Στη Μόσχα πληρώνουν εισιτήριο στο Μετρό με το πρόσωπό τους

Προηγμένη τεχνολογία ή παραβίαση των προσωπικών δεδομένων;

Ξεπερνώντας το κλισέ του να ξεκινήσεις ένα κείμενο για τη ρωσική πρωτεύουσα με την πλέον κλασσική ατάκα του Τσέχωφ, ας επικεντρωθούμε απευθείας στην είδηση: Στο μετρό της Μόσχας, μπορείς να έχεις πρόσβαση πληρώνοντας μόνο με το πρόσωπό σου. Πιο συγκεκριμένα, είναι η πρώτη πόλη που εισήγαγε ένα σύστημα πληρωμών μεγάλης κλίμακας που λειτουργεί με αναγνώριση προσώπου. Το Face Pay όπως λέγεται, επιτρέπει στους επιβάτες να έχουν πρόσβαση σε περισσότερους από 240 σταθμούς χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν μετρητά, πιστωτική κάρτα ή smartphone. Πρέπει απλά να σταματήσεις μπροστά από το σύστημα ελέγχου εισιτηρίων, να κοιτάξεις την κάμερα και να χρεωθείς το κόστος του εισιτηρίου με τον τρόπο πληρωμής που έχεις προεπιλέξει.

Για να ενεργοποιήσεις το Face Pay, στέλνεις νωρίτερα μία φωτογραφία σου, καταχωρείς τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας σου και (ενδεχομένως) τα στοιχεία της κάρτας εισόδου που ήδη διαθέτεις στην εφαρμογή για κινητά τη Μόσχα Metro και... τέλος. Τα υπόλοιπα γίνονται αυτόματα από το σύστημα κάμερας που εισήγαγε η αρμόδια αρχή μεταφορών, το οποίο στοχεύει στη μείωση του ποσοστού φοροδιαφυγής και τη διευκόλυνση των επιβατών.

"Τώρα όλοι οι επιβάτες θα μπορούν να πληρώσουν για το ταξίδι χωρίς να βγάλουν από την τσέπη τους το τηλέφωνο, την κάρτα του μετρό ή την πιστωτική τους κάρτα. Απλώς κοιτάξτε την κάμερα για να περάσετε από το σύστημα ελέγχου εισιτηρίων· είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο που εισάγουμε αυτήν την τεχνολογία σε μεγάλη κλίμακα, επομένως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να το βελτιώσουμε", έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος της Μόσχας Sergey Sobyanin.

Ενστάσεις, αντιδράσεις και δεύτερες σκέψεις

Η επιλογή να εισαχθεί ένας παρόμοιος μηχανισμός στο ρωσικό μετρό - που είναι το πιο πολυσύχναστο στην Ευρώπη με πάνω από 6 εκατομμύρια επιβάτες την ημέρα και θεωρείται από μόνο του τουριστικό αξιοθέατο λόγω των σταθμών του που είναι πλούσια διακοσμημένοι με ψηφιδωτά - εγείρει πολλά ερωτηματικά σχετικά με τη διαχείριση απορρήτου. "Αυτή η κίνηση της Ρωσίας είναι επικίνδυνη γιατί κινδυνεύει να οδηγήσει σε πραγματικό έλεγχο του πληθυσμού. Θα είναι απαραίτητο να υπάρχει μέγιστη διαφάνεια σχετικά με τη λειτουργία της εφαρμογής. Πλησιάζουμε αυταρχικές χώρες όπως η Κίνα που πλέον κατέχουν την τεχνολογία της αναγνώρισης προσώπου για τον έλεγχο των αντιφρονούντων. Το μετρό της Μόσχας είναι κυβερνητικό ίδρυμα και όλα τα δεδομένα μπορούν να καταλήξουν στα χέρια των υπηρεσιών ασφαλείας", δήλωσε ο Stanislav Shakirov, ιδρυτής της Roskomsvoboda, μιας ομάδας αφιερωμένης στην προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων και της ελευθερίας της πληροφόρησης.

>Διάβασε ακόμη: Το Rikers Island παραμένει μία κόλαση επί γης

Οι αρχές δήλωσαν ότι τα δεδομένα των επιβατών θα είναι "κρυπτογραφημένα με ασφάλεια", δηλώνοντας ότι οι πληροφορίες που συλλέγονται θα αποθηκευτούν σε κέντρα επεξεργασίας δεδομένων στα οποία έχει πρόσβαση μόνο το προσωπικό του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι πραγματικοί , δεδομένου ότι το λανσάρισμα του Face Pay έρχεται λίγες εβδομάδες μετά από την ολοκλήρωση εγκατάστασης ενός δικτύου 175.000 καμερών σε όλη την πόλη, στο οποίο έχει εφαρμοστεί η νέα τεχνολογία με στόχο την προστασία των πολιτών ή και το ανάποδο σύμφωνα με τους ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνέβη προ δύο μηνών όταν μέσω αυτής εντοπίστηκαν οι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις υποστήριξης του ηγέτη της αντιπολίτευσης Alexei Navalny, όπως και όσοι παραβίσαν την καραντίνα που είχε επιβληθεί για τον κορονοϊό.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.