Τι είναι πάλι αυτό το goblin mode;

Το να κάνεις ό,τι σου καπνίσει και να περιφέρεσαι σαν λέτσος χωρίς να δίνεις δεκάρα τσακιστή, να μπαίνεις δηλαδή σε goblin mode, είναι η φράση της χρονιάς σύμφωνα με το Oxford English Dictionary.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 07 Δεκεμβρίου 2022

Πριν σου αποκαλύψουμε τι ακριβώς εστί το goblin mode -που αποτελεί εδώ και λίγο τη φράση της χρονιάς σύμφωνα με το Oxford English Dictionary- πρέπει να σου πούμε τι είναι τα goblin, σε περίπτωση που, λέμε τώρα, δεν σου λέει κάτι η λέξη. Σύμφωνα με την αγαπημένη μας Βικιπαιδεία, είναι μικρά, γκροτέσκα, τερατώδη πλάσματα, που απαντώνται στις λαϊκές αφηγήσεις πολλών ευρωπαϊκών πολιτισμών. Παρόμοια πλάσματα είναι τα μπράουνι, οι νάνοι, τα ντουέντες, τα διαβολάκια, τα λέπρεκον και τα κόμπολντ, ενώ μερικές φορές ο όρος επεκτείνεται για να συμπεριλάβει πλάσματα που μοιάζουν με καλικάντζαρους άλλων πολιτισμών, όπως τα πουκγούτζι, ντοκαέμπι ή ιφρίτ. Αλλά ας επιστρέψουμε στο goblin mode.

Τι είναι πάλι αυτό το goblin mode;iStock

Goblin mode, το νέο ζαμάν φου

Λέγεται ότι η πρώτη γραπτή αναφορά του slang goblin mode εντοπίζεται το 2009, με νόημα άλλο από το σημερινό του. Πλέον, το Oxford English Dictionary το ορίζει ως "ένα είδος συμπεριφοράς που είναι αναπολογητικά τρυφηλή, τεμπέλικη, ατημέλητη ή άπληστη, με έναν τρόπο που κατά κανόνα απορρίπτει τις κοινωνικές νόρμες ή προσδοκίες". Για παράδειγμα, όταν τρως μπισκότα τα οποία βουτάς πρώτα σε ένα μπολ με μερέντα, ενώ έχεις αράξει στον καναπέ και βλέπεις κάποια αηδία στο Netflix, αντί να σηκωθείς και να πας να φας "σαν άνθρωπος" στο τραπέζι, βρίσκεσαι υπό καθεστώς goblin mode.

Προς το παρόν, δεν έχει (υπο)πέσει στην αντίληψή μας κάποια επιστημονική έρευνα -σοβαρή, όχι από αυτές που γράφονται στο πόδι, που να εξηγεί πώς φτάσαμε τέτοιες συμπεριφορές να εξελιχθούν σε φαινόμενο. Παρ' όλα αυτά, τα lockdowns που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια φαίνεται να έπαιξαν τον ρόλο τους στην επέκταση του goblin mode στον γενικό πληθυσμό, το ίδιο και αυτό το "νισάφι, πια" που ρίξαμε πολλοί στις "τέλειες ζωές του Instagram", όπου όλοι είναι φροντισμένοι, καλογυαλισμένοι και του κουτιού, λες και παίζουν σε τηλεοπτική σειρά.

Αυτό το νέο και sui generis ζαμάν φου, βέβαια, έχει αναχθεί και σε αισθητική - κάτι στο οποίο συνεισέφερε το BeReal, για το οποίο μπορείς να διαβάσεις περισσότερα με ένα κλικ εδώ. Σε κάθε περίπτωση, χαιρετούμε τη φράση και την επιλογή, τρώγοντας φουντούνια και λερώνοντας το πληκτρολόγιό μας.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Διαγωνισμός | Κέρδισε μία διπλή πρόσκληση για την Avant Premiere του The Fall Guy

20 τυχεροί-ες θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για την πρεμιέρα του The Fall Guy με τον Ryan Gosling.

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος