Επιστήμονες μετέτρεψαν νεκρά πουλιά σε ζόμπι-drones για να μας κατασκοπεύουν

Θα μπορούσαν να είναι οι creepy φτερωτοί φίλοι του Φρανκεστάιν ή του Ρόμποκοπ.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 21 Φεβρουαρίου 2023

Η περιπλοκότητα των πτήσεων, χαμηλών και υψηλών, ιντρίγκαρε από παλιά τους επιστήμονες. Για παράδειγμα, τον 15ο αιώνα, ο Leonardo da Vinci σχεδίαζε ιπτάμενες μηχανές που έμοιαζαν με γιγάντια πουλιά, ενώ τα ρομποτικά πουλιά των ημερών μας ίπτανται υπό ονόματα όπως PigeonBot και BionicSwift. Πλέον, επιστήμονες του πανεπιστημίου New Mexico Tech πήγαν την όλη φάση ένα βήμα παραπέρα, μετατρέποντας ταριχευμένα πουλιά σε sui generis Φρανκενστάιν που, στο μέλλον, ίσως να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν ως κατασκοπευτικά drones.

Τα φτερά δεν είναι εύκολο πράγμα

Ο λόγος που επιλέχθηκε να ταριχευτούν πουλιά αντί του να κατασκευαστούν ομοιώματα τους έχει να κάνει τόσο με την αληθοφάνεια του τελικού αποτελέσματος όσο και με τις δυσκολίες που παρουσιάζει ο σχεδιασμός των φτερών. 

Ο επικεφαλής της συγκεκριμένης μελέτης, ο Mostafa Hassanalian είναι συγγραφέας μιας σειράς επιστημονικών άρθρων που αναλύουν τις πτήσεις των drones, ενώ πριν από δύο χρόνια είχε ερευνήσει το πώς η βιομίμηση των μεταναστευτικών συνηθειών ενός σμήνους πουλιών θα μπορούσε να καταστήσει πιο αποτελεσματικές τις πτήσεις μη-επανδρωμένων οχημάτων.

Ο σκοπός της μελέτης που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο ήταν να αναλύσει την αεροδυναμική ενός drone με φτερά που πεταρίζουν και να διερευνήσει τρόπους που μπορούν να κάνουν τα drones να δείχνουν πιο αληθοφανή.

Παρατήρηση της άγριας ζωής και κατασκοπεία

Οι χρήσεις των drones-ταριχευμένων πουλιών μπορούν να είναι ποικίλες. Π.χ. θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην παρατήρηση της άγριας ζωής υπό την ελάχιστη αναστάτωση του φυσικού περιβάλλοντος (τα συμβατικά drones εκλαμβάνονται ως απειλή από τα υπόλοιπα πουλιά/ζώα και τα στρεσάρουν).

Παρ' όλα αυτά, δεν γίνεται να μη σημειώσουμε το πόσο πολύ προσφέρονται για κατασκοπεία. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η CIA είχε σχεδιάσει ένα πουλί-drone που λειτουργούσε με πυρηνική ενέργεια, με σκοπό να κατασκοπεύσει τη Σοβιετική Ένωση.

Πάντως, ο Hassanalian μας προσγειώνει (στο έδαφος) αναφέροντας ότι το πουλί-drone της μελέτης του χρειάζεται δουλειά πριν μπορέσει να αναλάβει ρόλο κατασκόπου και ειδικότερα σε πεδία όπως η αληθοφάνεια του πετάγματός του, ο θόρυβος που παράγει, τα πόδια και η διάρκεια της μπαταρίας του.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης