
Ο σεφ που φτιάχνει μόνος του (και) τα πιάτα
Ο Θεσσαλονικιός Γιώργος Παπαδόπουλος έκανε μαθήματα κεραμικής για να μπορεί να σερβίρει ακριβώς όπως θέλει τις δημιουργίες του.
"Χαϊδεύει" με τα χέρια του τον πηλό, ενώ αυτός περιστρέφεται στον τροχό, για να του δώσει το σχήμα που επιθυμεί. Όταν είναι έτοιμο, το κόβει με ένα σύρμα και αφού στεγνώσει, σκαλίζει τα σχέδια που φαντάστηκε στο πλαίσιο γύρω του και το σφραγίζει με το λογότυπό του, για να ψηθεί, να σταθεροποιηθεί και να υαλωθεί. Το πιάτο που προέκυψε, δεν κατασκεύασε κάποιος κεραμίστας, αλλά ένας ...σεφ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο Γιώργος Παπαδόπουλος, όταν εμπνέεται ένα πιάτο, είναι εκατό τοις εκατό δικό του, από το σκεύος, το περιεχόμενο, μέχρι την τελευταία πινελιά στη γεύση.
"Όταν εμπνέομαι μία συνταγή, οραματίζομαι και το κατάλληλο πιάτο το οποίο στο οποίο θα στηθεί, ώστε να δένουν απόλυτα η γεύση με τη συνολική εικόνα. Άλλωστε πιστεύω πως εξίσου σημαντικό ρόλο με το φαγητό, παίζει και το σκεύος στο οποίο σερβίρεται", δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο executive chef Γιώργος Παπαδόπουλος. "Όταν λοιπόν επισκέφτηκα ένα εργαστήριο κεραμικής στη Θεσσαλονίκη για να παραγγείλω τα πιάτα πάνω στα οποία θα σερβίρω τις δημιουργίες μου για τη νέα μου συνεργασία με ξενοδοχείο της Χαλκιδικής, εντυπωσιάστηκα τόσο από τη διαδικασία, που ζήτησα να μου δείξουν πώς γίνεται", εξηγεί.
Με μεγάλη προθυμία οι έμπειροι κεραμίστες έδωσαν τα φώτα τους στον 48χρονο σεφ, ο οποίος, αφού απέκτησε τις βάσεις και μετά από πολλά πειράματα, σχεδιάζει πλέον και κατασκευάζει ο ίδιος το κάθε πρώτο πιάτο για τα φαγητά του, και έπειτα δίνει το σχέδιο για παραγωγή. "Φιλοδοξώ τουλάχιστον ένα από τα εστιατόρια του ξενοδοχείου στο οποίο εργάζομαι, να σερβίρει το σύνολο του μενού, σε πιάτα που έχω εμπνευστεί και κατασκευάσει εγώ", επισημαίνει.
Ο Γιώργος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Δράμα. Σε ηλικία 15 ετών, αμέσως μετά το γυμνάσιο, γράφτηκε σε σχολή τουριστικών επαγγελμάτων στην Κρήτη, ενώ η επαγγελματική του σταδιοδρομία ήταν ανέλπιστα στρωτή. "Εργάστηκα σε πολύ μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων, αρχικά από τον κατώτερο βαθμό, ως γ’ μάγειρας και κατέληξα να γίνω executive chef", λέει. Βέβαια, στην πορεία της καριέρας του, ανακάλυψε ότι o προπάππος του διατηρούσε ταβερνείο στα παράλια της Οινόης, στον Εύξεινο Πόντο και μάλιστα ήταν ο μοναδικός στην περιοχή που είχε χαβιάρι.
Μετά από μία μακρά διαδρομή σε ξενοδοχεία σε Ευρώπη, Τουρκία, Ρωσία και Αμερική, επέστρεψε από τον Καναδά στην Ελλάδα, για να διευθύνει τα εστιατόρια πολυτελούς ξενοδοχείου στην Κασσάνδρα, γιατί ...σαν τη Χαλκιδική δεν έχει. "Ήδη από πέρυσι ανήκω στο δυναμικό του ξενοδοχείου, το οποίο λόγω της πανδημίας δεν άνοιξε. Αυτή ωστόσο, ήταν για μένα μία δημιουργική περίοδος, στην οποία έκανα την προετοιμασία, αναζητώντας μικρούς παραγωγούς και ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, ώστε πριν λίγες εβδομάδες που ανοίξαμε να είμαστε απόλυτα έτοιμοι", εξηγεί, τονίζοντας ότι οι περιοχές της Ελλάδας όπου παράγονται τα προϊόντα που αποτελούν τα υλικά των συνταγών του, καθοδηγούν την έμπνευσή του και για τον σχεδιασμό των πιάτων του (ως σκεύη).
Το ξενοδοχείο στο οποίο εργάζεται έχει 81 μάγειρες σε έξι εστιατόρια, το καθένα εκ των οποίων εξειδικεύεται σε κάτι διαφορετικό. Ο ίδιος, είναι ο επικεφαλής όλων των σεφ. "Εκτός από το fine dining, στο οποίο έχουμε premium κοπές κρεάτων, όλα τα υπόλοιπα εστιατόριά μας, δουλεύουν μόνο με ελληνικά προϊόντα", τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος.
Οι καλές κριτικές των φιλοξενούμενων στα εστιατόρια στα οποία ηγείται, του δίνουν δύναμη και πολλαπλασιάζουν την όρεξη για δημιουργία. Ως ανταπόδοση, ο 48χρονος σεφ τα τελευταία χρόνια δημιούργησε τη φιλοσοφία της γευστικής μνήμης. "Ουσιαστικά παίρνω παλιές συνταγές από φαγητά που τρώγαμε στην κουζίνα της γιαγιάς ή της μαμάς και τα μεταφέρω στη σύγχρονη εποχή. Για παράδειγμα η μνήμη που έχω από τις πατάτες γιαχνί, που έτρωγα μικρός συνοδεία φέτας, είναι ένα από τα πιάτα μου, ακριβώς ίδιο με εκείνη τη γεύση, αλλά εντελώς διαφορετικό στην όψη. Φέρνω τις πατάτες με μία σύγχρονη τεχνική σε σφαιροποίηση, κάνω το τυρί σε πούδρα και τη σάλτσα λίγο διαφορετικά και αυτομάτως η παρουσίαση γίνεται ...μοντέρνα", τονίζει, αποκαλύπτοντας ότι πρόκειται να σχεδιάσει με ιδιαίτερη αγάπη ένα πιάτο που θα φιλοξενεί και αυτή τη συνταγή. "Για το συγκεκριμένο αγαπημένο μου πιάτο, θέλω να σχεδιάσω ένα σκεύος που θα είναι επίσης εμπνευσμένο από μνήμες της παιδικής μου ηλικίας", αναφέρει.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Αυτά είναι τα χρήματα που ξοδεύουν οι χρήστες video games
Μια νέα έκθεση αποκαλύπτει πόσα ξοδεύουν οι gamers κάθε χρόνο για τα video games, ποια είναι τα είδη που φέρνουν τα μεγαλύτερα έσοδα και ποιες είναι οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις ηπείρους.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΠρώτη ματιά στο Football Manager 26-τι έχει αλλάξει
Η νέα έκδοση φέρνει μαζί της αλλαγές που θα συζητηθούν: από το ανανεωμένο τεχνικό υπόβαθρο και την εμπειρία στο γήπεδο μέχρι τις πολυαναμενόμενες άδειες.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΓιατί το να κάνεις μεγαλύτερα διαλείμματα ανάμεσα στα σετ σε κάνει φέτες
Ανακάλυψε πόσο επηρεάζει η διάρκεια της ξεκούρασης ανάμεσα στα σετ την πρόοδο στη μυϊκή ενδυνάμωση και τι προτείνουν οι ειδικοί για καλύτερα αποτελέσματα.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςH Range Rover 'ανεβαίνει' στον Πύργο Πειραιά
Ένα από τα κορυφαία luxury brands παγκοσμίως δημιουργεί" τον απόλυτο αστικό ψηφιακό καμβά.
Χαμός στα social media με το χάπι που πήρε ο Donald Trump δημοσίως-τι συμβαίνει με την υγεία του;
Μια φωτογραφία του Donald Trump με ένα μπλε χάπι ανάμεσα στα δόντια στον τελικό του US Open προκάλεσε καταιγίδα σχολίων στα social media και νέες θεωρίες για την υγεία του.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΠοια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να πιεις καφέ; Η απάντηση θα σε εκπλήξει
Ο καφές είναι καθημερινή συνήθεια για εκατομμύρια ανθρώπους και το πρώτο πράγμα που κάνουν στη μέρα. Νέα μελέτη αποκαλύπτει γιατί η κατανάλωση το πρωί μπορεί να προσφέρει περισσότερα οφέλη στην υγεία.
Γραφει Νικη Κοντομηνα