Η αστυνομία της Σκωτίας και η viral καμπάνια της για τη σεξουαλική βία

"Don't be that guy", το βίντεο που δικαίως κάνει το γύρο του κόσμου.

"Οι περισσότεροι άντρες κοιτάζονται στον καθρέφτη και δε βλέπουν κάποιο πρόβλημα, αλλά αυτό μας κοιτάζει κατάματα." Αυτή η ατάκα συνοδεύει ένα βίντεο με θέμα τη σεξουαλική βία που κάνει το γύρο του κόσμου τις τελευταίες πέντε ημέρες. Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της νέας, δυναμικής καμπάνιας - πρωτοβουλίας That Guy της αστυνομίας της Σκωτίας που σκοπεύει να δημιουργήσει ειλικρινή διάλογο με τους άντρες για το σεξισμό, το μισογυνισμό και την πατριαρχία στη σύγχρονη κοινωνία με την ελπίδα ότι επισημαίνοντας και αναγνωρίζοντας πια τις κακοποιητικές τακτικές θα επιλέγουν να μην τις εφαρμόζουν στο μέλλον.

"Don't Be That Guy"

Το κεντρικό βίντεο της καμπάνιας που δημοσιεύθηκε μέσω Twitter τιτλοφορείται Don't Be That Guy, απευθύνεται αποκλειστικά στους άντρες και τους ρωτά αν αναγνωρίζουν κάποια κακοποιητική συμπεριφορά από εκείνες που περιγράφει σε δικές τους παρελθοντικές πράξεις. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά εξηγεί με παραδείγματα πώς η κουλτούρα βιασμού, η σεξουαλική υπεροχή και ο σεξισμός εκδηλώνονται στη συμπεριφορά και τις πράξεις των ανδρών, από την παρενόχληση στο δρόμο ή τα ΜΜΜ, την αποστολή "ακατάλληλων" φωτογραφιών χωρίς τη συναίνεση του συνομιλητή τους μέχρι την πεποίθηση ότι αν πληρώσουν το δείπνο ή το ποτό, μπορούν και πρέπει να το εξαργυρώσουν με σεξ.  

"Έφερες ποτέ φαγητό σε ένα κορίτσι και αισθάνθηκες ότι κάτι σου χρωστάει; Της πήγες τρία σφηνάκια στη σειρά, ελπίζοντας ότι θα έχεις ένα 'σφηνάκι' από την ίδια; Μετά τι; Την έκανες 'πακέτο' μεθυσμένη, την έβαλες σε ένα ταξί και την πήγες σπίτι σου;", λένε διάφοροι άντρες στο βίντεο που μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 2,5 εκατ. θεάσεις και χιλιάδες retweets. 

Σύμφωνα με μία δημοσίευση που αναλύει τους στόχους της, η καμπάνια That Guy έχει την πρόθεση να κάνει τους άντρες να επανεξετάσουν τις αντιλήψεις και τις πράξεις τους: "Άντρες, μπορούμε να κάνουμε ουσιαστική διαφορά ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά στις στάσεις και τη συμπεριφορά μας, στο σπίτι, τη δουλειά και την κοινωνική συναναστροφή με τους φίλους μας", αναφέρει και προσθέτει: 

"Ως άντρες, πρέπει να σταματήσουμε να συμβάλλουμε σε μία κουλτούρα που στοχεύει, ευτελίζει, ταπεινώνει και βιάζει τις γυναίκες. Πρέπει να μιλάμε ανοιχτά στους άντρες φίλους και συγγενείς μας για τη συμπεριφορά που είναι επιβλαβής για τις γυναίκες και θέτει τους άνδρες σε κίνδυνο να τις προσβάλλουν", τονίζει η σχετική ανάρτηση.

Εμείς πάλι, από την πλευρά μας θα εστιάσουμε στην ατάκα με την οποία κλείνει η καμπάνια: "Η σεξουαλική βία ξεκινά πολύ νωρίτερα από ό,τι νομίζεις".

Να πέσει το βίντεο: 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.