O μετρ της casual κομψότητας, Nino Cerruti δε μένει πια εδώ

Η ιταλική μόδα αποχαιρετά έναν από τους πρωτοπόρους της.

Γράφει: Esquire Editors 18 Ιανουαρίου 2022

Η ιταλική μόδα και η κομψή ανδρική ένδυση αποχαιρετά έναν από τους πρωτοπόρους της: ο Nino Cerruti έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 15/01 σε ηλικία 91 ετών. Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα, ο σχεδιαστής άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της πόλης Βερτσέλι στο Πεδεμόντιο της Βόρειας Ιταλίας όπου νοσηλευόταν μετά από επέμβαση στο ισχίο του. 

Ο Cerruti ήταν ένας από τους πιο επιφανείς και διεθνώς αναγνωρισμένους Ιταλούς σχεδιαστές και επιχειρηματίες της μόδας, που φημιζόταν για την κομψότητα και τους ευγενικούς του τρόπους. Γεννήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1930 στη Μπιέλα της περιφέρειας Πεδεμόντιο - που φιλοξενεί πολλά από φημισμένα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας της Ιταλίας - και ανέλαβε, σε ηλικία 20 ετών, την οικογενειακή επιχείρηση, το εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Lanificio Fratelli Cerruti που είχε ιδρύσει στην πόλη ο παππούς του το 1881, μετά τον θάνατο του πατέρα του Sylvio. Μάλιστα, είχε μόλις ξεκινήσει τις σπουδές του στη φιλοσοφία με όνειρο να γίνει δημοσιογράφος, τις οποίες αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. 

Η ενασχόληση με τη μόδα

Στην παραγωγή ρούχων μπήκε το 1950, ενώ παρουσίασε την πρώτη του ανδρική συλλογή Hitman το 1957, με την οποία σύστησε στην ανδρική μόδα το "casual chic". Θεωρήθηκε "επαναστατική" για την εποχή της, αφού στον Cerruti αποδίδεται το πρώτο αποδομημένο τζάκετ που σχεδιάστηκε για άντρες και φιλοξενήθηκε σ' αυτή. Το 1967 λανσάρει την πρώτη ανδρική σειρά ένδυσης κι ένα χρόνο μετά ακολουθεί και η γυναικεία σειρά. Το 1967 ανοίγει την πρώτη του μπουτίκ στο Παρίσι, στην Place de la Madelein, όπου μεταφέρει και τα κεντρικά της εταιρείας του για να βρίσκεται στην καρδιά της φημισμένης πρωτεύουσας της μόδας. Η παραγωγή ωστόσο των άριστων υφασμάτων παρέμεινε υπό την επωνυμία Lanificio Fratelli Cerruti στην Ιταλία. 

Στη διάρκεια των γεγονότων του Μάη του '68 στη Γαλλία, ο Cerruti προχωρά σε μία ακόμα επαναστατική πρωτοβουλία για τη μόδα: ζητά από άνδρες και γυναίκες μοντέλα να περπατήσουν στην πασαρέλα φορώντας τα ίδια ρούχα. "Τα παντελόνια έχουν προσφέρει στις γυναίκες ελευθερία", θα δηλώσει. 

Η συνέχεια στο HarpersBazaar.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Monica Bellucci καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια

Η νέα φωτογράφιση μάς θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.