Γιατί δεν βγαίνουμε πια στα μπαρ

Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Δεν αποχωριζόμαστε ποτέ το comfort zone των social media.

Γράφει: Πωλίνα Φράγκου 29 Δεκεμβρίου 2018

Η ώρα λέει επτά και μισή ακριβώς. Είμαι ήδη στον τρίτο καφέ της ημέρας -ναι, ξέρω δεν θα έπρεπε, αλλά τι να κάνουμε τώρα;- όταν η φαινομενική ησυχία της καφετέριας διαταράσσεται από μία σπάνια εικόνα: νέος, καλοντυμένος, καλογυμνασμένος, με πράσινα μάτια και σοφιστικέ ύφος. Αυτόματο like στο μυαλό μου δηλαδή. Ή πιο σωστά swipe στα δεξιά.

Χωρίς τα κοινωνικά δίκτυα νιώθω γυμνή. Αβοήθητη. Θέλω την ασφάλεια τους.

Εδώ, βέβαια, είναι που αρχίζουν τα δύσκολα. Πώς μπορώ να τον πλησιάσω σε μία καφετέρια; Τι ακριβώς να του πω; Η αλήθεια είναι ότι πάει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που χρησιμοποίησα κάποια παλιά και δοκιμασμένη ατάκα γνωριμίας. Έχουν περάσει χρόνια από την τελευταία φορά που ζήτησα "φωτιά" από κάποιον. Σκέφτομαι ότι όλα θα ήταν πολύ πιο εύκολα σε ένα μπαρ με τη μουσική στη διαπασών και την ευκολία που φέρνει το ποτό στις γνωριμίες.

Τριάντα χρονών, 1.82 ύψος, single, κάνει snowboard, αγαπά τα ταξίδια. Αυτές, σκέφτομαι, θα ήταν πληροφορίες που θα είχα ήδη αν η γνωριμία γινόταν στα social media. Αυτές είναι οι πληροφορίες που χρειάζομαι πια για να λειτουργήσω. Και η αλήθεια είναι ότι μάλλον κοροϊδεύω τον εαυτό μου. Ούτε σε μπαρ θα ήξερα πια τι να κάνω. Χωρίς το Facebook, το Instagram και το Tinder νιώθω γυμνή. Αβοήθητη. Θέλω την προστασία και την ασφάλεια τους.

Γιατί δεν βγαίνουμε πια στα μπαρ

Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος που ζούμε μάς δίνει απίστευτες δυνατότητες επικοινωνίας. Σε χρόνο dt μπορείς να γνωρίσεις όποιον θέλεις, όπου θέλεις και συχνά να παρακάμψεις την ενδιάμεση διαδικασία της γνωριμίας. Ναι, υπάρχουν φορές που όλοι μας απλά θέλουμε να μπούμε στο ψητό, γιατί να το κρύψουμε; Απλά, τελικά, για όλες τις υπόλοιπες φορές που ζητάμε να γνωριστούμε πραγματικά τα social media μας έχουν καταστήσει ανάπηρους κοινωνικά. Η γνωριμία, το φλερτ σε δημόσιο χώρο έχει ρίσκο. Όμως εμείς θυμίζουμε περισσότερο πρωταγωνίστριες σε ρομαντικές κομεντί που δε θέλουν για κανέναν λόγο να ταράξουν την τακτοποιημένη ζωή τους. Σε αντίθεση με τα κοινωνικά δίκτυα που μας χαρίζουν την ασφάλεια του δωματίου μας - ακόμα κι όταν βρισκόμαστε σε ένα μπαρ με πολύ δυνατά φώτα.

Oι "καρδούλες" και τα αβίαστα δεξιά swipes έρχονται με ένα τίμημα. Είμαστε πρώτα περσόνες των social media και μετά άνθρωποι.

Ο ρόλος όμως της τεχνολογίας είναι ακριβώς αυτός: να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη. Φυσικά το εύκολο δε σημαίνει απαραίτητα και γοητευτικό, μάλλον το αντίθετο. Υπάρχει τεράστια διαφορά στο να ανέβεις στoν τελευταίο όροφο ενός ουρανοξύστη με τις σκάλες από το να πάρεις το ασανσέρ. Η ευκολία των κοινωνικών δικτύων μας έχει γίνει πια δεύτερη φύση. Δυστυχώς όμως οι "καρδούλες" και τα αβίαστα swipe έρχονται με ένα τίμημα. Είμαστε πρώτα περσόνες των social media και μετά άνθρωποι. Στο ενδιάμεσο είναι πολύ πιθανό -και πολύ συχνό- να χάσουμε τον εαυτό μας.

ποτά στα μπαρ Tinder

Τα αποτελέσματα όλου αυτού του παιχνιδιού φαίνονται ξεκάθαρα στο ντοκιμαντέρ Swiped που προβλήθηκε πρόσφατα στο HBO. H δημοσιογράφος Nancy Jo Sales αναλύει το φαινόμενο των dating apps. Ρίχνει φως στον τρόπο με τον οποίο αυτά μας μετατρέπουν σε προϊόντα, πώς το φλερτ γίνεται σιγά σιγά ένα άβολο video game - όταν ματσάρεις με 100 παίρνεις επιβράβευση έτσι δεν είναι;- και πως γινόμαστε απλές εικόνες, χωρίς ψυχή, χωρίς ταμπεραμέντο, πρόσωπα και σώματα σε βιτρίνες που περιμένουν βαθμολογία.

Τα dating apps αποτελούν εργαλείο για αβίαστα one night stand

Σίγουρα υπάρχουν κι ευτυχισμένες ιστορίες στον κόσμο των dating apps. Άνθρωποι γνωρίστηκαν εκεί, ερωτεύτηκαν εκεί, παντρεύτηκαν τελικά στα σκαλιά της εκκλησίας ή του δημαρχείου. Ενώ, όπως γράψαμε και παραπάνω, για τους πιστούς οπαδούς του casual σεξ σίγουρα αποτελούν ένα καταπληκτικό εργαλείο - με λιγότερες αγκυλώσεις, λιγότερες νευρώσεις κι ίσως έναν νέο πιο ειλικρινή τρόπο για αβίαστα one-night stand. 

Λίγο έως πολύ όλοι εξυπηρετούμαστε από αυτά. Ίσως καμιά φορά περνάμε και καλά. Είναι δεδομένο ότι έχουν πολλά αρνητικά αλλά, ως γνωστόν, ποτέ δεν φταίει το μέσο αλλά πάντοτε ο χρήστης κι ο τρόπος που το χρησιμοποιεί. Σε κάθε περίπτωση πάντως δυσκολευόμαστε να τα αποχωριστούμε γιατί χωρίς αυτά νιώθουμε ανασφαλείς. Για αυτό, τελικά, δεν βγαίνουμε πια στα μπαρ. Διότι ακόμα κι όταν είμαστε εκεί, επί της ουσίας λείπουμε. Ακόμα κι όταν καθόμαστε στο σκαμπό της μπάρας, ασχολούμαστε με την persona μας στα social media - κι όχι με το τι γίνεται, τι κινείται, τι υπάρχει γύρω μας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος