Car Αwards 2020: Η λίστα του Esquire

Αυτά είναι τα κορυφαία μοντέλα με τα οποία η αυτοκινητοβιομηχανία μπήκε στην καινούργια δεκαετία.

Το 2019 χαρακτηρίστηκε από την πόλωση γύρω από την ηλεκτροκίνηση, η οποία προέρχεται από την πίεση στις αυτοκινητοβιομηχανίες να μειώσουν τους ρύπους των οχημάτων τους. Ηλεκτρικά και plug-in υβριδικές εκδόσεις πλέον αποτελούν μέρος της γκάμας σχεδόν κάθε μοντέλου. Εδώ, παρουσιάζουμε τα καλύτερα αυτοκίνητα σε κατηγορίες, όπως ορίζει η κουλτούρα του Esquire. Η αυτοκινητοβιομηχανία μπαίνει σε μια νέα εποχή και μπροστά μας έχουμε μια πολύ μεγάλη αλλαγή. Είναι βέβαιο ότι στα βραβεία της επόμενης χρονιάς θα έχουμε ακόμα περισσότερο ηλεκτρισμό.

Car of the year

Jaguar I-Pace

Car Αwards 2020: Η λίστα του Esquire

Είναι αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στο πεδίο των ηλεκτροκίνητων μοντέλων. Καθαρό, με τεχνολογία αιχμής, επιδόσεις sports car, τεχνητή νοημοσύνη επόμενης γενιάς και την άνεση ενός πρακτικού SUV, βάζει την Jaguar στην πρώτη γραμμή της EV επανάστασης. Η τελευταίας τεχνολογίας μπαταρία ιόντων λιθίου 90 kWh έχει απόδοση 480 χλμ. (κύκλος WLTP), η οποία φορτίζει έως και 80% μέσα σε 40 μόνο λεπτά σε φορτιστή ταχείας φόρτισης (100 kW), ενώ στο σπίτι με φορτιστή 7 kW σε περίπου 10 ώρες – ιδανική φόρτιση για το βράδυ. Δύο ηλεκτρικοί κινητήρες Jaguar βρίσκονται σε κάθε άξονα και παράγουν συνδυαστικά τις εξαιρετικές επιδόσεις 400 PS και 696 Nm, με κίνηση σε όλους τους τροχούς και πρόσφυση σε όλα τα εδάφη.

Value for Money

Skoda Scala

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ SKODA

Μπορεί τα SUV να αποτελούν τη μόδα της εποχής, ωστόσο δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις τη Skoda για το Scala. Το εσωτερικό του συνδυάζει την εργονομία και το εμπνευσμένο design με μεγάλους χώρους, πολλούς χώρους αποθήκευσης, το μεγαλύτερο πορτμπαγκάζ της κατηγορίας (467 λ.), που, αν αναδιπλωθούν τα διαιρούμενα (60:40) πίσω καθίσματα, αυξάνεται στα 1.410 λ., και μια σειρά από έξυπνα στοιχεία Simply Clever. Πέρα από τους προβολείς και τα πίσω φώτα, που όλα είναι στάνταρ LED, και τους μέχρι εννέα αερόσακους –με αερόσακο γονάτου για τον οδηγό και για πρώτη φορά στην κατηγορία προαιρετικούς πίσω πλευρικούς αερόσακους–, το Scala διαθέτει μια σειρά συστημάτων υποβοήθησης που μέχρι τώρα υπήρχαν μόνο σε μοντέλα μεγαλύτερων κατηγοριών. Όλα τα παραπάνω σε ένα κομψό hatchback με τιμή που ξεκινά από τα 14.880 ευρώ.

Limo of the year

BMW 8 Series

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ bmw

Η αλήθεια είναι ότι από τις φωτογραφίες παίρνεις μια πολύ καλή γεύση, αλλά είναι η επαφή που αποκαλύπτει το σχεδιαστικό μεγαλείο του μοντέλου. Με μήκος 4.843 χλστ., πλάτος 1.902 χλστ., ύψος 1.341 χλστ. και μεταξόνιο 2.822 χλστ., "απλώνεται" στο δρόμο με μια μοναδική χάρη. Μακρύ καπό, έντονες κλίσεις στις κρυστάλλινες επιφάνειες, ισχυρή γραμμή ώμων, χαρακτηριστικές εγκάρσιες διπλές καμπύλες οροφής (double-bubble), μακρύ πίσω παρμπρίζ που φαρδαίνει προς το κάτω άκρο και μακρόστενα φωτιστικά συνθέτουν ένα από τα πιο όμορφα κουπέ. Το σημείο όμως που μας μαγνήτισε ήταν οι προβολείς, που είναι λεπτότεροι απ’ ό,τι σε οποιοδήποτε μοντέλο BMW μέχρι σήμερα. Λες και σε κοιτάνε, έχουν μια μοναδική αγριάδα και προάγουν τη συνολική εικόνα. Αναμφίβολα ένα από τα πιο όμορφα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν από φέτος στους δρόμους.

Men’s truck of the decade

Tesla Cybertruck

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ tesla cybertruck

Ο Elon Musk κατάφερε για ακόμα μία φορά να ταράξει τον αυτοκινητιστικό κόσμο με το νέο pickup που παρουσίασε. Μάλλον το διασκεδάζει να πιάνει στον ύπνο την αυτοκινητοβιομηχανία αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν ακόμα ανεξερεύνητες πτυχές στα τετράτροχα. Ξεκινώντας από την εμφάνιση, το Tesla Cybertruck δείχνει κάπως άκομψο, κάπως διαστημικό αλλά και πολύ ’90s. Σίγουρα πάντως δε θα το μπερδέψεις με κάποιο άλλο. Η εξέλιξή του κράτησε επτά χρόνια. Οι διαστάσεις του είναι εντυπωσιακές, με το συνολικό μήκος να φτάνει τα 5,885 μ., το πλάτος τα 2,027 μ. και το ύψος τα 1,905 μ. Διαθέτοντας θέσεις για έξι άτομα, είναι αναμφίβολα ένα εντυπωσιακό σε προδιαγραφές όχημα. Η βασική έκδοση έχει έναν κινητήρα, κίνηση στον πίσω άξονα, αυτονομία 400 χλμ., 0-96 χλμ./ώρα σε 6,5'' και τιμή 36.000 ευρώ. Η μεσαία έκδοση έχει δύο κινητήρες, επίδοση 0-96 χλμ./ώρα σε 4,5'', αυτονομία πάνω από 480 χλμ./ώρα και τιμή 45.300 ευρώ.

Hybrid Solution

Volvo XC40 Τ5 Twin Engine

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ New_Volvo_XC40

Πρόκειται για την πρώτη υβριδική plug-in έκδοση του XC40 και, όπως είναι αναμενόμενο για ένα μοντέλο της Volvo, φέρει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Συνδυάζει με ευφυή τρόπο έναν αποδοτικό κινητήρα εσωτερικής καύσης και έναν ηλεκτροκινητήρα που τροφοδοτείται από μπαταρία. Το πανίσχυρο σύστημα κίνησης αποδίδει συνδυαστικά 262 ίππους και 445 Nm για δυναμικές επιδόσεις. Η μπαταρία έχει συνολική χωρητικότητα 10,7 kWh και βρίσκεται τοποθετημένη κεντρικά στο τούνελ του αμαξώματος. Το σύνολο δίνει τη δυνατότητα για αμιγώς ηλεκτρική κίνηση σε απόσταση έως 48 χλμ., που στις περισσότερες περιπτώσεις επαρκεί για την κάλυψη των καθημερινών μετακινήσεων. Είναι μαγικό το συναίσθημα να μετακινείσαι αθόρυβα και οικολογικά κάθε μέρα. Ακόμα όμως κι όταν αδειάσει η μπαταρία, το προηγμένο σύστημα κίνησης προσφέρει εξαιρετική αυτονομία χάρη στο συνδυασμό δύο πηγών ενέργειας.

Best off-road

Jeep Compass TrailHawk

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ JEEP

Ενσωματώνει όλα τα δυναμικά και σχεδιαστικά χαρακτηριστικά της Jeep, της εταιρείας που οραματίστηκε και εφηύρε τα SUV, και είναι το όχημα που προσφέρει στον οδηγό την απόλυτη αίσθηση ελευθερίας. Το Jeep Compass TrailHawk επαναπροσδιορίζει την έννοια "άνευ ορίων". Το σήμα Trail Rated υποδηλώνει ότι έχει υποβληθεί σε μια σειρά εξαντλητικών δοκιμών σε πέντε κατηγορίες (πρόσφυση, ευελιξία, επαφή τροχών, διέλευση από νερό και απόσταση από το έδαφος) που αποδεικνύουν τις off-road δυνατότητές του σε μερικές από τις πιο σκληροτράχηλες διαδρομές του πλανήτη: Παρουσιάζει τις καλύτερες δυνατότητες τετρακίνησης 4x4 στην κατηγορία του, διαθέτει off-road τροχούς 17 ιντσών, μπροστινό προφυλακτήρα ειδικής σχεδίασης για καλύτερες γωνίες διαφυγής, αυξημένη απόσταση από το έδαφος, ποδιές προστασίας, χαρακτηριστικό κόκκινο γάντζο ρυμούλκησης Jeep στο πίσω μέρος και μαρσπιέ Rock Rails by Mopar, που εγγυώνται ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στην πόλη ή την άγρια φύση που δεν μπορεί να ξεπεράσει.

Roadster of the year

Mazda MX-5

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ MX-5

Με την επιστροφή της Mazda στην Ελλάδα, είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε την 4η γενιά του MX-5. Η εταιρεία κινήθηκε αντίθετα από τη μόδα που θέλει τα αυτοκίνητα συνεχώς να μεγαλώνουν. Έτσι, η 4η γενιά έχει παρόμοιο μήκος με την 1η γενιά, που είχε παρουσιαστεί πριν από 30 χρόνια! Αυτό σημαίνει ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι ένα μοντέλο με αρκετά μαζεμένες διαστάσεις. Με μήκος 3.915 χλστ., είναι πιο μικρό και από το Mazda 2, είναι δηλαδή το μικρότερο σε μήκος Mazda που μπορείς να αγοράσεις σήμερα! Από την άλλη, έχει ίσως τη μεγαλύτερη αναλογία ομορφιάς ανά εκατοστό, εάν υπήρχε τέτοια μέτρηση. Χωρίς υπερβολή, είναι ένα από τα πιο όμορφα αυτοκίνητα που μπορείς να αγοράσεις σήμερα. Ταυτόχρονα, παραμένει πιστό στη μινιμαλιστική θεωρία. Ο κινητήρας εξακολουθεί να είναι ατμοσφαιρικός, η κίνηση μεταδίδεται στον πίσω άξονα, ενώ η αναλογία βάρους στους δύο άξονες παραμένει στο 50:50. Σε μια εποχή που τα αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα η αθωότητα επιστρέφει με το ΜΧ-5.

King of SUV

Mercedes-Benz GLB

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ mercedes

Αποτελεί το έβδομο μέλος της νέας γενιάς compact αυτοκινήτων της Mercedes-Benz. Όπως λέει και η εταιρεία, είναι ένα μοντέλο αφιερωμένο στην οικογένεια και σε φίλους. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι είναι 7θέσιο, κάτι που πρώτη φορά βλέπουμε στη συγκεκριμένη κατηγορία από τη Mercedes-Benz. Πάντως, με μήκος 4,63 μ., είναι ένα SUV με διαστάσεις που πλησιάζουν αρκετά της GLC. Το εσωτερικό της νέας GLB έχει βασιστεί στη σχεδιαστική γλώσσα που για πρώτη φορά είδαμε στη νέα Α-Class. Βασικός πρωταγωνιστής οι δύο εν σειρά τοποθετημένες οθόνες, που αποδεδειγμένα δίνουν διαφορετικό αέρα στην καμπίνα των επιβατών. Η ποιότητα των υλικών είναι, όπως αναμένεται, κορυφαία, ενώ νέος είναι ο διάκοσμος από αλουμίνιο. Η νέα GLB εφοδιάζεται με τετρακύλινδρους κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, που ήδη έχουν δοκιμαστεί σε άλλα μοντέλα της μάρκας. Σε σύγκριση με το παρελθόν, διακρίνονται για την αυξημένη τους ιπποδύναμη, τη βελτιωμένη οικονομία αλλά και τους μειωμένους ρύπους.

Supercar of the year

Porsche 991-992

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ PORSCHE

Μία από τις καλύτερες στιγμές της χρονιάς που πέρασε ήταν η επαφή με τη νέα Porsche 911. Κάθε φορά αναρωτιέσαι πόσο καλύτερη μπορεί να γίνει η νέα 911 και κάθε φορά εντυπωσιάζεσαι με την πρόοδο. Η τελευταία γενιά καταφέρνει όσο καμία άλλη να συνδυάζει τις καταιγιστικές επιδόσεις με την ευκολία στο χειρισμό αλλά και με την πολύ μεγάλη δόση αίσθησης πίσω από το τιμόνι. Η εμπειρία οδήγησης είναι μοναδική. Ο κινητήρας στην Carrera S πλέον αποδίδει 450 άλογα και είναι αρκετός ώστε τα 0-100 χλμ./ώρα να έρχονται σε μόλις 3,7''. Η επιτάχυνση είναι καταιγιστική, αλλά δεν φοβίζει τον οδηγό. Αντίθετα, του μεταδίδει ένα μοναδικό αίσθημα ασφάλειας και ικανότητας. Μαγεμένος από τον υπέροχο ήχο του εξακύλινδρου κινητήρα, συνειδητοποιείς ότι η ανόθευτη πληροφόρηση για την οποία είναι γνωστή η 911 είναι ακόμα εκεί. Ίσως η καλύτερη 911 όλων των εποχών.

Έκπληξη της χρονιάς

Kia Xceed

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ KiaXCeed

Το Xceed ήταν για εμάς μια μεγάλη έκπληξη. Η Kia δεν αρκέστηκε απλά στην ανύψωση του Ceed για τη δημιουργία ενός crossover. Το XCeed είναι πιο ψηλό (184 χλστ. απόσταση από το έδαφος με τροχούς 18 ιντσών και 172 χλστ. με τροχούς 16 ιντσών) από το Ceed κι αυτό το αντιλαμβάνεσαι από το γεγονός ότι κάθεσαι πιο ψηλά (+37 χλστ.). Το μήκος είναι αυξημένο κατά 85 χλστ., το συνολικό πλάτος κατά 26 χλστ. και το ύψος κατά 48 χλστ. σε σύγκριση με το Ceed. Μάλιστα, ο μεγαλύτερος πίσω πρόβολος εξασφαλίζει και μεγάλο χώρο αποσκευών, που φτάνει τα 426 λ. Το πρώτο που σε κερδίζει είναι το άμεσο σύστημα διεύθυνσης. Σωστό βάρος και γενικά αίσθηση που δε βρίσκεις εύκολα σε αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής. Θα ήταν όμως ημιτελές αν δεν ακολουθούσε και το υπόλοιπο σύνολο. Το XCeed έχει νέα ανάρτηση, μεγαλύτερα φρένα, αναπρογραμματισμένο ESC, νέους τροχούς και σύστημα διεύθυνσης. Σε συνδυασμό με το πολύ άκαμπτο πλαίσιο, βασισμένο στην πλατφόρμα Κ2 της εταιρείας, δημιουργείται ένα εντυπωσιακό σύνολο. Οι κλίσεις στις στροφές είναι μικρές, τα χειριστήρια έχουν πολύ καλή αίσθηση και η αμεσότητα εκτέλεσης των εντολών εξαιρετική. Αν δεν καθόμασταν ψηλά, θα πιστεύαμε ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό hatchback με στοιχεία GTI.

Καλύτερης ελληνικής στιγμής

Replicar Hellas

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ REPLICAR

Η σημαντικότερη στιγμή για τη χώρα μας στον τομέα του αυτοκινήτου τη χρονιά που μας πέρασε ήταν η συμμετοχή της Replicar Hellas στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης. Εκεί η εταιρεία του Ηλία Γαγανέλη στο περίπτερο Stand 6426 του Hall 6 παρουσίασε τα δύο διεθνώς αναγνωρισμένα μοντέλα RCH 356 και RCH 550 με μεγάλη επιτυχία. Η μονάδα που έχει βάση την Κατερίνη παράγει περίπου 50 αυτοκίνητα το χρόνο με πελάτες από Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Μαγιόρκα, Λουξεμβούργο, Αγγλία, Ελβετία, Καναδά, Τυνησία και Ουρουγουάη! Η φήμη της εταιρείας συνεχώς μεγαλώνει κι εμείς δεν μπορούμε παρά να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτή την προσπάθεια, που μάλιστα γίνεται μακριά από την Αθήνα.

Εφαρμογή της χρονιάς

Mercedes me Adapter

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Με το Mercedes me Adapter και την εφαρμογή για smartphone μπορείς να χρησιμοποιείς μέσω του smartphone σου σημαντικά στοιχεία του οχήματος και πολύτιμες λειτουργίες που το αφορούν κάνοντας έτσι την καθημερινότητά σου πιο εύκολη και ξέγνοιαστη. Για παράδειγμα, μπορείς να γνωρίζεις κάθε στιγμή την κατάσταση του αυτοκινήτου. Διευκολύνει την αναζήτηση θέσης στάθμευσης και σε ειδοποιεί για τη λήξη του χρόνου στάθμευσης, εμφανίζει συνοπτικά όλες τις διαδρομές σου, υπενθυμίζει τα ραντεβού για σέρβις που εκκρεμούν και προειδοποιεί για τυχόν βλάβες που έχουν εντοπιστεί, βρίσκει το πιο οικονομικό πρατήριο καυσίμων στην περιοχή σου και καταγράφει τους ανεφοδιασμούς σου. Το Mercedes me Adapter διατίθεται για πολλά οχήματα Mercedes-Benz από το έτος κατασκευής 2002 και μετά.

Comeback της χρονιάς

Toyota Supra

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ TOYOTA SUPRA

Το βραβείο για τη μεγαλύτερη επιστροφή της χρονιάς που πέρασε πηγαίνει χωρίς σκέψη στην Toyota Supra. Η 5η γενιά του μοντέλου έρχεται να συνεχίσει μια παράδοση που σταμάτησε το 2002, όταν και κόπηκε η παραγωγή της 4ης γενιάς. Αισθητικά εμπνέεται από εκείνη τη γενιά, το πρωτότυπο FT-1 του 2014 αλλά και το κλασικό Toyota 2000 GT του 1967. Πρόκειται για ένα κλασικό διθέσιο κουπέ με εξακύλινδρο κινητήρα τοποθετημένο μπροστά, κοντό μεταξόνιο και κίνηση στον πίσω άξονα. Οι αναλογίες είναι οι κλασικές ενός sports car κι αυτό είναι στοιχείο που συγκεντρώνει πολλά θετικά σχόλια. Παρά το γεγονός ότι μοιράζεται το ίδιο πάτωμα με τη νέα Z4, οι μηχανικοί της Toyota το έχουν εξελίξει περαιτέρω. Η δυναμική εμφάνιση αφήνει υποσχέσεις για έντονες συγκινήσεις, που εκπληρώνουν ο κινητήρας με τα 340 άλογα αλλά και η πολύ καλή οδική συμπεριφορά. Δεν την έχουμε οδηγήσει, αλλά όσοι τα κατάφεραν λένε τα καλύτερα λόγια.

Το μήλο κάτω από την μηλιά

VW Golf 8η γενιά

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ golf

Το επεξεργαστήκαμε πριν από περίπου δύο μήνες στην Έκθεση Αυτοκινήτου και μας κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Η 8η γενιά δείχνει πιο ψαγμένη από κάθε άλλη φορά. Το Golf ανήκει πλέον στην ψηφιακή εποχή, είναι διασυνδεδεμένο, προνοητικό, ευφυές, εξηλεκτρισμένο. Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο εξελιγμένο. Με πέντε υβριδικές εκδόσεις, εισάγει την κατηγορία του στην εποχή της ηλεκτροκίνησης. Χάρη στην ψηφιακή αρχιτεκτονική του στο εσωτερικό, θέτει νέες διαστάσεις στον έξυπνο χειρισμό, η υποβοήθηση οδήγησης είναι δυνατή έως τα 210 χλμ./ώρα, ενώ είναι το πρώτο Volkswagen που εξοπλίζεται με το σύστημα επικοινωνίας Car2X, που αναγνωρίζει και προειδοποιεί για επικίνδυνες καταστάσεις.

Premium Compact SUV

DS3 Crossback

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ds3-crossback

Πρόκειται για ένα premium SUV στην κατηγορία B. Σχεδιαστικά εντυπωσιάζει μην αφήνοντας κανέναν αδιάφορο. Δημιουργεί πολλά συναισθήματα και επικεντρώνεται κυρίως στην έννοια της απόλαυσης μέσω του design του και της γενικότερης απόδοσής του, αλλά, πάνω απ’ όλα, στην εικόνα που αντιπροσωπεύει: τη μοναδικότητα. Απευθύνεται σε αυτούς που ψάχνουν ένα SUV προηγμένες τεχνολογίες και αποκλειστικό design και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν κάτι παραπάνω για να αγοράσουν το καλύτερο. Συνδυάζει το υψηλά ελκυστικό styling με περισσότερα από κάθε άλλο μοντέλο στην κατηγορία του high-tech συστήματα. Διαθέτει στοιχεία από μεγαλύτερες κατηγορίες οχημάτων, τα οποία μπορεί να τοποθετούνται στις βασικές τους εκδόσεις, είτε ακόμα και εξοπλισμό ο οποίος δεν είναι αλλού διαθέσιμος. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι "αναδυόμενες" χειρολαβές των θυρών, ο πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων και ένα πλήθος συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.