Καταρρίπτοντας μύθους για τον Neil Armstrong 6 δεκαετίες μετά

54 χρόνια ακριβώς μετά τη βόλτα του στο φεγγάρι, ήρθε η ώρα να μάθουμε τι ίσχυε στην πραγματικότητα.

Καθώς ο κόσμος γιορτάζει την 54η επέτειο από την πρώτη προσεδάφιση στο φεγγάρι που έγινε από το αμερικανικό διαστημόπλοιο Apollo 11, στις 20 Ιουλίου 1969, ο άνθρωπος που έκανε αυτά τα ιστορικά πρώτα βήματα παραμένει για πολλούς γοητευτικός. Ο ιστορικός James R. Hansen, συγγραφέας της μοναδικής εγκεκριμένης βιογραφίας του Neil Armstrong, λέει ότι ο εμβληματικός κυβερνήτης του Apollo 11 συχνά παρεξηγείται και η αλήθεια είναι ότι μέχρι και σήμερα διαβάζουμε ολοένα και νεότερους μύθους σχετικά με το πρώτο ταξίδι στο φεγγάρι. 

Όπως γράφει ο Hansen στο μπεστ σέλερ των New York Times, First Man: The Life of Neil A. Armstrong, (Simon and Schuster), ο Armstrong, επειδή ήταν ένας τόσο ιδιωτικός και εσωστρεφής άνθρωπος που ήταν τόσο δύσκολο να τον γνωρίσει κανείς, "αποδείχθηκε στα μετέπειτα χρόνια ότι ήταν ο προσωποποιημένος μύθος, ένα αίνιγμα που ήταν πρωταρχικό για να γεμίσει με νόημα από άλλους". Ο Armstrong πέθανε το 2012, αλλά ο θρύλος του - καθώς και οι μύθοι του - συνεχίζουν να ζουν. Παρακάτω θα δούμε μερικούς από τους πιο διαδεδομένους.

1. Από μικρός, ο Neil Armstrong είχε βάλει στόχο το ταξίδι στο διάστημα

"Από μικρός, φανατικός αναγνώστης του Ιουλίου Βερν και άλλων συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας, είχε βάλει στόχο τα διαστημικά ταξίδια και μάλιστα είπε σε έναν από τους δασκάλους του στο δημοτικό σχολείο ότι κάποια μέρα θα πετούσε στο φεγγάρι."

Τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια. "Όλα αυτά είναι μυθοπλασία. Όλες οι φιλοδοξίες μου εκείνη την εποχή αφορούσαν τα αεροσκάφη. Η διαστημική πτήση θα ήταν μια μη ρεαλιστική φιλοδοξία", δήλωσε κάποτε ο Armstrong . Όσο για την επιστημονική φαντασία, ο Neil δεν είχε διαβάσει καθόλου μέχρι που μπήκε στο κολέγιο.

> Διάβασε ακόμη: Ίσως είναι θέμα χρόνου για τη NASA να βρει ζωή στον Άρη

2. Η συνάντηση του νεαρού Neil με τον Orville Wright 

"Ο Neil Armstrong που καταγόταν από τη Wapakoneta του Οχάιο, συνάντησε κάποτε τον Orville Wright από το Dayton και είχε μια μακρά συζήτηση μαζί του για την εφεύρεση του αεροπλάνου από τους αδελφούς Wright."

Ο Orville πέθανε στις 30 Ιανουαρίου 1948, όταν ο Νιλ ήταν 17 ετών. Ο Νιλ απέκτησε την άδεια πιλότου σε ηλικία 16 ετών το 1946 και μέχρι το 1948 είχε πραγματοποιήσει, μεταξύ άλλων, μια σόλο πτήση πάνω από το Ντέιτον στο Σινσινάτι, αλλά "δεν είχα ποτέ τη χαρά να συναντήσω τον Orville Wright".

Καταρρίπτοντας μύθους για τον Neil Armstrong 6 δεκαετίες μετάGetty Images

3. Η NASA εξαρχής ήθελε τον ταλαντούχο Armstrong για την πρώτη προσελήνωση 

"Η NASA σκόπευε ο ταλαντούχος, αξιόπιστος και απτόητος Armstrong να είναι ο κυβερνήτης της πρώτης προσελήνωσης."

Στην πραγματικότητα, δεν υπήρχε κανένα προκαθορισμένο σχέδιο της NASA για το ποιος θα διοικούσε την πρώτη αποστολή προσεδάφισης. Αν ο Gus Grissom δεν είχε πεθάνει (μαζί με τον Ed White και τον Roger Chaffee) στη φωτιά του Apollo τον Ιανουάριο του 1967, ο Grissom θα ήταν πιθανότατα η πρώτη επιλογή του Deke Slayton, αρχηγού του σώματος των αστροναυτών και συναδέλφου του Original Mercury 7, ως διοικητής της πρώτης αποστολής προσεδάφισης. Αλλά θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από τους διοικητές του Slayton. Όπως ο ίδιος ο Armstrong θα έλεγε αργότερα πολλές φορές: "Δεν επιλέχθηκα για να είμαι πρώτος. Απλώς επιλέχθηκα να διοικήσω εκείνη την πτήση, η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν η πρώτη προσγείωση. Οι περιστάσεις με έβαλαν σε αυτόν τον συγκεκριμένο ρόλο".

4. Η NASA είχε προετοιμάσει τα λόγια του Armstrong 

"Η ιστορική φράση που ξεστόμισε ο Armstrong όταν κατέβηκε από τη σκάλα στη σεληνιακή επιφάνεια - "Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα γιγαντιαίο άλμα για την ανθρωπότητα"- είχε προετοιμαστεί γι' αυτόν εκ των προτέρων από τους υπεύθυνους δημοσίων σχέσεων της NASA."

Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της εκτόξευσης του Apollo 11, πολλοί άνθρωποι εντός και εκτός της NASA προσέγγισαν τον Armstrong με ιδέες για το τι θα έλεγε πατώντας στο φεγγάρι, αλλά ο Neil έκανε ό,τι μπορούσε για να τους αγνοήσει όλους. Κατά την εκτόξευση, ο Armstrong είχε μόνο έναν πυρήνα της ιδέας για το τι θα έλεγε, αλλά δεν οριστικοποίησε τη σύνθεσή της παρά μόνο μετά την προσγείωση του Αετού. Ήταν τόσο επικεντρωμένος στην επίτευξη της προσγείωσης που το τι θα έλεγε κατεβαίνοντας από τη σκάλα δεν είχε μεγάλη σημασία μέχρι ο Αετός να προσγειωθεί με ασφάλεια.

Neil armstrong NASA/The LIFE Picture Collection via Getty Images

5. Ο Armstrong μπορούσε μόνο να βγάλει φωτογραφίες, για αυτό δεν έχει δική του

"Ο λόγος που δεν υπάρχουν φωτογραφίες του Armstrong έξω στη σεληνιακή επιφάνεια κατά τη διάρκεια της εξωγήινης δραστηριότητας είναι επειδή η φωτογραφική μηχανή Hasselblad ήταν προσαρτημένη στο μπροστινό μέρος της διαστημικής στολής του Armstrong και αυτός τράβηξε όλες τις φωτογραφίες- ο Buzz Aldrin δεν είχε ποτέ την ευκαιρία."

Αυτό είναι εντελώς ψευδές, καθώς ο Aldrin τράβηξε την πλειονότητα των φωτογραφιών αφού ο Armstrong του έδωσε τη φωτογραφική μηχανή νωρίς κατά τη διάρκεια της EVA. Είναι μια από τις μικρές τραγωδίες του Apollo 11 ότι οι μεταγενέστεροι δεν έχουν φωτογραφίες του πρώτου ανθρώπου στο φεγγάρι. Ούτε από το κατέβασμά του από τη σκάλα. Ούτε από το κατέβασμά του στο φεγγάρι. Ούτε το αποτύπωμα από το αποτύπωμα της μπότας του. Ούτε τον χαιρετισμό του στην αμερικανική σημαία. Ούτε με τη Γη στο βάθος. Ούτε δίπλα σε έναν κρατήρα. Ούτε απευθείας οπουδήποτε. Γιατί όχι; Επειδή ο Buzz Aldrin απλά δε σκέφτηκε να τον τραβήξει, ενώ ο Neil είχε τραβήξει αρκετές λαμπρές φωτογραφίες του Buzz να κάνει όλα αυτά τα πράγματα.

6. Το βραχιόλι της νεκρής κόρης του Armstrong

"Ο Armstrong πέταξε ένα βραχιόλι της νεκρής κόρης του στον κρατήρα, όπως και στην ταινία First Man"

Στις 20 Ιουλίου 1969, ο Neil Armstrong και ο Buzz Aldrin πέρασαν συνολικά δύο ώρες και 31 λεπτά στη σεληνιακή επιφάνεια. Ο χρόνος και οι ενέργειές τους στο φεγγάρι ήταν σε μεγάλο βαθμό προγραμματισμένες σύμφωνα με την αποστολή, αλλά υπήρξε ένα σύντομο διάστημα όπου ο Armstrong παρέκκλινε από το σχέδιο. Ο πρώτος άνθρωπος στο φεγγάρι περιπλανήθηκε σε μια περιοχή γνωστή ως Little West Crater. Δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς έκανε ο Άρμστρονγκ εκείνες τις στιγμές, αλλά η βιογραφική ταινία του Damien Chazelle, First Man, απεικονίζει αυτό που οι μελετητές πιστεύουν εδώ και καιρό ότι έκανε ο αστροναύτης: Πέταξε στον κρατήρα ένα βραχιόλι με το όνομα της κόρης του, Karen, η οποία είχε πεθάνει από όγκο στον εγκέφαλο σε ηλικία δύο ετών.

> Διάβασε ακόμη: Tο τηλεσκόπιο James Webb της NASA ανοίγει το δρόμο για αδιανόητες ανακαλύψεις

Πρόκειται για μια καίρια και συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή που παίρνει κάποιες ελευθερίες με τα ιστορικά αρχεία (τουλάχιστον αυτά που είναι δημόσια) σε μια ταινία τόσο εμμονικά αφοσιωμένη στην ακρίβεια. Ο σεναριογράφος Josh Singer διασκεύασε την ταινία από την επίσημη βιογραφία του Neil Armstrong του 2012 του James R. Hansen, First Man: Η ζωή του Neil Armstrong . Ο Singer έκανε επίσης εκτεταμένη δική του έρευνα, μιλώντας μεταξύ άλλων με αρκετούς μηχανικούς και πιλότους της NASA από εκείνη την εποχή.

"Μετά από τέσσερα χρόνια έρευνας και εκτεταμένες συζητήσεις με τον Neil και την [πρώην σύζυγό του] Janet, και την αδελφή του June, και τα παιδιά του Neil, ο Jim Hansen ουσιαστικά αρχίζει να έχει αυτό το προαίσθημα ότι ίσως ο Neil άφησε κάτι από την Karen στο φεγγάρι", είπε ο Singer. "Μέρος του λόγου είναι ότι... το να αφήνουν αναμνηστικά για τους αγαπημένους τους ή τους χαμένους τους είναι κάτι που έκαναν οι αστροναύτες".

Για παράδειγμα, ο Charlie Duke, ο οποίος το 1972 έγινε ο δέκατος άνθρωπος που περπάτησε στο φεγγάρι, άφησε εκεί μια φωτογραφία της οικογένειάς του, σύμφωνα με τον Singer. Ο Buzz Aldrin έφερε ένα σακουλάκι που ανήκε στους αστροναύτες του Apollo 1 ως αναμνηστικό τους. Αυτό έκανε τον Hansen να αναρωτηθεί αν ο Armstrong άφησε κάτι για την Κάρεν στο φεγγάρι. Ο Hansen θεώρησε ότι ήταν πολύ παράξενο για τον Armstrong να έχει χάσει ένα τόσο σημαντικό αντικείμενο, οπότε, σύμφωνα με τον Σίνγκερ, ρώτησε την αδελφή του Armstrong , June Hoffman, αν ο αδελφός της είχε αφήσει κάτι για την Karen στο φεγγάρι. Η απάντηση της June : "Ω, το ελπίζω πολύ".

Frederic CASTEL/Gamma-Rapho via Getty Images
Collins, Armstong και Aldrin

Έτσι, δεν ήταν πλήρως μια χολιγουντιανή εκδοχή της προσγείωσης στο φεγγάρι. Πρόκειται περισσότερο για μια θεωρία. Και ακόμη και τότε, βοηθάει στο να γίνει κατανοητό ότι το First Man είναι μια από τις πιο ρεαλιστικές ταινίες για τα διαστημικά ταξίδια που έχουν γυριστεί ποτέ.

7. Ενώ βρισκόταν στο φεγγάρι, ο Armstrong άκουσε το μουσουλμανικό κάλεσμα για προσευχή

"Άκουσε στο Φεγγάρι το Αζάν. Δεν ήξερε τι ήταν, αλλά όταν το άκουσε ξανά μετά την επιστροφή του στη Γη, ανακάλυψε τι ήταν και τελικά ασπάστηκε το Ισλάμ. Από τότε ζει τη ζωή του μουσουλμάνου, γεγονός που η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αποκρύψει για να μην παραδεχτεί ότι ένας από τους μεγαλύτερους της Αμερικής ακολούθησε την ισλαμική θρησκεία."

Στην πραγματικότητα, ο Armstrong προσπάθησε σκληρά για πολλά χρόνια να πείσει τους οπαδούς του Ισλάμ ότι δεν υπάρχει καμία αλήθεια σε αυτή τη φήμη. Δεν είχε ακούσει τίποτα τέτοιο όσο βρισκόταν στο φεγγάρι και δεν σκέφτηκε ποτέ να ασπαστεί το Ισλάμ. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών βοήθησε τον Armstrong να οργανώσει μια τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους στη Μέση Ανατολή, για να προσπαθήσει να καταπνίξει την ιστορία. Σήμερα στο Διαδίκτυο, μια αναζήτηση στο Google με τους όρους "Neil Armstrong" και "Ισλάμ" οδηγεί σε εκατοντάδες χιλιάδες "χτυπήματα". Το WikiIslam παρέχει μια ιστορία "Neil Armstrong, Conversion to Islam" και το Answering Islam προσφέρει "How Neil Armstrong became a Muslim".
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr