Πώς δε θα είσαι μονογαμικός - χωρίς να είσαι κακός άνθρωπος

Τι είναι ο πολυαμορισμός που αποτελεί ένα από τα νέα ρεύματα της εποχής.

Ο όρος προέρχεται από το ελληνικό "πολύς" και το λατινικό "amor", που σημαίνει "αγάπη". Ναι, πολλή αγάπη, τόση που δεν τη μοιράζεσαι μόνο με ένα σύντροφο. Οι πολυαμοριστές θεωρούν τη μονογαμία μια πρωτόγονη κατάσταση. Η αποκλειστικότητα είναι κάτι που δεν τους αφορά καθόλου, γι’ αυτό όχι μόνο δεν την επιδιώκουν, αλλά την αποφεύγουν όπως οι μονογαμικοί την απιστία. Κοινώς, πολυαμορισμός ίσον πολυγαμικότητα, αλλά όχι με τη σεξουαλικά αχόρταγη διάσταση του όρου.

Οι πιστοί του επικαλούνται μια πνευματικότητα κι ένα ανώτερο επίπεδο και βασίζουν τις σχέσεις τους στον αγνό έρωτα και όχι στα στυγνά όργια (αυτοί τα λένε, όχι εμείς). Με λίγα λόγια, πέφτει κέρατο με τη συγκατάθεση του απατημένου, ο οποίος με τη σειρά του απατά τον δικό του άπιστο και όλοι μαζί νιώθουν πολύ περήφανοι για τους εαυτούς τους, αλλά και για την αγάπη που δέχονται τα ταίρια τους από τους άλλους. Μάλιστα, αυτό το αίσθημα περηφάνιας αποδίδεται στα αγγλικά ως "compersion".

Δεν έχετε καταλάβει τίποτα; Μισό, να εξηγήσουμε: Η Μαρία, που είναι ζευγάρι με τον Μάκη κι έχει γκόμενο τον Σπύρο, νιώθει πολύ περήφανη (compersion) που ο Μάκης τα ’χει και με την Ειρήνη και που παίρνει και δίνει αγάπη. Κάπως έτσι. Δεν είναι swingers, μην τα μπερδεύετε. Οι swingers "χτυπάνε" και φεύγουν, δεν κάνουν σχέσεις ούτε νιώθουν αυτό το "compersion". Το μόνο που ουσιαστικά δεν μπορείτε να έχετε ως πολυαμοριστής (πέρα από τσίπα) είναι δικαίωμα να ζηλέψετε τον οποιονδήποτε από τους 15 συντρόφους σας, γιατί η ζήλια είναι σημάδι κτητικότητας και κάτι τέτοια χαλάνε την πιάτσα.

Όλοι για όλους και όλοι για έναν. Ελπίζω να σας κάλυψα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.