Γιατί όλο το Ίντερνετ στηρίζει τον Johnny Depp

Δεν είναι λυπηρό, δεν είναι απογοητευτικό, είναι επικίνδυνο ξαφνικά ο Depp να γίνεται το 'θύμα που θέλουμε να τον κάνουμε μια αγκαλίτσα' και η Heard το 'χειριστικό γύναιο'.

Κάποιες φορές σοκάρομαι με το πόσο αβίαστα προφέρουμε, ως ανθρώπινο είδος, ηλίθιες απόψεις στα social media και γενικότερα στο Ίντερνετ. Κάπου κάτι χωλαίνει με την πάρτη μας και τη στήριξη που παρέχουμε, όχι όλοι, μη μας τσουβαλιάζω, π.χ. στον Johnny Depp, με τη δικαστική διαμάχη Johnny Depp Vs Amber Heard (ή Amber Heard Vs Johnny Depp) να αποκαλύπτει το πόσο εύκολα, ως 'άτομα' και ως 'μάζα', παθιαζόμαστε με 'ιδιωτικές υποθέσεις που έγιναν δημόσιες'.

Ζούμε σε κοινωνίες θεάματος και κακού οπαδισμού, άλλωστε: Το να παίρνει κάποιος τη θέση του Depp είναι σαν να 'πετάγεται' για να πει ποιος είναι ο δολοφόνος την ώρα που παρακολουθεί ένα θρίλερ στον κινηματογράφο με τους φίλους του (και να πουλήσει μούρη, σε περίπτωση που βγει σωστός) ή σαν να υποστηρίζει την Ιταλία στη Eurovision επειδή 'διαισθάνεται' ότι θα σηκώσει την κούπα.

Κι όλα αυτή τη στιγμή που ένας άνθρωπος φέρεται -ας πούμε φέρεται- να έχει κακοποιηθεί. Ένας άνθρωπος, όχι ένας ρόλος σε ένα έργο, ένας άνθρωπος, η Amber Heard

Τι πραγματικά συμβαίνει με τις κατηγορίες

Ενώ η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στους δύο πρώην συζύγους βρίσκεται σε εξέλιξη (διάβασε με ένα κλικ εδώ όλο το ιστορικό της, με δεδομένα και χωρίς κιτρινισμούς), τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές αυτό που κρίνεται είναι το ποιος δυσφήμισε ποιον περισσότερο.

Τους 'τίτλους' στα ΜΜΕ και τις αφορμές για μισανθρωπικό σχολιασμό στα social media, όμως, δεν τη δίνει κάποια εξέλιξη όσον αφορά τη δυσφήμιση αλλά τα στοιχεία που προσκομίζουν στο δικαστήριο οι δύο αντίδικοι για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους.

Προσοχή, όμως, έχει σημασία: Όποιος παρακολουθεί την υπόθεση από την αρχή τα περισσότερα από αυτά τα γνωρίζει ήδη. Δεν μαθαίνουμε πολλά νέα πράγματα. Για παράδειγμα, τα μηνύματα του Depp στα οποία λέει ότι θέλει να βιάσει το πτώμα της Heard όπως και ο ισχυρισμός του πρώτου περί της διαβόητης αφόδευσης της δεύτερης στο κρεβάτι τους έχουν ήδη γραφτεί, χρόνια πριν.

Απλώς τώρα κατατίθενται εκ νέου σε αυτό το δικαστήριο, γράφονται ξανά από τα ΜΜΕ και έτσι δίνουν λαβή για εύκολο, άκριτο σχολιασμό από τις 'μάζες' αλλά και για ένα τρομερό μισογυνιστικό backlash

Γιατί όλο το Ίντερνετ στηρίζει τον Johnny DeppGetty Images

Παίρνει ο Depp το αίμα του πίσω;

Ενώ στην αρχή της υπόθεσης η Heard έμοιαζε να κερδίζει τόσο τις δίκες όσο και τις εντυπώσεις, έχοντας σαφώς πίσω της ούριο τον άνεμο του κινήματος του #MeToo, πλέον τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν - τουλάχιστον σε επίπεδο κοινωνικών αναπαραστάσεων, για να κριθούν τα πάντα σε επίπεδο Δικαιοσύνης θα πρέπει να περιμένουμε πολύ ακόμα.

Το focus τώρα έχει γίνει στο ότι η Amber Heard δεν χωράει στο καλούπι του 'τέλειου θύματος'. Δεν φαίνεται να είναι ο 'άγγελος', η 'αγία' που υπέμεινε τα μαρτύρια του αντρός της. Η συμπεριφορά της μάλιστα ενδέχεται -αυτό το ξέρει μόνο η ίδια και ο Depp- να ήταν όντως κακοποιητική απέναντί του, στο σύνολο ή σε επιμέρους πράξεις της.

Αυτό όμως δεν δικαιολογεί το ότι ξαφνικά όλο το Ίντερνετ ξεσηκώθηκε για να υποστηρίξει τον Depp, το 'καλό παιδί', που βάλθηκε η 'σκύλα' Heard, αυτό το 'τέρας', η 'μίσανδρη', το 'χειριστικό γύναιο' να τον καταστρέψει για να του φάει τα λεφτά, να τον εκδικηθεί ή να χτίσει καριέρα παριστάνοντας το θύμα.   

> Διάβασε ακόμα: Κουλτούρα της ακύρωσης, δικαιοσύνη και νέου τύπου φασισμοί

Είναι ο Johnny Depp θύμα του μισανδρισμού;

Όταν κάποιος ισχυρίζεται ότι θέλει, έστω σε φαντασιακό επίπεδο, να βιάσει το πτώμα μια γυναίκας προφανώς και δεν είναι θύμα του μισανδρισμού. Τη φωλιά του την έχει σίγουρα λερωμένη, το σε τι βαθμό μένει να το κρίνει η Δικαιοσύνη. Πώς μπορεί, λοιπόν, να προβάλλει τον εαυτό του ως θύμα και να χαίρει τέτοιας υποστήριξης στα social media;

Ας μου επιτραπεί σε αυτό το σημείο να συνεχίσω με αποσπάσματα από ένα άρθρο γνώμης με τίτλο #HimToo, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαρτίου 2019 της Madame Figaro, πριν από τρία και βάλε χρόνια κι όμως δείχνει πιο επίκαιρο από ποτέ.

Τότε, ανέλυα το αναδυόμενο κίνημα-hashtag #HimToo (που, όπως έδειξε η ιστορία, δεν έγινε ποτέ μαζικό, μάλλον πέρασε και δεν άγγιξε) ως αντίδραση στο #MeToo. Το συγκεκριμένο hashtag, δε, σύμφωνα με τον τότε ορισμό του Urban Dictionary, χρησιμοποιείτο για να δώσει ορατότητα στους άντρες-θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, στους άντρες-θύματα ψευδών ισχυρισμών περί σεξουαλικής κακοποίησης, στην καταγγελία του μισανδρισμού αλλά και σε άσχετους ή ασαφείς λόγους.

Ως λήμμα προστέθηκε στο συγκεκριμένο λεξικό τους τελευταίους μήνες του 2018, ενώ από το καλοκαίρι του ίδιου έτους ξεκίνησε ένα μπαράζ σχετικών δημοσιευμάτων σε μέσα όπως οι New York Times, η Telegraph, το Wired και το Playboy.

Κάποια από αυτά χρησιμοποίησαν το hashtag για περιπτώσεις αντρών-θυμάτων ψευδών κατηγοριών περί σεξουαλικής κακοποίησης με στόχο το ίδιο όφελος, τη διαπόμπευση και την εκδίκηση. Για κάτι τέτοιο μοιάζουν να δαιμονοποιούν τη Heard οι 'fans' του Depp.

Κάποια άλλα μέσα, έστρεψαν την προσοχή τους στον μισανδρισμό και τη δαιμονοποίηση που υπέστησαν οι άντρες την post-MeToo εποχή, αλλά και τον κίνδυνο για έναν νέο πουριτανισμό. Σχετική ήταν και η επιστολή που είχαν στείλει στη Le Monde, τον Ιανουάριο του 2018, εκατό περίπου Γαλλίδες ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνιδες και συγγραφείς, με προεξάρχουσα την Catherine Deneuve.

Κι ενώ η στήριξη 'όλου του Ίντερνετ' (υπερβολές, υπάρχουν πολλές ρωγμές στις κυρίαρχες απόψεις) στον Johnny Depp μοιάζει να γίνεται στο πλαίσιο του #HimToo, που στη βάση του μπορεί να είναι ένα πολύ δίκαιο κίνημα, την ίδια στιγμή εκφράζεται στον δημόσιο λόγο μέσω ενός απεχθούς discourse, βαθιά αντιφεμινιστικού και μισογυνιστικού. Κι αυτό δεν είναι λυπηρό, δεν είναι απογοητευτικό, είναι επικίνδυνο.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.