Έτσι θα καταλάβεις έναν ψεύτικο οργασμό, λέει η επιστήμη

Όχι, δε χρειάζεται να έχεις πτυχίο πανεπιστημίου για αυτό.

Ο οργασμός, η στιγμή της έντονης ευχαρίστησης και απελευθέρωσης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας, αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος και περιέργειας εδώ και πολλά χρόνια. Ένα από τα ερωτήματα που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων και της κοινωνίας γενικότερα είναι αν είναι δυνατόν να διακρίνουμε τεκμηριωμένα έναν αυθεντικό οργασμό από έναν ψεύτικο. Είναι; Είναι. 

Για την ακρίβεια, μία πρωτοποριακή μελέτη από ομάδα νευροεπιστημόνων του Πανεπιστημίου του Γκρόνινγκεν στην Ολλανδία, έριξε φως στο εν λόγω θέμα. Συγκεκριμένα, στη μελέτη αυτή, 11 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια συμμετείχαν σε ένα πείραμα που σχεδιάστηκε για να αναλύσει την εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του οργασμού. Και τα αποτελέσματα, ήταν φυσικά αποκαλυπτικά.

Ενώ στους άνδρες ο οργασμός συνδέεται στενά με την εκσπερμάτιση, στις γυναίκες δεν υπάρχει σαφές φυσικό σήμα που να υποδεικνύει την ακριβή στιγμή του οργασμού. Για να διερευνηθεί λοιπόν περαιτέρω αυτό το ερώτημα, ζητήθηκε από τις γυναίκες να προσποιηθούν έναν οργασμό, ενώ παρακολουθούνταν η εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια ενός ψεύτικου οργασμού διέφερε σημαντικά από εκείνη που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια ενός πραγματικού οργασμού. Σε έναν γνήσιο οργασμό, υπήρχε "ακραία απενεργοποίηση μεγάλων περιοχών του εγκεφάλου, ιδίως των κέντρων φόβου", εξήγησε ο διευθυντής της μελέτης, Gert Holstege.

Αντίθετα, κατά τη διάρκεια ενός ψεύτικου οργασμού, τόσο η παρεγκεφαλίδα όσο και ο εγκεφαλικός φλοιός ήταν ενεργοί. Αυτό υποδηλώνει ότι για να βιώσει μια γυναίκα έναν γνήσιο οργασμό, είναι ζωτικής σημασίας να μην υπάρχουν συναισθήματα φόβου ή άγχους εκείνη τη στιγμή. Το έντονο άγχος μπορεί να εμποδίσει σημαντικά την ικανότητα μιας γυναίκας να απολαύσει το σεξ και να φτάσει στην κορύφωση.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης διαφορές στην αντίδραση του εγκεφάλου μεταξύ ανδρών και γυναικών όταν διεγείρονταν αλλά δεν έφταναν σε οργασμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αμυγδαλή, μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα, απενεργοποιήθηκε και στα δύο φύλα. Ωστόσο, στους άνδρες, η νησίδα, μια άλλη περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα, ενεργοποιήθηκε περισσότερο, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι άνδρες τείνουν να ερμηνεύουν και να δίνουν σημασία στο φυσικό ερέθισμα στα γεννητικά τους όργανα, ενώ οι γυναίκες απλώς απολαμβάνουν την αίσθηση χωρίς να χρειάζεται να την αναλύουν λεπτομερώς.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα