-τέσσερις λέξεις που κάνουν περήφανους τους κατοίκους της. Η αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα την Μπολόνια έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που περιέχει ένα τοπικό ντέρμπι: το 1937 τα αδέρφια Alfieri, Bindo, Ernesto και Ettore Maserati πούλησαν την εταιρεία τους στην οικογένεια Orsi, μεταφέροντας την έδρα της από τη Μπολόνια στη Μόντενα. Το brand ήταν ήδη επιτυχημένο κι ας μιλάμε για προπολεμικές εποχές.

Η χαρακτηριστική τρίαινα γεννήθηκε το 1914 κι έγινε διάσημη μέσα από τρομερά ρεκόρ τη δεκαετία του 1920 – όπως εκείνο του Baconin Borzacchini, ο οποίος κατάφερε να αγγίξει τα 248 (!) χλμ/την ώρα στο τιμόνι μίας Maserati. Λίγα χρόνια αργότερα άρχισε να συνδέει το όνομά της όχι μόνο με την ταχύτητα αλλά και την πολυτέλεια, χωρίς βέβαια να χάσει ποτέ το αγωνιστικό της προφίλ αφού οι νίκες της στην Ιντιανάπολις το 1939 και το 1940 έχουν μείνει μυθικές.

Μία βόλτα στη λαμπερή ιστορία της Maserati
Μία εκθαμβωτική Maserati A6G/54 Berlinetta Zagato του 1956.

Αρκεί, όμως, η πολυτέλεια και η ταχύτητα για να φτιάξουν μία συνταγή σίγουρης επιτυχίας; "Τα αδέλφια Maserati έχουν αφήσει μία τεράστια κληρονομιά τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο" εξηγεί ο Ermanno Cozza, ιστορικό στέλεχος της εταιρείας, που ξεκίνησε σα μαθητευόμενος σε αυτήν το 1951 και συνέχισε να εργάζεται εκεί για 60 χρόνια, πριν αναφερθεί στο οικογενειακό κλίμα που επικρατούσε, κάτι που έκανε όλους τους εργαζόμενους να προσπαθούν για το καλύτερο.


Η σχέση της Maserati με τη Μόντενα είναι πολύ ισχυρή. Τόσο ο αείμνηστος Luciano Pavarotti όσο και ο Massimo Bottura, δύο από τους πιο διάσημους ανθρώπους της περιοχής, έχουν οδηγήσει κάποιο δικό της sports car. 


Στην οικογένεια της Maserati ανήκαν, εκτός από το τεχνικό και εκπαιδευμένο προσωπικό, και σπουδαίοι πιλότοι. Ο θρυλικό Αργεντίνος Juan Manuel Fangio, o άνθρωπος που μόνο ο Michael Schumacher κατάφερε να ξεπεράσει σε νίκης στη Formula 1, είχε κερδίσει τον παγκόσμιο τίτλο το 1957 κάνοντας μία 250F να βρυχάται σαν άγριο θηρίο. "Δεν έτρεχε μόνο με τα χέρια και τα πόδια του αλλά κυρίως το μυαλό του" θυμάται ο Cozza, πριν συμπληρώσει "ο Fangio ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στις πίστες της δεκαετίας του 1950".

Φάτζιο
Ο θρυλικός οδηγός της Formula 1, Juan Manuel Fangio.

Ταχύτητα, πολυτέλεια, ανθρωπιά: αυτή είναι η ιστορική κληρονομιά του brand, σε κάπως παραλλαγμένο μοτίβο που φέρνει στον νου το αντίστοιχο τρίπτυχο της γαλλικής επανάστασης. "Λόγω της πολύ ισχυρής ταυτότητας που έχουμε ως brand, σήμερα έχουμε παρουσία σε περισσότερες από 60 χώρες, είμαστε όμως ιδιαίτερα χαρούμενοι που η Ιταλία παραμένει μέχρι και σήμερα η νο.1 αγορά για εμάς " αναφέρει χαρακτηριστικά ο Umberto Cini, γενικός διευθυντής της εταιρείας.

Η σχέση της Maserati με την περιοχή της Μόντενα και τον κόσμο της είναι πολύ ισχυρή. Ο Luciano Pavarotti αγόρασε το 1963 την πρώτη του Maserati, μία μπλε Sebring, ενώ το 2015 ο ίσως κορυφαίος σεφ του κόσμου, Massimo Bottura, έκανε το ίδιο. Η παράδοση συνεχίζεται και δημιουργεί μία συνεχόμενη γραμμή από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα. Κάτι που τονίζει και ο Cini όταν αναφέρει ότι ο βασικός στόχος του brand από εδώ και πέρα είναι η κατασκευή υπερσύγχρονων sportcars από τα χέρια των έμπειρων εργαζόμενων της εταιρείας, προσεγμένα μέχρι την τελευταία τους λεπτομέρεια και με προσοχή στην ποιότητα που, παράλληλα, δεν λησμονεί για κανένα μα κανένα λόγο την παράδοση. Πώς θα μπορούσε άλλωστε;  

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος