Σε αυτές τις ευρωπαϊκές πόλεις αξίζει να περπατήσεις

Έτσι κι αλλιώς, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να τις γνωρίσεις.

Σαφέστατα, υπάρχουν εκατοντάδες ευρωπαϊκές πόλεις που ενδείκνυνται για περπάτημα. Σαφέστατα επίσης, είναι σχεδόν τεχνικά αδύνατο να τις έχεις επισκεφθεί όλες, οπότε μία πάρα πολύ καλή τακτική είναι να γνωρίσεις αρχικά τις επικρατέστερες για να συνεχίσεις με τα outsiders. Και κυρίως να το προλάβεις να επισκεφθείς κάποιες από αυτές προτού υπάρξει κάποιου είδους δυσάρεστη έκπληξη με τις μετακινήσεις δεδομένου του ότι η πανδημία δεν έχει λήξει ακόμη. Όπως και να έχει πάντως, οι 7 επιλογές που ακολουθούν είναι μία εγγυημένα καλή αρχή. 

Παρίσι

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rafaella Ralli (@fafalaki)

Θα τα πούμε εκτενέστερα και σε ξεχωριστό κείμενο, λίαν συντόμως, αλλά μέχρι τότε θα αρκεστούμε να πούμε μόνο ότι το Παρίσι είναι μία εξόχως επίπεδη πόλη που στο κέντρο της έχει όλα όσα πρέπει και λογικά θέλεις να δεις. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι ιδανική για περπάτημα είτε στις όχθες του Σηκουάνα που οι Παριζιάνοι συχνάζουν για τρέξιμο είτε σε οποιοδήποτε σημείο εκτός της Μονμάρτης που είναι κάπως ανηφορική -και με εξαιρετική θέα βέβαια. Στα αγαπημένα μας σημεία το Le Marais και κυρίως η ανατολική του πλευρά που δε θυμίζει Μοναστηράκι το βράδυ από άποψη συνωστισμού. 

Βερολίνο

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rafaella Ralli (@fafalaki)

Μία ακόμη επίπεδη πόλη με ποτάμι θα πεις. Το δέχομαι, αλλά το Βερολίνο είναι 2 σε συσκευασία του ενός αν το καλοσκεφτείς, αφού επί δεκαετίες αντιπροσώπευε δύο κόσμους και αντίστοιχα δύο συστήματα. Μπορεί το τείχος να έπεσε το '89 όμως, το κλίμα του διχασμού πλανάται παντού πλέον με το σκεπτικό του "ποτέ ξανά". Το καλό της υπόθεσης είναι ότι αφού λιώσεις στο περπάτημα από την Alexanderplatz και το διαρκώς αναπτυσσόμενο Mitte μέχρι το Tiergarten και τα μουσεία, μπορείς να πονοκεφαλιάσεις με την ησυχία σου σε ποιο από τα δεκάδες αξιόλογα underground μπαράκια θα περάσεις το βράδυ σου. Ναι, το Βερολίνο είναι πολύ μπροστά για την εποχή του. 

Τεργέστη

Σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνουμε την αιώνια πόλη που πάντα θα έχει πρώτη θέση στην καρδιά μας, αλλά επειδή λογικά θα την έχεις περπατήσει όπως της αξίζει, επιλέξαμε την Τεργέστη. Στο Ponterosso θα βρεις ένα άγαλμα του Ιρλανδού συγγραφέα James Joyce, ο οποίος διέμεινε εκεί συνολικά για περίπου μία δεκαετία. Στην Τεργέστη μάλιστα εμπνεύστηκε το μυθιστόρημά του Ulysses (Οδυσσέας), οπότε καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι θα βρεις εκεί το Joyce Museum. Ρίξε μια ματιά ανάμεσα στις βόλτες σου και στη γκαλερί μοντέρνας τέχνης Museo Revoltella, τη γραφικότατη περιοχή Borgo Teresiano, καθώς και στο κάστρο Miramare.

Μασσαλία

Χαρακτηριστική μεσογειακή πόλη είναι η Μασσαλία. Το παλιό λιμάνι (Vieux-Port) της, τα στενά δρομάκια της περιοχής Le Panier, η συνοικία Rue de la République με τη σφραγίδα του Haussmann, τη δική της Notre- Dame (de la Garde) συγκαταλέγονται στα σημεία που δεν πρέπει να παραλείψεις όταν την επισκεφθείς.

Σεβίλλη

Κατηφορίζοντας στο νότο, τσέκαρε τη Σεβίλλη, την πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας. Προτείνουμε βόλτες στις μικρές πλατείες της Santa Cruz, το εμβληματικό Calle Sierpes, το βασιλικό ανάκτορο με την ισλαμική αρχιτεκτονική Real Alcazar, τη μεγαλοπρεπή Giralda και τον τεράστιο Torre del Oro που πλέον λειτουργεί ως μουσείο. Επίσης, αν σου άρεσε το Trastevere στη Ρώμη, να επισκεφθείς οπωσδήποτε την περιοχή Τριάνα που βρίσκεται στην αντίπερα όχθη του ποταμού Γουαδαλκιβίρ.

Λισαβόνα

Μπορεί να έχει τα πάνω της και τα κάτω της, στην κυριολεξία, αφού φημίζεται για τις ανηφόρες και τις κατηφόρες της που θυμίζουν Σαν Φρανσίσκο, όμως η Λισαβόνα είναι ένας must visit προορισμός είτε αγαπάς το περπάτημα είτε όχι.  Ο ωκεανός, η άνω πόλη, τα εστιατόρια στις παλιές αποβάθρες, το Barrio Alto, σίγουρα θα μείνουν αποτυπωμένα στη μνήμη σου για καιρό. 

Κοπεγχάγη

Κάτι μας λέει ότι δεν περίμενες η Κοπεγχάγη να βρίσκεται σε αυτήν εδώ τη λίστα. Στην πρωτεύουσα της Δανίας θα σεργιανίσεις στους δρόμους που περιδιάβαινε ο φιλόσοφος Soren Kierkegaard. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που την επισκέπτονται μόνο και μόνο για να πάνε στο νεκροταφείο Assistens, όπου βρίσκεται ο Hans Christian Andersen που μεγάλωσε γενιές και γενιές με τα βιβλία του. Μην ξεχάσεις επίσης, να πας στο βασιλικό κήπο Kongelige Biblioteks Have, αλλά και στο Library Bar για μία μπύρα.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος