Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο για το 2020

Η μία και μοναδική ελληνική παρουσία.

Γράφει: Esquire Editors 08 Απριλίου 2020

Ούτε καν οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου δεν έχουν ανοσία στον κορονοϊό. Καθώς η πανδημία απλώνει βαριά τη σκιά της πάνω από την Ευρώπη και την Αμερική, οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές κλυδωνίζονται, κατατρώγοντας πολλές περιουσίες, όπως προκύπτει και από τη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη το 2020.

Μέχρι τις 18 Μαρτίου, οπότε και οριστικοποιήθηκε η λίστα, το Forbes μέτρησε συνολικά 2.095 δισεκατομμυριούχους σε όλο τον κόσμο, ήτοι 58 λιγότερους σε σχέση με το προηγούμενο έτος αλλά και 226 λιγότερους σε σύγκριση με μόλις 12 ημέρες νωρίτερα, όταν πρωτοξεκίνησε η σύσταση της λίστας.

Από τους δισεκατομμυριούχους που διατήρησαν τη θέση τους στην κατάταξη των πλουσιότερων του πλανήτη, πάνω από το ήμισυ και συγκεκριμένα το 51% είναι "φτωχότεροι” σε σύγκριση με το προηγούμενο έτους. Σε απόλυτους όρους, οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου έχουν συνολική περιουσία 8 τρισ. δολαρίων, μειωμένη κατά 700 δισ. δολάρια σε σχέση με το 2019.

Διατηρεί τα "σκήπτρα" ο Bezos

Ο Jeff Bezos παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη για τρίτη διαδοχική χρονιά, παρά το πανάκριβο διαζύγιο από την πρώην συζυγό του MacKenzie Bezos που του "στοίχισε” 36 δισ. δολάρια σε μετοχές της Amazon. Η συνολική περιουσία του ανέρχεται σε 113 δισ. δολάρια, χάρη στην αύξηση κατά 15% που κατέγραψε η μετοχή της Amazon στο ταμπλό από την εποχή που συστάθηκε η λίστα του 2019. Ο γίγαντας ηλεκτρικού εμπορίου του Bezos βρίσκεται στο προσκήνιο και στην εποχή του κορονοϊού, καθώς η πανδημία έχει ωθήσει την εταιρεία να προσλάβει 100.000 εργαζομένους πλήρους και μερικής απασχόλησης προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρονικών αγορών από τους καταναλωτές που έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους και καταναλώνουν πλέον διαδικτυακά.

Καμία αλλαγή ούτε στη δεύτερη θέση της λίστας, με τον Bill Gates να παραμένει δεύτερος στην παγκόσμια κατάταξη, ακολουθούμενος από τον μεγιστάνα του κλάδου ειδών πολυτελείας Bernard Arnault, ο οποίος κατάφερε να υποσκελίσει τον Warren Buffett και να αναρριχηθεί στην τρίτη θέση για πρώτη φορά. 

Στις γυναίκες, την πρώτη θέση κατέχει η Alice Walton, κληρονόμος της οικογένειας της Walmart, που βρίσκεται στην 9η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με περιουσία 54,4 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι η φετινή λίστα συμπεριλαμβάνονται συνολικά 241 γυναίκες, μεταξύ των οποίων και 7 που μοιράζονται την περιουσία τους με τον σύζυγο, αδελφό ή κάποιο παιδί.

Ο πλέον κερδισμένος σε δολαριακούς όρους είναι ο Qin Yinglin, ο πλουσιότερος κτηνοτρόφος στον πλανήτη. Βρίσκεται στην 43η θέση της λίστας με την περιουσία του να ανέρχεται στα 18,5 δισ. δολάρια, έχοντας καταγράψει "άλμα” κατά 14,2 δισ. δολάρια σε σχέση με τη λίστα του 2019, καθώς η τιμών των μετοχών της εταιρείας του, Muyuan Foods, που είναι εισηγμένη στον δείκτη Shenzhen, σχεδόν τριπλασιάστηκε καθώς η αφρικανική γρίπη των χοίρων μείωσε δραματικά τον προσφερόμενο όγκο χοίρων και οδήγησε τις τιμές στα ύψη.

267 αποχωρήσεις αλλά 278 νεοεισερχόμενοι

Την ίδια στιγμή βέβαια, συνολικά 267 άτομα που περιλαμβάνονταν στην περσινή κατάταξη έχουν πλέον βγει από τη λίστα, καθώς οι δραστηριότητές τους επλήγησαν σημαντικά. Μία από τις πιο αξιοσημείωτες αποχωρήσεις είναι αυτή του Adam Neumann της WeWork. Επιπλέον, ακόμη 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. 

Ωστόσο, η Forbes "ανακάλυψε” και 278 νεοεισερχόμενους στη λίστα από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων και ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Zoom Video Communications Eric Yuan, η εταιρεία του οποίου "ανθίζει” εν μέσω της τρέχουσας συγκυρίας του "εγκλεισμού” δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο στα σπίτια τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν η χώρα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους παγκοσμίως, διαθέτοντας συνολικά 614 εκπροσώπους στη λίστα του Forbes, ενώ ακολουθούνται από την Κίνα (συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο), που έχει 456 δισεκατομμυριούχους.

Μόνο μία ελληνική παρουσία

Παρούσα στη φετινή λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη είναι και η Ελλάδα, η οποία εκπροσωπείται από τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, με συνολική περιουσία 1 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται βέβαια ότι στην περσινή λίστα η Ελλάδα είχε μεγαλύτερη εκπροσώπηση, καθώς εκτός του Β. Βαρδινογιάννη (1,7 δισ. δολάρια), συμπεριλαμβάνονταν επίσης οι Φίλιππος Νιάρχος (2,8 δισ. δολ.), Σπύρος Λάτσης (2,7 δισ. δολ.) και Αριστοτέλης Μυστακίδης (2,1 δισ. δολ.).

Δείτε ολόκληρη τη λίστα με τους "Πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου το 2020", εδώ.

Από: capital.gr


Φωτογραφία Getty Images

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ