Σε άλλα νέα, η SpaceX του Elon Musk κατηγορείται για παράνομες απολύσεις

Το έπος του Musk γιγαντώνεται.

Τελευταία φαίνεται πως όλες οι αποφάσεις του Elon Musk του γυρνούν μπούμερανγκ, είτε δραστηριοποιείται στο Twitter, είτε ασχολείται με την Tesla. Τώρα, επιστρέφουμε στα προβλήματα της SpaceX (τα οποία είχαν ξεκινήσει στα μέσα του 2022), καθώς η εταιρεία πλέον κατηγορείται για αθέμιτες πρακτικές.

Πιθανές παραβιάσεις του νόμου περί εργασιακών σχέσεων

Η SpaceX βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Εθνικού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων (NLRB) μετά την αμφιλεγόμενη απόλυση εργαζομένων που μίλησαν εναντίον του διευθύνοντος συμβούλου της, Elon Musk. Το NLRB κατέθεσε καταγγελία και ειδοποίηση ακρόασης, κατηγορώντας τη SpaceX για αθέμιτες εργασιακές πρακτικές, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με τη μεταχείριση των εργαζομένων και πιθανές παραβιάσεις του νόμου εργασιακών σχέσεων.

Αυτή η νομική μάχη άρχισε να εκτυλίσσεται τον Ιούνιο του 2022, όταν η SpaceX απέλυσε αρκετούς υπαλλήλους για τη συμμετοχή τους σε μια ανοιχτή επιστολή που επέκρινε τη συμπεριφορά του Musk. Η καταγγελία του NLRB, που κατατέθηκε τρεις μήνες αργότερα, ισχυρίζεται ότι η SpaceX προέβη κατά των εργαζομένων που τόλμησαν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους.

Μετά από ενδελεχή έρευνα, το NLRB βρήκε σημαντικά στοιχεία που υποστήριζαν τις κατηγορίες, απαριθμώντας 37 ξεχωριστές παραβιάσεις του νόμου περί εργασιακών σχέσεων. Αυτές περιλάμβαναν εξαναγκαστικές δηλώσεις, σιωπηρές απειλές, ανακρίσεις, παράνομες οδηγίες, εντύπωση παρακολούθησης και αντίποινα κατά της προστατευόμενης συντονισμένης δραστηριότητας.

Απέλυσαν τους συντάκτες της ανοιχτής επιστολής

Η καταγγελία διευκρινίζει ότι η SpaceX απέλυσε παράνομα οκτώ υπαλλήλους που είχαν συντάξει και δημοσιεύσει την ανοιχτή επιστολή. Επιπλέον, η εταιρεία φέρεται να διέδωσε παραπληροφόρηση, να υποτίμησε τους εμπλεκόμενους, να περιόρισε τη διανομή της επιστολής και ακόμη και να εξανάγκασε τους υπαλλήλους να παραιτηθούν, απειλώντας με απόλυση εάν προέβαιναν σε προστατευόμενες εναρμονισμένες δραστηριότητες.

Σε απάντηση στα ευρήματα του NLRB, το Συμβούλιο ζήτησε διορθωτικά μέτρα από τη SpaceX. Αυτά περιλαμβάνουν τη διασφάλιση ότι όλοι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν την ειδοποίηση για την ακρόαση, την ανάρτηση αφίσας δικαιωμάτων για ένα έτος και την παροχή εκπαίδευσης από το NLRB σε διευθυντές και προϊσταμένους. Επιπλέον, το NLRB ζητεί επιστολές συγγνώμης, επαναπρόσληψη και αναδρομικά για τους απολυμένους ή πειθαρχικά τιμωρημένους υπαλλήλους.

"Γνήσια ανησυχία" για την αποστολή της SpaceX

Η Debora Lawrence, μία από τους θιγόμενους υπαλλήλους, τόνισε ότι η πρόθεση της επιστολής δεν ήταν κακόβουλη, αλλά γνήσια ανησυχία για την αποστολή της SpaceX και τους ανθρώπους της. Η Lawrence εξέφρασε την πεποίθηση ότι ένας υγιής και ασφαλής χώρος εργασίας είναι απαραίτητος για την επίτευξη των στόχων της.

Η προγραμματισμένη ακρόαση του διοικητικού δικαστή NLRB, η οποία έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 5 Μαρτίου, εκτός αν υπάρξει διακανονισμός, θα ρίξει φως στις κατηγορίες κατά της SpaceX.

Η διαμάχη ξεκίνησε από μια ανοιχτή επιστολή που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2022, στην οποία πρώην εργαζόμενοι της SpaceX επέκριναν τη συμπεριφορά του Musk ως "αντιπερισπασμό και ντροπή". Η κριτική αυτή ακολούθησε τις αμφιλεγόμενες αναρτήσεις του Musk στο Twitter, ενώ λίγο αργότερα δημοσιεύθηκαν και αναφορές για διακανονισμό σε μια αγωγή για σεξουαλική ανάρμοστη συμπεριφορά του Musk. Οι προσπάθειές του να απορρίψει τους ισχυρισμούς "έριξαν λάδι στη φωτιά", ωθώντας τους εργαζομένους να μιλήσουν ενάντια σε αυτό που αντιλαμβάνονταν ως ανθυγιεινό εργασιακό περιβάλλον.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας