Σχολιάζοντας τα 'δεινά' που θα φέρουν στη ζωή μας οι νέες ταυτότητες

Από το χάραγμα μέχρι τα τσιπς, μία ταυτότητα δρόμος και πάει λέγοντας στο βασίλειο της συνωμοσιολογίας.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 05 Σεπτεμβρίου 2023

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, στη μετά COVID-19 εποχή, παρατηρείται το εξής φαινόμενο: πανικόβλητοι συμπολίτες μας τρέχουν στα αστυνομικά τμήματα να γλιτώσουν από τον ερχομό του αντίχριστου και άγνωστοι διοργανωτές καλούν σε συλλαλητήρια για την προστασία μας από το χάραγμα, που φέρνουν -με πολλούς και ευφάνταστους τρόπους, όπως λένε- οι νέες ταυτότητες.

"Δεν θέλω το κράτος να ξέρει τα προσωπικά μου δεδομένα"

Οι αρνητές της ταυτότητας -που είναι κάτοχοι smartphones- ξεχνούν βέβαια, ότι τα προσωπικά τους δεδομένα είναι διαθέσιμα όχι μόνο στο κράτος, αλλά και σε πολλούς ακόμη συμπολίτες μας ή οργανισμούς, στους οποίους έχουν αποφασίσει εδώ και καιρό να τα παραχωρήσουν. Δεν είναι κάτι νέο. Οι υπηρεσίες που χρειάζονται τα στοιχεία τους, ώστε να χαρακτηρίζονται "ενεργά μέλη της κοινωνίας", τα έχουν ήδη.

Δεν απαιτείται η νέα ταυτότητα. Το μόνο που θα κάνει εκείνη είναι να τους διευκολύνει, ώστε να μην χρειάζεται να ψάχνουν χαρτιά να εκτυπώσουν ή να ενοχλούν τους συγγενείς και τους φίλους τους για βοήθεια με εκείνη την αίτηση, που πρέπει να καταθέσουν.

Αυτά τα "ασήμαντα" όμως πράγματα έρχονται σε δεύτερη μοίρα, όπως φαίνεται, αφού είναι πιο σημαντικό για κάποιους να μην "σκλαβωθούν" υπό τη νέα τάξη πραγμάτων. Ποια είναι αυτή; Η απάντηση ποικίλει ανάλογα τον αρνητή. Κάποιοι ήταν πιο ειλικρινείς και το έθεσαν απλά: "μου είπαν να μην βγάλω τη νέα ταυτότητα". Εντάξει, η άγνοια είναι ευτυχία, λένε, όμως σε τέτοιες περιπτώσεις, καλύτερη είναι η σωστή ενημέρωση.

Στη σφαίρα του φανταστικού όμως, προς την οποία δείχνει να τείνει η πραγματικότητά μας, πολλοί είναι αυτοί που μπορεί να μην ξέρουν ακριβώς πώς έχουν τα πράγματα, αλλά προβλέπουν το ζοφερό αποτέλεσμα ως άλλοι προφήτες.

Εν μέσω λοιπόν συνωμοσιολογίας, διαμαρτυριών και συλλαλητηρίων που γίνονται για τις νέες ταυτότητες, ρίξαμε μία ματιά σε όσα εξωφρενικά λέγονται για αυτές στο ίντερνετ. Δε γνωρίζουμε αν οι ατάκες που "ψαρέψαμε" έχουν διατυπωθεί όλες υπό νηφαλιότητα ή με σοβαρή διάθεση, εντούτοις πράγματι έχουν ειπωθεί. Και είναι σίγουρα, ευφάνταστες.

Οι βαρύγδουπες δηλώσεις των αρνητών της νέας ταυτότητας

>"Το www σημαίνει 666, είναι η παραθρησκεία του αντίχριστου" - Η αλήθεια είναι ότι το www σημαίνει "world wide web", αλλά οκ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια λογική σε κάθε σύμβολο ή γράμμα που έρχεται σε τριάδες. Επίσης... τι σχέση έχει το www με οτιδήποτε αφορά στις νέες ταυτότητες;

>"Άμα δεν έχεις κάνει εμβόλιο, δεν μπορεί να σου κάνει τίποτα, δεν βρίσκει λογισμικό διαθέσιμο" - Έχουμε όλη την καλή διάθεση να δούμε τη συγκεκριμένη ατάκα ως καλόγουστο τρολάρισμα, όμως τρέμουμε στην ιδέα ότι μπορεί και να μην είναι έτσι.

>"Αν θέλω το κινητό μου το δένω σε μια γελάδα και τη στέλνω στο βουνό. Μετά ψάξτε να με βρείτε. Θα βάλουν το κρυπτονόμισμα στην ταυτότητα" - Γενικά, στις αγελάδες μπορούμε να δέσουμε πολλά πράγματα, καλό είναι να μην το κάνουμε όμως, ούτε με κινητά. Η συγκεκριμένη -ιδιαίτερα διαδεδομένη- άποψη ότι η νέα ταυτότητα διαθέτει σύστημα γεωεντοπισμού καλά κρατεί κι εδώ τη βλέπουμε στην πιο λαμπρή μορφή της. Επίσης... "κρυπτονόμισμα", όπως λέμε "μπανάνες".

>"Προτιμώ να πεθάνω εδώ και τώρα, πάρα να ζήσω αλλά 50 χρόνια σαν σκλάβος" - Αν άκουγαν οι άνθρωποι που έχουν ζήσει πράγματι σαν σκλάβοι, πιθανώς να προσβάλλονταν, αλλά ok, αν κάποιος θεωρεί σκλαβιά τη διευκόλυνση και τον εκσυγχρονισμό της καθημερινότητάς του, πάσο. Τουλάχιστον, ας μην εύχονται να πεθάνουν κιόλας προτού δουν ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Θα ήταν μια πιο λογική σκέψη, ας πούμε.

>"Είναι το σκαλοπάτι για την εμφύτευση μικροτσίπ στο μέτωπο" - Ορίστε μια ωραία και διαχρονική άποψη που φέρνει το σκοταδισμό "ένα σκαλί" πιο κοντά. Εν αντιθέση με άλλους ομοϊδεάτες του, το συγκεκριμένο πρόσωπο αναφέρεται σε "σκαλοπάτι". Έχει ειδική σημασία, καθώς δεν είναι αυτό καθεαυτό το χάραγμα, όμως μικραίνει την απόσταση προς την κόλαση. Εντάξει, είμαστε οκ.

"Να μη με βάζουν την ταυτότητα ABS, το OBS, αυτό που λένε" (εννοεί πιθανώς "GPS" - Αντίστοιχη άποψη με την προηγούμενη, όμως εδώ έχουμε πιο συγκεκριμένα ένα GPS, έναντι ενός σκέτου μικροτσίπ, το οποίο στην κανονική του μορφή είναι αυτό το "μαραφέτι" που χρησιμοποιείται για γεωεντοπισμό. Ας πούμε απλά ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, γιατί αλλιώς θα είχε λυθεί το ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη. Πιθανώς, η πορεία θα ήταν αντίθετη από τον δρόμο προς την κόλαση.

>"Βάλε την ταυτότητα στην κατάψυξη" - Άλλος ένας συμπολίτης που πιθανόν τρολάρει, όμως δεν είναι εκτός πραγματικότητας τέτοιες ατάκες σε σοβαρό επίπεδο συζήτησης.

>"Ο αντίχριστος θέλει €1,20. Δεν πληρώνω φράγκο γιατί είμαι ορθόδοξος" - Εδώ έχουμε κάποιον τυχοδιώκτη, που σκέφτεται ότι με ένα σμπάρο θα χτυπήσει δυο τρυγόνια. Δεν θέλω ταυτότητα, αλλά δεν θέλω και να πληρώνω διόδια. Ναι, φυσικά και μπορώ να τα συνδυάσω. 

>"Είναι σχήμα διαβόλου" - Εδώ έχουμε μια μυστικιστική άποψη που σχετίζεται με γεωμετρία. Το άτομο που το είπε βλέπει κάτι που είναι δυσδιάκριτο για τους υπόλοιπους. Ίσως είναι "κύκλοι". Ας θυμηθούμε τι είπε ο Bob Katsionis. 

>"Πάμε να χάσουμε το DNA" - Εδώ έχουμε μια έκφραση που μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως. Εννοεί "θα χάσουμε το ανθρώπινο DNA"; Ή μήπως θα χάσουμε το "ελληνικό DNA" (επίσης δημοφιλές). Σημασία έχει να μην χαθεί το DNA όμως, γιατί ποιος ξέρει πού θα οδηγηθούμε μετά και στα απολεσθέντα, σπάνια βγάζεις άκρη.

>"Με μια κίνηση θα περάσει το τσιπάκι που είναι μέσα στην κάρτα μέσα στο χέρι μας ή στο μέτωπο. Είναι απλά πράματα." - Εδώ έχουμε ειδικό ταχυδακτυλουργικό τρικ, το οποίο λειτουργεί με πολλαπλά επίπεδα. Δεν φαίνεται να είναι τόσο απλό, όμως το συγκεκριμένο άτομο διατείνεται πως δεν είναι και δύσκολο. Εντάξει, ας πούμε όμως ότι δεν είναι και τόσο απλό.

>"Είναι κάτι προσωπικό. Γι' αυτό τη λένε "ταυτότητα", είναι από δύο ρήματα, έτσι δεν είναι;" - Χωρίς λόγια.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Ryan Reynolds τρολάρει την αγκαλιά Blake Lively - Taylor Swift

Άλλη μία φορά που ο ηθοποιός 'έδωσε πόνο'.

Είναι η Cindy Crawford πιο σέξι από ποτέ ή είναι ιδέα μας;

Δες την πρώτα ημίγυμνη στο κρεβάτι της και απαντάς μετά.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Πώς θα επαναφέρεις το 'πουλί' του Twitter στο κινητό σου

Αν δεν αντέχεις με τίποτα να βλέπεις το ασπρόμαυρο "Χ" του πρώην Twitter, τσέκαρε αυτό το link.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι δεν είναι το ghosting σύμφωνα με τους ειδικούς

Όπως όλα δείχνουν, έχει και το ghosting τις προϋποθέσεις του.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Η τέλεια νέα λειτουργία του YouTube που πρέπει να δοκιμάσεις

Αυτό το τρικ λειτουργεί μέσω του Chrome και εξοικονομεί πολύ χρόνο.

Γραφει Παυλος Κρουστης