Τι σημαίνει να έχεις φετίχ;

Πότε τα φετίχ στο σεξ είναι πρόβλημα και πότε δεν τρέχει μία.

Γράφει: Πωλίνα Φράγκου 22 Δεκεμβρίου 2021

Ας ξεκινήσουμε με έναν ορισμό. Το να έχεις ένα κάποιο φετίχ στο σεξ, με άλλα λόγια το να είσαι φετιχιστής, σημαίνει το να σε εξιτάρουν και να σε ηδονίζουν, μεταξύ άλλων, συγκεκριμένα υλικά (π.χ. το δέρμα), αντικείμενα (π.χ. τα dildo), μέρη του σώματος (π.χ. οι πατούσες) ή περιβάλλοντα (π.χ. οι εξωτερικοί χώροι). Κάτι που, κατά μία εκδοχή, έλκει την καταγωγή του σε θρησκευτικά πιστεύω και πρακτικές σύμφωνα με τις οποίες δεδομένα αντικείμενα μπορεί να έχουν μαγικές-υπερφυσικές ιδιότητες, που ωφελούν τους ανθρώπους που τα κατέχουν.

Ηδονή υπό συνθήκες

Για να σου φέρει το πολυπόθητο αποτέλεσμα ένα φετίχ συνήθως απαιτεί τη συμμετοχή πολλών από τις αισθήσεις σου. Παραδείγματος χάριν, αν σε συναρπάζουν τα ψηλά τακούνια, το πιο πιθανό είναι να σε εξιτάρει τόσο η όψη τους (όραση) όσο και το άγγιγμά τους (αφή). Σε κάποια άλλα φετίχ, όμως, όπως στο role playing, όλα μπορεί να συμβαίνουν στη φαντασία σου και μόνο.

Όλοι έχουμε το κουμπί μας

Όλα καλά κι όλα ωραία όταν όλα αυτά συμβαίνουν μεταξύ συναινούντων ενηλίκων. Στο κάτω κάτω, όλοι τη βρίσκουμε με κάτι σπέσιαλ, όλοι έχουμε το κουμπί μας. Όταν, όμως, τα σεξουαλικά μας γούστα παίρνουν τη μορφή παθολογικού σκοπού, μανίας ή βλάπτουν κάποιον άλλο άνθρωπο, στην pop ψυχολογία, μπορούν να περιγραφούν υπό τον όρο-ομπρέλα της φετιχιστικής διαταραχής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσουμε βοήθεια.

> Διάβασε ακόμα: Kinky Sex, ένας απρόσμενος σύμμαχος στην επιτυχία

Τι σημαίνει να έχεις φετίχ;Getty Images

Πότε τα φετίχ γίνονται πρόβλημα

Αρκετοί ψυχολόγοι καταλήγουν στο ότι το να έχεις φετίχ γίνεται πρόβλημα όταν η σεξουαλική σου ευχαρίστηση δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συμμετοχή π.χ. του αντικειμένου στο οποίο έχεις προτίμηση. Όταν απλώς σε βοηθάει να απολαύσεις το σεξ ή σου αυξάνει την ηδονή, όλα είναι μια χαρά. 

> Διάβασε ακόμα: Αυνανισμός και χτίσιμο μυών, μία ιδιαίτερη σχέση

Μία ακόμα περίπτωση που το φετίχ γίνεται πρόβλημα είναι όταν αρχίσει να σου δημιουργεί αναστάτωση ή άγχος, να σε τρομάζει ή να σε βασανίζει ψυχολογικά με έναν τρόπο, ενίοτε, αβάσταχτο. Κι εδώ θα πρέπει να αναζητήσεις ψυχοθεραπευτική βοήθεια.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.

Διαγωνισμός | Κέρδισε μία διπλή πρόσκληση για την Avant Premiere του The Fall Guy

20 τυχεροί-ες θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για την πρεμιέρα του The Fall Guy με τον Ryan Gosling.

Καμία έκπληξη, σύντομα θα δούμε καλλιστεία τεχνητής νοημοσύνης

Τα καλλιστεία ομορφιάς τεχνητής νοημοσύνης "Miss AI" μάλλον είναι και τα μοναδικά που ίσως να έχουν θέση ακόμα στην εποχή μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος