To beef δισεκατομμυρίων ανάμεσα σε Elon Musk και Jeff Bezos

Το δηκτικό σχόλιο του πρώτου μετά τον "εκθρονισμό" του δεύτερου.

Γράφει: Esquire Editors 29 Σεπτεμβρίου 2021

Την Δευτέρα, ο Έλον Μασκ έγινε ο τρίτος άνθρωπος στην ιστορία που η περιουσία του ξεπέρασε το "φράγμα” των 200 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes, υποσκελίζοντας τον ιδρυτή της Amazon και αντίπαλό του στην "κούρσα” για την κατάκτηση του διαστήματος, Τζεφ Μπέζος. Ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Forbes να σχολιάσει αυτή του την επιτυχία, το "γιόρτασε” με ένα δηκτικό σχόλιο προς τον Μπέζος.

"Στέλνω ένα γιγαντιαίο άγαλμα του αριθμού ‘2’ στον Τζέφρι Μπ., μαζί μ’ ένα ασημένιο μετάλλιο”, έγραψε ο Μασκ σε ένα σύντομο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η "μπηχτή” του εκκεντρικού διευθύνοντος συμβούλου της Tesla δεν προκάλεσε έκπληξη, αφού στο παρελθόν, μέσω Twitter, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Μπέζος ακόμα και "κοπιαδόρο”, και μάλιστα δύο φορές (αμφότερες χρησιμοποιώντας το emoji μιας γάτας). Η πρώτη φορά ήταν τον Απρίλιο του 2019, όταν η Amazon ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την ανάπτυξη ενός δικτύου δορυφορικού internet ανταγωνιζόμενη την SpaceX του Μασκ, και η δεύτερη τον Ιούνιο του 2020, όταν η Amazon εξαγόρασε την εταιρεία αυτοκινούμενων οχημάτων Zoox, στοχεύοντας να "κοντράρει” την Tesla.

Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, οι δύο άνδρες βρίσκονται συνεχώς σε τροχιά σύγκρουσης και δη σε δύο μέτωπα: όσον αφορά την περιουσία τους και τις διαστημικές φιλοδοξίες τους.

Η "μάχη” του χρήματος

Ο Μασκ είχε περιουσία μόλις 24,6 δισ. δολαρίων τον Μάρτιο του 2020, σχεδόν 90 δισ. δολάρια μικρότερη αυτής του Μπέζος εκείνη την εποχή. Τον Αύγουστο του 2020, ο Μπέζος έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία της ανθρωπότητας που είδε την περιουσία του να σπάει το "φράγμα” των 200 δισ. δολαρίων, χάρη στην εκτίναξη της μετοχής της Amazon.

Ωστόσο, το εκπληκτικό ράλι που κατέγραψε στη συνέχεια η μετοχή της Tesla -γράφοντας κέρδη άνω του 720% το 2020- βοήθησε τον Μασκ να καλύψει το χαμένο έδαφος και να "κλέψει” πρόσκαιρα τα "σκήπτρα” από τον Μπέζος, τον Ιανουάριο του 2021.

Το δίδυμο έκτοτε έχει κονταροχτυπηθεί αρκετές φορές για τον "τίτλο” του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη, όπως και με τον Μπερνάρ Αρνό, επικεφαλής του γαλλικού ομίλου πολυτελών ειδών LVMH, σε μια άνευ προηγουμένη "κούρσα” εναλλαγών στην κορυφή της κατάταξης των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη.

Το βράδυ της Τρίτης, ο Μασκ συνέχισε να βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας, με περιουσία περίπου 200,3 δισ. δολαρίων. Στην δεύτερη θέση ήταν ο Μπέζος, με περίπου 193,1 δισ. δολάρια, ενώ ακολουθούσε τρίτος ο Αρνό, με περιουσία 174 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes.

Ο εκπρόσωπος του Μπέζος δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Forbes να κάνει κάποιο σχετικό σχόλιο.

Η διαστημική κούρσα και οι... μπηχτές

Οι δυο τους, όμως, διαγκωνίζονται και στην "κούρσα” για την κατάκτηση του διαστήματος. Ο Μπέζος ίδρυσε τη διαστημική εταιρεία Blue Origin το 2000, με τον Μασκ να ακολουθεί το 2002 με την SpaceX. Τον φετινό Ιούλιο, δε, ο Μπέζος πραγματοποίησε την πρώτη επανδρωμένη υποτροχιακή πτήση, διάρκειας δέκα λεπτών, με το διαστημικό όχημα της Blue Origin. 

Καθώς, όμως, η διαστημική κούρσα εντείνεται, το δίδυμο ανταλλάσει όλο και συχνότερα "μπηχτές” μέσω Twitter και δημόσιων τοποθετήσεων. Το 2019, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του, ο Μπέζος υποτίμησε τη φιλοδοξία του Μασκ να αποικίσει τον Άρη: "Για τους φίλους μου που θέλουν να μετακομίσουν στον Άρη; Λέω απλώς: ‘Κάντε μου μια χάρη. Πηγαίντε πρώτα να ζήσετε έναν χρόνο στην κορυφή του Έβερεστ και δείτε αν σας αρέσει - γιατί είναι Παράδεισος σε σύγκριση με το Άρη”.

Εν τω μεταξύ, οι διαστημικές εταιρείες τους έχουν εμπλακεί σε μια "μάχη” που αφορά τα σχέδια της NASA για την κατασκευής ενός οχήματος προσελήνωσης. Τον Απρίλιο, η ομοσπονδιακή υπηρεσία διαστήματος των ΗΠΑ ανέθεσε σύμβαση ύψους 2,9 δισ. δολαρίων στην SpaceX, απορρίπτοντας την προσφορά της Blue Origin. Τους μήνες που ακολούθησαν, η εταιρεία του Μπέζος απείλησε να κινηθεί νομικά, γεγονός που οδήγησε τον Μασκ να χλευάσει μέσω Twitter τον σχεδιασμό του οχήματος προσελήνωσης της Blue Origin. 

Τελικά, τον προηγούμενο μήνα η Blue Origin του Μπέζος επανήλθε με την κατάθεση αγωγής σε βάρος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη σύμβαση του προγράμματος προσελήνωσης. Ο Μασκ "απάντησε” στις διαμαρτυρίες του Μπέζος συνυπογράφοντας ένα tweet σε έναν λογαριασμό θαυμαστών της SpaceX που έλεγε ότι η Blue Origin αναλώνεται περισσότερο σε διαμαρτυρίες παρά σε "ουσιαστική διαστημική έρευνα”.

"Αν το λόμπινγκ [και] οι δικηγόροι μπορούσαν να [σε] στείλουν σε τροχιά, ο Μπέζος θα είχε φτάσει [ήδη] στον Πλούτωνα”, έγραψε επίσης ο Μασκ σε απάντησή του μέσω Twitter.

Μετά, επίσης, το αίτημα της Amazon προς την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ να απορρίψει το αναθεωρημένο σχέδιο της SpaceX για το δίκτυο δορυφορικού internet Starlink, η SpaceX με επιστολή της προς την FCC, νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, επεσήμανε ότι η Amazon προσπαθεί να "επιβραδύνει τον ανταγωνισμό”.

Ο δε Μασκ, αντί απάντησης, προέβη σε ένα ακόμη προκλητικό σχόλιο μέσω Twitter, γράφοντας: "Φαίνεται ότι ο Besos (sic) συνταξιοδοτήθηκε προκειμένου να αναλάβει ως δουλειά πλήρους απασχόλησης την κατάθεση αγωγών σε βάρος της SpaceX”.

Και τα "διαλείμματα” ανωτερότητας

Ωστόσο, η διαμάχη τους δεν έχει μόνο αρνητική πλευρά. Πριν από την διαστημική πτήση του Μπέζος τον Ιούλιο, ο Μασκ ευχήθηκε, μέσω Twitter, στον "αντίπαλό” του και στο πλήρωμα της Blue Origin καλή επιτυχία.

Με τη σειρά του, ο Μπέζος συνεχάρη πριν από δύο εβδομάδες τον Μασκ και την SpaceX για την επιτυχή τριήμερη πτήση του διαστημικού σκάφους Inspiration4 στην τροχιά της Γης. "Ένα ακόμη βήμα προς ένα μέλλον όπου το διάστημα θα είναι προσβάσιμο σε όλους μας”, έγραψε ο Μπέζος. Ο Μασκ απάντησε μόνο: "Ευχαριστώ”.

Από: Capital.gr

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα άλλα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντί του SU7, που προτείνει ο CEO της Xiaomi

Και τα τρία που προτείνει είναι -όπως και το SU7- ανταγωνιστές του Tesla Model 3.

Γραφει TopGear

Όταν ο Tom Cruise ήταν ζευγάρι με την Penélope Cruz

Οι δύο σταρ είχαν σχέση αμέσως μετά τον χωρισμό του με τη Nicole Kidman.

Πανωλεθρία για τον Musk, ανακλήθηκαν όλα τα Tesla Cybertruck

Παρουσιάστηκε ένα σημαντικό πρόβλημα ασφαλείας που επηρεάζει όλα τα Cybertruck.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Ένα βήμα πιο κοντά οι ΗΠΑ στην απαγόρευση του TikTok

Ψηφίστηκε νέο νομοσχέδιο για τον έλεγχο του TikTok στις ΗΠΑ.

Γραφει Παυλος Κρουστης