Σε αυτήν τη μικρή πόλη, το 'γεια' είναι 'υποχρεωτικό'

Βρίσκεται κάπου στη βόρεια Σουηδία- εντύπωση δε μας κάνει.

Γράφει: Νίκη Κοντομηνά 03 Δεκεμβρίου 2023

Έχεις παρατηρήσει ότι σε μικρά νησιά και χωριά, οι άνθρωποι χαιρετιούνται πολύ πιο συχνά στον δρόμο, απ' ότι όσοι κατοικούν στις πόλεις; Για την ακρίβεια, αν πεις "καλημέρα" σε κάποιον άγνωστο στο δρόμο για τη δουλειά σου, μπορεί και να τρομάξει. Αποτέλεσμα της αποξένωσης και των χαοτικών αποστάσεων, κυριολεκτικά και μεταφορικά, που δημιουργούν οι μεγαλουπόλεις; Ίσως. Κάποιοι, όμως, προσπαθούν να το αλλάξουν αυτό.

Για να καταπολεμήσει την εσωστρέφεια, ο δήμος της Luleå στη Σουηδία, ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο την εκστρατεία "Säg hej" (πες γεια), για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να λένε γεια σε όλους. Στο σχολείο, στο λεωφορείο, στους δρόμους και στα καταστήματα, έτσι ώστε "να δοθεί η αίσθηση ενός ασφαλούς και ευχάριστου τόπου", εξήγησε η διοικήτρια της πόλης, Anna Lindh.

Η δημιουργός της καμπάνιας, Åsa Koski εξήγησε την ιδέα του έργου στο The Local: "Νομίζω ότι είμαστε πιο εσωστρεφείς από ό,τι στη νότια Σουηδία , είχαμε την εντύπωση ότι σε άλλες πόλεις οι άνθρωποι ήταν πιο συνηθισμένοι να χαιρετούν ο ένας τον άλλον από ό,τι εμείς. Προφανώς ένας χαιρετισμός δεν είναι η οριστική λύση, αλλά μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά."

Πράγματι, μια μελέτη που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι το να χαιρετά κανείς τακτικά τους κατοίκους της γειτονιάς του οδήγησε σε αύξηση της αντιλαμβανόμενης ευημερίας, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν χαιρετούσε περισσότερα από έξι άτομα: "Μετά τους έξι ανθρώπους που χαιρετώ, δεν υπάρχουν μεγαλύτερα οφέλη στο να χαιρετώ τους γείτονες - εξήγησε στο CNN ο διευθυντής της μελέτης Gallup National Health and Well-Being Index, Dan Witters - και όμως, το να χαιρετάς έξι ανθρώπους είναι καλύτερο από το να χαιρετάς πέντε, το να χαιρετάς πέντε είναι καλύτερο από το να χαιρετάς τέσσερις, και ούτω καθεξής". Ο σουηδικός δήμος Luleå έχει υιοθετήσει αυτή την αρχή, χωρίς περιορισμούς.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To 'ράλι' των κρυπτονομισμάτων

Μπορεί το Ethereum να πιάσει την τιμή του Bitcoin;

Τρικ από έναν κορυφαίο trainer για περισσότερα push-ups

Πώς να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου στα push-ups, όποια κι αν είναι η φυσική σου κατάσταση.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Όταν ο Steve Jobs παρουσίαζε το πρώτο iMac το 1998

Ο ιστορικός λόγος του Steve Jobs αποκτά νέο νόημα στη μεταπανδημική εποχή του quiet quitting.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Να γιατί έχει τόση πέραση το OnlyFans

Σύμφωνα με μια έρευνα, φαίνεται πως η δημοφιλής υπηρεσία είναι ανάμεσα στις κορυφαίες για παράλληλο εισόδημα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος έπεσε θύμα διάρρηξης

Το μεγάλο χρηματικό ποσό που απέσπασαν οι διαρρήκτες από τη μονοκατοικία του.