Οι 5 περισπασμοί που πρέπει να αποφεύγεις όταν οδηγείς

Αποτελεί την κυριότερη αιτία τροχαίων ατυχημάτων. Δυστυχώς, το κάνουμε σχεδόν όλοι χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο, αν και απολύτως νηφάλιοι.

Γράφει: Νίκος Αγάθος 03 Αυγούστου 2020

Η απόσπαση του οδηγού είναι μία από τις κύριες αιτίες ατυχημάτων στους δρόμους της Ευρώπης. Σύμφωνα με στοιχεία μιας μελέτης που διεξήχθη από τις εταιρείες BP, Castrol και RACE στην Ισπανία, δείχνει ότι ένας στους δυο οδηγούς εκτελεί -εκούσια ή ακούσια- 5 πράγματα σε κάθε διαδρομή, τα οποία μπορεί να του προκαλέσουν μερική ή πλήρη απόσπαση της προσοχής από το τιμόνι: απρόσεκτη οδήγηση (32%), ακατάλληλη ταχύτητα (26%), κόπωση ή υπνηλία (12%), κατανάλωση αλκοόλ (12%). Όμως, στην κορυφή όλων, με ποσοστό 87%, είναι η χρήση κινητού κατά την οδήγηση.

Αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση, αρμόδιοι φορείς από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υπενθυμίζοντας μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης το τεράστιο ρίσκο που αντιμετωπίζουν να εμπλακούν σε τροχαίο (το οποίο κυμαίνεται από ένα απλό τρακάρισμα έως μαζικούς θανάτους) όταν αποσπάται η προσοχή τους από το κινητό. Τα συμπεράσματα των μελετών σχετικά με το χρόνο απόσπασης της προσοχής από το τιμόνι εξαιτίας χρήσης κινητού είναι εντυπωσιακά:

Οι 5 περισπασμοί που πρέπει να αποφεύγεις όταν οδηγείς

> Η αποστολή ενός μηνύματος στο WhatsApp απαιτεί 20 δευτερόλεπτα. Αν οδηγείς με 120 χλμ./ώ, αυτό μεταφράζεται σε 600 μέτρα πλήρους απόσπασης προσοχής από το δρόμο.
> Προσπαθώντας να αναζητήσεις μια τηλεφωνική επαφή και να την καλέσεις, σπαταλάς σχεδόν 14 δευτερόλεπτα (466 μέτρα απόσπασης προσοχής).
> Η απάντηση σε μια τηλεφωνική κλήση διαρκεί 8 δευτερόλεπτα (266 μέτρα).
> Το σερφάρισμα στο ίντερνετ -η χειρότερη παράμετρος συγκριτικά με όλα τα παραπάνω-, μπορεί να σε κάνει να οδηγείς για πάνω από 5 χιλιόμετρα με διακεκομμένη οπτική επαφή στις λωρίδες κυκλοφορίας, στα διερχόμενα ή προπορευόμενα οχήματα, στις οδικές σημάνσεις, στα STOP κλπ.

Το πιο δραματικό από όλα είναι αυτό: Σε σχέση με τη χρήση κινητού, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι κατά 75% πιο διαχειρίσιμη (σε πιθανότητα πρόκλησης τροχαίου).

Από: Esquire ES


Φωτογραφία © getty images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης