Μιλάνε τελικά τη γλώσσα μας οι σκύλοι;

Μία μελέτη από ουγγρικό πανεπιστήμιο έλυσε το μυστήριο χάρη στην ανάγνωση του Μικρού Πρίγκιπα.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 18 Ιανουαρίου 2022

Είναι φορές που πιστεύεις ότι ο σκύλος σου καταλαβαίνει τι του λες και προσπαθεί να σου απαντήσει με το δικό του τρόπο, σωστά; Τελικά από ό,τι φαίνεται, ενδέχεται να μην έχεις άδικο που περνά κάτι τέτοιο από το μυαλό σου. Σύμφωνα με τις έρευνες που διεξήχθησαν από το Τμήμα Ηθολογίας του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd στην Ουγγαρία και μετά από μία σχετική εξέταση του εγκεφάλου, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι σκύλοι, δηλαδή ο εγκέφαλός τους μπορεί να ανιχνεύσει την ομιλία ενός ατόμου, προκαλώντας ένα συγκεκριμένο είδος δραστηριότητας, εάν η συγκεκριμένη γλώσσα του είναι οικεία. 

Μέχρι πρότινος πιστεύαμε ότι μόνο οι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν αυτό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

"Πριν από μερικά χρόνια, μετακόμισα από το Μεξικό στην Ουγγαρία για να ενταχθώ στο Εργαστήριο Νευροηθολογίας της Επικοινωνίας στο Τμήμα Ηθολογίας του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd για τη μεταδιδακτορική μου έρευνα. Ο σκύλος μου, ο Kun-kun, ήρθε μαζί μου. Πριν του μιλούσα μόνο στα ισπανικά. Αναρωτιόμουν λοιπόν αν ο Kun-kun είχε παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι στη Βουδαπέστη μιλούσαν μία διαφορετική γλώσσα, τα ουγγρικά", λέει η Laura V.

Cuaya, η επικεφαλής της μελέτης. "Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι, ακόμη και τα προλεκτικά ανθρώπινα μωρά, παρατηρούν τη διαφορά. Αλλά ίσως τα σκυλιά να μην ενδιαφέρονται. Εξάλλου, ποτέ δεν εφιστούμε την προσοχή των σκύλων μας στο πώς ακούγεται μία συγκεκριμένη γλώσσα. Συνεπώς, σχεδιάσαμε μία μελέτη απεικόνισης του εγκεφάλου για να το διαπιστώσουμε", εξηγεί για να συνεχίσει:

"Ο Kun-kun και 17 άλλοι σκύλοι εκπαιδεύτηκαν να παραμένουν ακίνητοι σε έναν εγκεφαλογραφικό σαρωτή, στον οποίο αναπαράγαμε αποσπάσματα από τις ομιλίες του Μικρού Πρίγκιπα στα ισπανικά και στα ουγγρικά. Όλοι οι σκύλοι είχαν ακούσει μόνο μία από τις δύο γλώσσες από τους ιδιοκτήτες τους, οπότε με αυτόν τον τρόπο μπορέσαμε να συγκρίνουμε μία πολύ οικεία γλώσσα με μία εντελώς άγνωστη. Παίξαμε επίσης μπερδεμένες εκδοχές αυτών των τραγουδιών, οι οποίες ακούγονται εντελώς αφύσικες στα σκυλιά για να ελέγξουμε αν ανιχνεύουν τη διαφορά μεταξύ προφορικού και μη προφορικού λόγου".

>Διάβασε ακόμη: Οι πιο δημοφιλείς γάτες στο ίντερνετ

Η ηλικία ως παράγοντας

Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο εγκέφαλος των σκύλων διαθέτει νευρωνική προτίμηση για την ομιλία έναντι της μη ομιλίας. Μπορεί απλώς να αναγνωρίζουν τη φυσικότητα του ήχου. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι όσο πιο μεγάλος σε ηλικία ήταν ο σκύλος, τόσο καλύτερα ο εγκέφαλός του διαφοροποιούσε και ξεχώρισε τη γνώριμη από την άγνωστη γλώσσα.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα πιο επιτυχημένα αυτοκίνητα της Volvo

Η Volvo έχει πειραματιστεί αρκετά στην ιστορία της και μας κληροδότησε ιστορικά μοντέλα. Αυτά είναι τα καλύτερα Volvo που φτιάχτηκαν ποτέ.

Γραφει TopGear

Queer λεξικό για αρχάριους

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας βλέπουμε το who is who της LGBTQIA+ κοινότητας.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Τo μυστικό του γηραιότερου bodybuilder του πλανήτη

Ο 72χρονος Κινέζος bodybuilder Xinmin Yang ισχυρίζεται ότι οφείλει τα πάντα στο 'πρωινό γεύμα της αιώνιας νιότης'.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η τραγική ιστορία της Paris Hilton

Το απόλυτο it girl της δεκαετίας του 2000 βλέπει ακόμη εφιάλτες εξαιτίας της κακοποίησης που υπέστη ως έφηβη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ίσως το iPhone 15 να φέρει την επανάσταση

Ειδικοί προβλέπουν ότι στη συσκευή θα υπάρξει μία αλλαγή που θα εκτιμήσουν όλοι οι χρήστες.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη