Η 20th Century Fox πληρώνει την οικολογική καταστροφή της 'Παραλίας' 2 δεκαετίες μετά

Μια ταινία που δεν θέλει να θυμάται για κανέναν λόγο ο Leonardo DiCaprio.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 16 Σεπτεμβρίου 2022

Στην ταινία The Beach (Η παραλία) του 2000, ο νεαρός Leonardo DiCaprio, ο οποίος είχε μόλις γίνει γνωστός από τον Τιτανικό, υποδύεται έναν νεαρό ταξιδιώτη που ανακαλύπτει έναν τροπικό παράδεισο σε μια απομονωμένη παραλία, όπου ζει μια κοινότητα ταξιδιωτών. Μπορεί πλέον να ανήκει στις καλτ ταινίες, όμως εκείνη την περίοδο "Η Παραλία", παραγωγής 20th Century Fox είχε απογοητεύσει τους κριτικούς, ενώ ο DiCaprio ήταν υποψήφιος για Χρυσό Βατόμουρο. Φυσικά ούτε ο Danny Boyle θέλει να θυμάται ότι τη σκηνοθέτησε. Ωστόσο σήμερα αυτά δεν είναι τα χειρότερα νέα. 

Οι νομικές κυρώσεις άργησαν περισσότερα από 20 χρόνια

Η τοποθεσία των γυρισμάτων βρίσκεται στο νησί Phi Phi Leh της νότιας Ταϊλάνδης, η οποία παραμένει βυθισμένη σε μια περιβαλλοντική κρίση που προκλήθηκε από τα γυρίσματα της ταινίας μεταξύ 1998 και 1999, σύμφωνα με τους τοπικούς αξιωματούχους. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ταϊλάνδης επικύρωσε προηγούμενη απόφαση που επέτρεψε στο Βασιλικό Τμήμα Δασών να συνεχίσει τα έργα αποκατάστασης στην παραλία και το νησί. Επικύρωσε επίσης μια συμφωνία του 2019 που είχε συναφθεί μεταξύ των εναγόντων και των δύο εταιρειών παραγωγής ταινιών -της 20th Century Fox και του ταϊλανδικού κινηματογραφικού στούντιο Santa International Film Productions- για την παροχή 10 εκατομμυρίων μπατ (περίπου 273.000 δολάρια) για το έργο αποκατάστασης, το οποίο χρηματοδοτείται από την αμερικανική εταιρεία. 

Όταν το κινηματογραφικό συνεργείο της "Παραλίας" έφτασε στη λευκή αμμουδιά του Maya Bay πριν από 24 χρόνια για να γυρίσει τις πιο εμβληματικές σκηνές της ταινίας, έκανε στην περιοχή μια ανανέωση που περιελάμβανε την εκρίζωση των ντόπιων φυτών και την εισαγωγή ξένων ειδών - αλλαγές που σύμφωνα με τους τοπικούς αξιωματούχους έχουν βλάψει σοβαρά το τοπικό οικοσύστημα. 

Τα χρόνια που ακολούθησαν την κυκλοφορία της ταινίας είδαν επίσης πλήθος τουριστών να συρρέουν στον κόλπο Μάγια και τα γύρω νησιά, γεγονός που άσκησε περαιτέρω πίεση στο περιβάλλον της παραλίας, καθώς η ρύπανση από την τουριστική δραστηριότητα κατέστρεψε τα κοντινά κοράλλια. Το 2018, οι τοπικοί αξιωματούχοι έκλεισαν την παραλία επ' αόριστον στο πλαίσιο ενός σχεδίου αποκατάστασης, πριν την ανοίξουν ξανά τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

> Διάβασε ακόμη: Το τροχόσπιτο του DiCaprio μοιάζει με διαμέρισμα

Η απόφαση εκδόθηκε περισσότερα από 20 χρόνια μετά την κατάθεση της πρώτης αγωγής. Το 1999, οι τοπικές αρχές και οι περιβαλλοντολόγοι ζήτησαν αποζημίωση 100 εκατομμυρίων μπατ σε αστική αγωγή που κατέθεσαν εναντίον ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων της Ταϊλάνδης και των δύο στούντιο παραγωγής που συμμετείχαν στα γυρίσματα της ταινίας "The Beach". Ωστόσο, το δικαστήριο έκανε δεκτή την υπόθεσή τους μόλις το 2012, περισσότερο από μια δεκαετία μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων. 

Ο DiCaprio, γνωστός πλέον για τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό του, προσπάθησε να καθησυχάσει τους επικριτές εκείνη την εποχή, λέγοντας ότι το νησί θα ήταν "σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν" μέχρι να ολοκληρωθούν τα γυρίσματα. "Από ό,τι βλέπω όλα είναι εντάξει. Δεν έχω δει τίποτα που να έχει υποστεί ζημιά με οποιονδήποτε τρόπο", έλεγε τότε. 

Παρόλα αυτά, η οικολογική καταστροφή επιδεινώθηκε τα επόμενα χρόνια. Μέχρι το 2018 το διάσημο για το Χόλιγουντ νησί υποδεχόταν καθημερινά περίπου 4.000 τουρίστες και 200 σκάφη. Ο κόλπος Maya Bay άνοιξε ξανά για τους επισκέπτες τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους μετά από περισσότερα από τρία χρόνια λουκέτου για αποκατάσταση, αλλά με ανώτατο όριο στον αριθμό των τουριστών και τις ώρες επίσκεψης. Ωστόσο, έκλεισε και πάλι τον περασμένο μήνα για άλλη μια περίοδο περιβαλλοντικής αποκατάστασης, με σχέδια για επαναλειτουργία τον Οκτώβριο.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πώς θα αντιμετωπίσεις την τενοντίτιδα ώμου, αν παίζεις τένις

Όλα όσα γνωρίζουμε για την πρόληψη και την θεραπεία της ασθένειας.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης