O Bill Gates ασχολείται με το πεπτικό σύστημα των αγελάδων, επειδή, γιατί όχι

Γιατί ο φιλάνθρωπος δισεκατομμυριούχος επενδύει σε μία startup που θέλει να κάνεις τις αγελάδες να μη ρεύονται και να μην πέρδονται.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 25 Ιανουαρίου 2023

Εκ πρώτης όψεως, ακούγεται κάπως παράξενη η είδηση που θέλει τον Bill Gates, μέσω της επενδυτικής του εταιρείας Breakthrough Energy Ventures, γνωστής και ως BEV, να χρηματοδοτεί με 12 εκατομμύρια δολάρια μια αυστραλέζικη εταιρεία που έχει βάλει στόχο να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου που παράγουν οι αγελάδες όταν ρεύονται και όταν πέρδονται. Έχει, όμως, τη λογική της.

Με τι ασχολείται η Rumin8

Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, η εταιρεία Rumin8, που έχει τη βάση της στο Περθ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ολοκλήρωσε τη δεύτερη φάση της χρηματοδότησης σποράς της (ένας όρος που χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν μικρές επιχειρήσεις για να ξεκινήσουν τις εργασίες τους), η οποία της απέφερε κεφάλαιο ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 16,31 εκατομμύρια Ευρώ).

Το αντικείμενό της startup είναι η ανάπτυξη μιας τροφής που βασίζεται στα φύκια και μειώνει την ποσότητα μεθανίου -ένα υποπροϊόν της διαδικασίας χώνεψης- που παράγεται από την κτηνοτροφία. Με το ποσό που συγκέντρωσε θα ξεκινήσει τις εμπορικές δοκιμές της τροφής και θα αναπτύξει ένα πιλοτικό εργοστάσιο για την παραγωγή της. 

Γιατί έχει σημασία η μείωση των εκπομπών μεθανίου

Το μεθάνιο αποτελεί το αέριο που συνεισφέρει περισσότερο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, μετά από το διοξείδιο του άνθρακα. Παρ' όλα αυτά, είναι 25 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα στο να εγκλωβίζει τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

Καθώς η κτηνοτροφία συνεισφέρει, σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά περίπου 15% στην εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έχουν ξεκινήσει, ανά τον κόσμο, μια σειρά από προσπάθειες για να γίνει ο συγκεκριμένος κλάδος πιο βιώσιμος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Gates είχε εμφανιστεί αισιόδοξος την προηγούμενη εβδομάδα όσον αφορά την παραγωγή βιώσιμων γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος, κατά μια συνεδρία του Reddit Ask Me Anything.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν και άλλες εταιρείες που δουλεύουν προς αυτή την πλευρά, αλλά και κράτη, όπως η Νέα Ζηλανδία που σκοπεύει, από το 2025, να αρχίσει να φορολογεί τα "ρεψίματα" των αγελάδων.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ανδρόπαυση, την 'αντρική εμμηνόπαυση'

Μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στους άνδρες και συνεπάγεται μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι τέλειες ασκήσεις για να χτίσεις πανίσχυρα πόδια

Θα δεις αξιοσημείωτα αποτελέσματα μόλις με 30 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μάθαμε πότε θα δούμε τα νέα iPad

H Apple ανακοίνωσε επίσημα την ημερομηνία της παρουσίασης των νέων προϊόντων της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Carys Zeta Douglas, ο 'κλώνος' της Catherine Zeta-Jones

Δες την κόρη της Catherine Zeta-Jones και του Michael Douglas να γιορτάζει τα 21α γενέθλιά της.

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου