Γιατί φιλιόμαστε, η επιστήμη εξηγεί

Γιατί ανταλλάσσουμε φιλιά και τι συμβαίνει σε κάθε τέτοια έκφραση της αγάπης;

Γράφει: Esquire Editors 22 Φεβρουαρίου 2023

Όσο κι αν οι περισσότεροι από εμάς φιλιόμαστε ασυναίσθητα, σαν κάτι να μας ωθεί να το κάνουμε, αν το καλοσκεφτούμε είναι κάπως περίεργο. Ακουμπάμε ο ένας τα χείλη του άλλου, ανταλλάσσοντας υγρά και μάλιστα νιώθουμε καλά με αυτό. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με το πώς ξεκίνησε, ωστόσο οι επιστήμονες πιστεύουν πως είναι μία συμπεριφορά επίκτητη, δεδομένου ότι περίπου το 10% των ανθρώπων δεν φιλιούνται καθόλου, ενώ άλλοι φιλιούνται λιγότερο με ρομαντική και σεξουαλική διάθεση. Κάποιοι άλλοι, όμως, πιστεύουν πως το φιλί είναι μια ενστικτώδης αντίδραση, χωρίς να υπάρχει κάποια απόλυτη απάντηση στο θέμα. 

Τι πιστεύει η επιστήμη;

Το φιλί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αγάπη, δεδομένου ότι προκαλεί μια χημική αντίδραση στον εγκέφαλο, κατά την οποία εκκρίνεται η οξυτοκίνη, η "ορμόνη της αγάπης", η οποία έχει να κάνει με τη στοργή και τη δέσμευση. Σύμφωνα με μία έρευνα του 2013, η οξυτοκίνη είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους άνδρες, καθώς χρησιμεύει στη δέσμευση ενώ τους κάνει να μένουν μονογαμικοί. Από την άλλη, για τις γυναίκες η οξυτοκίνη ρέει άφθονη κατά τη γέννα και τον θηλασμό, δυναμώνοντας τον δεσμό μητέρας και παιδιού. 

Η συνέχεια στο Shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης