Η πιο ασφαλής θέση στο αεροπλάνο, σύμφωνα με τους ειδικούς

Επιλέγεις σωστά τη θέση από την οποία θα ταξιδέψεις;

Τι σκέφτεσαι όταν επιλέγεις θέση για να πετάξεις; Την πιο φθηνή θέση; Τη θέα από το παράθυρο; Ή μήπως να έχεις χώρο για τα πόδια σου; Ε, λοιπόν πλέον δε σε αδικούμε αν το στο εξής ψάχνεις να βρεις και την πιο ασφαλή θέση στο αεροπλάνο. Ο Doug Drury, καθηγητής και επικεφαλής της αεροπορίας στο Πανεπιστήμιο Central Queensland έδωσε πρόσφατα τη δική του εκτίμηση για το θέμα. 

Αντιδημοφιλείς οι πιο ασφαλείς θέσεις

Οι μεσαίες θέσεις προς το πίσω μέρος του αεροπλάνου είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ασφαλέστερα σημεία του αεροσκάφους. Ο Doug Drury επικαλέστηκε μια έρευνα του Time που εξέτασε δεδομένα αεροπορικών ατυχημάτων 35 ετών για να διαπιστώσει ότι το ποσοστό θανάτων για τα πίσω μεσαία καθίσματα ήταν το χαμηλότερο (28%), σε σύγκριση με το 44% για τα καθίσματα στο διάδρομο στη μέση του αεροπλάνου.

Ο μακάβριος υπολογισμός

Παρόλο που αυτό δεν είναι ένας σταθερός κανόνας, έχει νόημα. Τα φτερά των αεροπλάνων αποθηκεύουν καύσιμα, γεγονός που αποκλείει τις μεσαίες σειρές εξόδου από τις ασφαλέστερες επιλογές, παρόλο που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την πόρτα. Επιπλέον, οι άνθρωποι που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του αεροπλάνου θα επηρεαστούν πιθανότατα πριν από εκείνους που βρίσκονται στο πίσω μέρος, και το να κάθεσαι στη μέση σημαίνει ότι προστατεύεσαι από τις δύο πλευρές. Θλιβερό, αλλά αληθινό.

Τα αεροπορικά ταξίδια είναι βεβαίως εξαιρετικά ασφαλή. Το 2019, υπήρξαν μόνο 287 θάνατοι από αεροπλάνα που προέκυψαν σε 70 εκατομμύρια παγκόσμιες πτήσεις. Και σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων της απογραφής από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΠΑ, οι πιθανότητες να πεθάνεις σε ένα αεροπλάνο είναι μόνο 1/205.552. Την επόμενη φορά που θα στριμωχτείς άρα, σε ένα μεσαίο κάθισμα κοντά στο πίσω μέρος του αεροπλάνου, ίσως αισθάνεσαι λίγο καλύτερα γνωρίζοντας ότι η θέση σου είναι η ασφαλέστερη.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.