Φόβος του σεξ: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Δεν απολαμβάνουν όλοι το σεξ σωματικά, πνευματικά ή συναισθηματικά. Υπάρχουν και αυτοί που το φοβούνται. Αλλά γιατί;

Γράφει: Πωλίνα Φράγκου 03 Φεβρουαρίου 2021

Η πλειοψηφία των ανθρώπων απολαμβάνουν πλήρως ή σε αρκετά μεγάλο βαθμό τη σεξουαλικότητά τους - είτε με το ταίρι τους (εφήμερο ή μόνιμο) είτε solo. Δεν υπάρχει ασφαλώς τίποτα μεμπτό σε καμία των δύο περιπτώσεων - το σεξ παραμένει σεξ. Τι γίνει όμως αν κάποιοι φόβοι που άμεσα ή έμμεσα συνδέονται με το ερωτικό κομμάτι λειτουργούν καθοριστικά στις σεξουαλικές αλλά γενικότερα προσωπικές επαφές σου; Ας μιλήσουμε για την ερωτοφοβία.

Η τελευταία είναι ένας όρος που συναντάται στη λίστα των ανθρώπινων παθολογιών και περιλαμβάνει μία σειρά από επιμέρους φοβίες που σχετίζονται με το σεξ αλλά και κάποιες άλλες μορφές στενών επαφών.

Οι πολλές προεκτάσεις

Η κατάσταση του 'πάσχοντα' μπορεί να εμφανίζεται σε διαφορετικές καταστάσεις. Όλοι κατά καιρούς έχουμε νιώσει ανασφάλειες σε θέματα που άπτονται του κρεβατιού αλλά η ερωτοφοβία συνήθως οδηγεί σε πιο ανησυχητικά επίπεδα. Τόσο, που κάποιος μπορεί να απομονωθεί χωρίς να μοιραστεί τις σκέψεις του, να ζει με συνεχές άγχος γύρω από το σεξ ή, στην ακραία περίπτωση, να το κόψει εντελώς.

Μπορούν να υπάρξουν διάφορες διαβαθμίσεις, στάδια και τομείς στους οποίους κανείς έχει ξεκάθαρα σημάδια της εν λόγω κατάστασης. Για παράδειγμα, το πιο σύνηθες φαινόμενο είναι εκείνο της συνουσιοφοβίας, δηλαδή του φόβου της σεξουαλικής επαφής. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ενώ είσαι σε θέση να έχεις ανθρώπινες επαφές που εξελίσσονται σε ρομαντικές σχέσεις, απολαμβάνοντας τις πρώτες επαφές (άγγιγμα, φιλί, αγκαλιά), ακολουθεί ο φόβος της ερωτικής πράξης.

Το παραπάνω συχνά μπορεί να συνυπάρχει με την γυμνοφοβία, μία ότι-λέει-το-όνομά-της φοβία: Ο φόβος του γυμνού αφορά άτομα που αντιμετωπίζουν ζητήματα με την εικόνα του σώματός τους ως απόρροια συναισθηματικής ανεπάρκειας. Συνήθως φοβούνται το να είναι γυμνοί ή το να είναι άλλοι γυμνοί στον ίδιο χώρο με αυτούς.

Έπειτα, υπάρχει η παραφοβία, που είναι ο φόβος της ερωτικής διαστροφής που έχει δύο σκέλη: Μερικοί φοβούνται τις δικές τους διαστροφές και πού μπορούν αυτές να οδηγήσουν ενώ κάποιοι τις διαστροφές των άλλων. Συχνά συναντώνται επιπλέον ο φόβος της οικειότητας (πχ ο φόβος εγκατάλειψης ή καταπίεσης), η αφηφοβία (ο φόβος του να σε αγγίζουν) και η φιλιφοβία (φόβος του φιλιού).

Η αντιμετώπιση

Όπως αντιλαμβάνεσαι δεν πρόκειται για μία απλή κατάσταση αλλά για μία ιδιαιτέρως περίπλοκη. Γι' αυτό και είναι απαραίτητη η συμβολή ενός ειδικού. Αυτός μπορεί να είναι ένας sex therapist ή κάποιος άλλος επαγγελματίας ψυχικής υγείας - και στις δύο περιπτώσεις θα χαραχθεί μία συγκεκριμένη πορεία θεραπείας.

Γενικότερα, αν διαπιστώσεις κάποιο πρόβλημα, μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από τους ειδικούς, το συντομότερο δυνατόν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης