Enrico Costantini: Ο επίμονος φωτογράφος

Nomadic photographer γράφει το bio του στο Ιnstagram και δεν θα μπορούσε να είναι πιο σωστό. Ο Enrico Costantini αγαπά να ταξιδεύει και να φωτογραφίζει στιγμές μοναδικές στον χρόνο.

Η περιέργεια ήταν πάντα χαρακτηριστικό του. Από παιδί, ο Enrico Costantini παρατηρούσε τα πάντα, κάθε λεπτομέρεια. Την πρώτη του επαγγελματική κάμερα την απέκτησε το 2008, αλλά δεν μπορεί να πει πως αμέσως σκέφτηκε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη φωτογραφία. Στην αρχή ήταν περισσότερο μια δραστηριότητα που τον ενδιέφερε πολύ. Η ιδέα του να γίνει φωτογράφος ωρίμασε με τον χρόνο μέσα του. Ξεκίνησε φωτογραφίζοντας φίλους και πρόσωπα –κυρίως– που τον ενέπνεαν. Στη συνέχεια ήρθαν τα ταξίδια. Ο ίδιος μιλά στο Esquire γι' αυτά.

Ταξίδια και φόβος

Ποιοι είναι οι προορισμοί που αγαπάς περισσότερο; Κάθε προορισμός, κάθε ταξίδι είναι μια μοναδική εμπειρία. Η αίσθηση που μας δημιουργεί ο κάθε τόπος που επισκεπτόμαστε σχηματοποιείται μέσα από τις εμπειρίες που ζούμε εκεί και είναι μοναδική. Δεν μπορεί να συμβεί δεύτερη φορά. Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι προορισμοί που έχουν σημαδέψει τη μνήμη μου.

Το τελευταίο ταξίδι μου στην Αιθιοπία ήταν μια τέτοια εμπειρία. Ανακάλυψα έναν τόπο με δυνατές αντιθέσεις, τόσο γεωγραφικές όσο και πολιτισμικές. Η Λαλιμπέλα ήταν μοναδική.

> Διάβασε ακόμη: Social distancing στην Ισλανδία

Επίσης, παρόλο που δεν το περίμενα, η Γαλλική Πολυνησία ήταν ένας ακόμη προορισμός που σίγουρα ξεχωρίζω. Εκεί ταξίδεψα με ολόκληρη την οικογένειά μου –πράγμα που συμβαίνει σπάνια– και γι’ αυτό το χάρηκα πολύ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν γίνεται να μην εντυπωσιαστείς από όλα αυτά τα χρώματα, από το φυσικό τοπίο, από τους ανθρώπους. Σίγουρα, ο Gauguin δεν είχε δύσκολη δουλειά εκεί.

Ένιωσες ποτέ σε κάποιο ταξίδι φόβο; Όταν ταξιδεύεις καλό είναι να είσαι έτοιμος για τα πάντα. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να βρεις εύκολες και γρήγορες λύσεις σε οποιοδήποτε πρόβλημα, πράγμα που δεν είναι ιδιαίτερα απλό, ειδικά αν πρόκειται για διαφορετικές κουλτούρες.

Μία φορά ένιωσα φόβο όντως, στα σύνορα της Κίνας με το Βιετνάμ, από το οποίο ερχόμουν. Βρισκόμουν σε ένα μικρό χωριό, όπου κανείς δεν μιλούσε άλλη γλώσσα, όπου ένιωθα ότι με κοιτούσαν όλοι, καθώς δεν ήταν συνηθισμένοι να βλέπουν ξένους στην περιοχή, και κάποιος μου έκλεψε το πορτοφόλι. Τελικά, συνεννοήθηκα με μια κοπέλα μέσω ενός φωνητικού ηλεκτρονικού μεταφραστή. Ευτυχώς.

Τους μήνες της πανδημίας τα ταξίδια δυσκόλεψαν πολύ. Ταξίδεψες καθόλου; Την άνοιξη του 2020, έμεινα κλεισμένος στο σπίτι. Είχα αποφασίσει να αφιερώσω χρόνο στον εαυτό μου. Ξεκίνησα να δουλεύω κάποια προσωπικά projects, πράγματα που, λόγω των ταξιδιών, δεν είχα ποτέ τον χρόνο να κάνω. Δεν με έριξε ψυχολογικά εκείνη η περίοδος, το αντίθετο νομίζω. Εξάλλου, τότε κανείς μας δεν φανταζόταν τη διάρκεια που θα είχε η πανδημία. Το περασμένο καλοκαίρι και μέχρι τον Νοέμβριο, που έκλεισαν και πάλι τα πάντα στην Ιταλία, ταξίδεψα πολύ στην πατρίδα μου.

Πήγα σε μέρη που απέφευγα, γιατί τα θεωρούσα πολύ τουριστικά όπως το Κάπρι και το Πορτοφίνο. Πήγα ξανά στη Σαρδηνία, που είχα να την επισκεφθώ χρόνια και ανακάλυψα και ένα υπέροχο νησί νότια της Σικελίας, κοντά στις ακτές της Τυνησίας, όπου ξέχασα κυριολεκτικά τα πάντα – πρώτα απ' όλα το τηλέφωνό μου.

Πιστεύεις ότι θα μείνει κάτι θετικό, όταν αυτή η περιπέτεια θα είναι πια πίσω μας οριστικά; Συνήθως, δεν συνειδητοποιούμε την αξία που έχει κάτι ή κάποιος στη ζωή μας, μέχρι να τον χάσουμε. Το πιστεύω αυτό. Τώρα με την πανδημία, όλοι στερηθήκαμε κομμάτια της ελευθερίας μας σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, πράγμα που μας βοήθησε να δούμε την αξία τους. Να αντιληφθούμε την αξία των μικρών καθημερινών ελευθεριών μας, τη σημασία του να είσαι μαζί με κάποιον και να μοιράζεσαι πράγματα και εμπειρίες. Σε προσωπικό επίπεδο εγώ έχω αποφασίσει να μην αναβάλω ξανά τίποτα. Ό,τι μπορώ να κάνω σήμερα, θα το κάνω σήμερα.

Προορισμοί και ξενοδοχεία

Έχεις επισκεφθεί ορισμένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο. Ποιο είναι για εσένα το ιδανικό ξενοδοχείο; Μου αρέσουν πολύ τα μέρη που είναι αυθεντικά και μοναδικά, που έχουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα. Συνήθως, πίσω από τέτοιες περιπτώσεις βρίσκεται μια δυναμική προσωπικότητα. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι φτιάχνουν ένα μέρος –οποιοδήποτε μέρος– και όχι οι τοίχοι. Οι άνθρωποι και οι εμπειρίες που μπορεί κανείς να ζήσει εκεί.

> Διάβασε ακόμη: Η πιο δημοφιλής κρυφή παραλία του Instagram βρίσκεται στην Κεφαλονιά

Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος στην Ιταλία; Τα νησιά Λι Γκάλι. Είναι ένα ιδιωτικό νησιωτικό σύμπλεγμα τριών μικρών νησιών νότια της Νάπολης. Νιώθω πολύ τυχερός που είχα την ευκαιρία να τα επισκεφθώ ως καλεσμένος των ιδιοκτητών. Ο Le Corbusier έχει χτίσει μια βίλα εκεί, στα ερείπια μιας ρωμαϊκής κατασκευής, ενώ το 1998 τα νησιά αγοράστηκαν από τον Ρούντολφ Νουρέγεφ, ο οποίος πέρασε εκεί τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Επίσης, σύμφωνα με τον θρύλο, αν συγκεντρωθείς θα ακούσεις το τραγούδι των Σειρήνων, καθώς αυτό ήταν το σπίτι τους... Είναι πραγματικά ένα μοναδικό σκηνικό, ένας τόπος που μοιάζει να αιωρείται στον χρόνο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης