Και τελικά, γιατί ενοχλεί τόσο ο Άγιος Βαλεντίνος;

Μερικές σκέψεις για τον πιο love & hate άγιο παγκοσμίως.

Esquire Team
Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 14 Φεβρουαρίου 2023

Χρόνια τώρα ο Άγιος Βαλεντίνος σπάει ένα μοναδικό ρεκόρ: Συγκεντρώνει περισσότερη κριτική, χολή και δηκτικά σχόλια από οποιαδήποτε άλλη γιορτή παγκοσμίως. Τελευταία βέβαια, στην Ελλάδα κοντράρεται έντονα με το Halloween που ομολογουμένως δεν είχαμε και στο χωριό μας, αλλά ο έρωτας πάντα θα νικά (sic).

Εδώ και πολύ καιρό επίσης, παρατηρώ την κατακόρυφη αύξηση των πολέμιών του, που εκφράζουν τα επαναστατικά τους ένστικτα αντιδρώντας -όπως διατείνονται- σε μία ακόμη παγκόσμια καταναλωτική γιορτή που υποκινείται από το σύγχρονο καπιταλισμό.

Αν εναντιωνόμασταν έστω στο 1/3 των κακώς κειμένων της κοινωνίας με το ίδιο μένος, πολύ πιο πρακτικά και μακριά από το Twitter, ενδεχομένως να είχαμε λύσει άπειρα προβλήματα ανά την υφήλιο, γιατί προφανώς δεν πρόκειται για μία κατάσταση που περιορίζεται εντός των ελληνικών συνόρων. 

Πραγματικά, δε μπορώ να καταλάβω γιατί ενοχλεί τόσο ο καημένος ο Βαλεντίνος. Ας δούμε το κύριο και βασικό επιχείρημα των haters: Eίναι μία προκάτ γιορτή αφιερωμένη στους ερωτευμένους που υποχρεούνται να αγοράσουν δώρο ή λουλούδια για να δείξουν την αγάπη τους στο ταίρι τους ώστε να πλουτίσουν κυρίως τα ανθοπωλεία και τα ζαχαροπλαστεία.

Και τελικά, γιατί ενοχλεί τόσο ο Άγιος Βαλεντίνος;

"Οι ερωτευμένοι δε χρειάζονται τον Άγιο Βαλεντίνο για να εκφράσουν την αγάπη τους, να το κάνουν κάθε μέρα" (ένα αντίστοιχο επιχείρημα στο μεταξύ προβάλλουν επίσης όσοι δε συμπαθούν τις Παγκόσμιες Ημέρες), τονίζουν με περισπούδαστο ύφος.

>Διάβασε ακόμη: Εναλλακτικός Άγιος Βαλεντίνος σε σέξι μπαρ και εστιατόρια

Δηλαδή δεν υπάρχουν αυτοί που δείχνουν στους αγαπημένους τους κάθε μέρα τα συναισθήματά τους και δεν ξεχνούν να το κάνουν ούτε ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου;

Μήπως δεν υφίσταται μία μεγάλη μερίδα εκείνων που έχει ξεχάσει πώς είναι να προσφέρει ένα λουλούδι στο ταίρι της σε ανύποπτη στιγμή; Ή ακόμη χειρότερα, που δεν το έκανε ποτέ και δε θα έμπαινε στη διαδικασία αν δεν της το υπενθύμιζε η γιορτή;

Το φαινόμενο των νεομίζερων

Αντικειμενικά, ο Άγιος Βαλεντίνος έχει εμπορική χροιά, άσχετα αν μερικά από τα καλύτερα δώρα δε βρίσκονται απαραίτητα στα ράφια των καταστημάτων. Εφόσον όμως ο έρωτας και η αγάπη είναι από τα λίγα υπέροχα ανατρεπτικά, αναζωογονητικά πράγματα που μας έχουν απομείνει, μία δωρεάν κινητήριος δύναμη, είναι τουλάχιστον ευτελές κάποιοι να γκρινιάζουν επειδή κάποιοι άλλοι θέλουν να ζήσουν το ρομάντζο τους, έχοντας μία ημέρα αφιερωμένη σε αυτά.

ΑΓΙΟΣ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ 2

Η μιζέρια -γιατί περί μιζέριας πρόκειται- εισχωρεί ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητά μας, έχοντας δημιουργήσει νεομίζερα πλάσματα που αρνούνται πεισματικά να δουν τη θετική πλευρά των πραγμάτων και στην προκειμένη περίπτωση ψάχνουν να βρουν κάτι αρκούντως ενοχλητικό για να παρουσιάσουν εαυτούς ως ανεπηρέαστους από την απερίσκεπτη μάζα που δήθεν στερείται προσωπικότητας. Eίναι οι ίδιοι που με τίποτα δεν είναι ευχαριστημένοι, κάνουν λόγο για "πρόβατα", ενώ πάντα κάτι τους φταίει. 

>Διάβασε ακόμη: Cocktails για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Προσωπικά δε, πιστεύω πως όσοι εν τέλει κάνουν εκπλήξεις ανήμερα του Βαλεντίνου "για να μη ξινίσει το ταίρι τους" δεν επιδίδονται σε αυθόρμητες χειρονομίες στοργής και φροντίδας ούτε τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου. 

Σαφέστατα, μπορεί ο καθένας να αντιπαθεί όσο θέλει τον Βαλεντίνο και οποιονδήποτε Βαλεντίνο. Μπορεί επίσης να μην παίρνει δώρα σε γενέθλια, γιορτές και Χριστούγεννα, ειδικά τα τελευταία πλέον θυμίζουν κανονική οικονομική αφαίμαξη. Είναι δικαίωμα όμως και εκείνου που αντλεί χαρά μέσα από αυτήν τη γιορτή και οποιαδήποτε άλλη, να το κάνει χωρίς να εισπράττει ειρωνείες και εξυπνακίστικες ατάκες. Ο διχασμός σε αυτήν τη χώρα έχει αναχθεί σε επιστήμη πια.

Εξ ορισμού, ο Άγιος Βαλεντίνος εμπνέει μεγάλα πάθη. Πόσο δύσκολο είναι να εστιάσουμε για μία φορά στην αγάπη και όχι στο μίσος; 

 

Υ.Γ: Αν είναι να κάνεις δωράκι στο ταίρι σου και δίνοντάς το του/της πεις "στο πήρα γιατί δε μπορώ τη γκρίνια", μην το κάνεις καθόλου. Ασ᾽το να πάει, ασ᾽το.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr