Τι θέλει επιτέλους αυτός ο τουριστικός φόρος από τα ταξίδια μας;

Έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί πληρώνουμε τουριστικό φόρο και πού πάνε τα χρήματα που δίνουμε;

Κατά πάσα πιθανότητα, όρκο δεν παίρνουμε, χώρες δεν θίγουμε, μπορεί να έχει συμβεί και σε σένα. Να έχεις σχεδιάσει ένα ταξίδι, π.χ. σε μια ωραία πόλη της Ευρώπης, να έχεις υπολογίσει τα έξοδά σου μέχρι δεκάρας και όταν έρθει η ώρα της λυπητερής να διαπιστώσεις ότι πρέπει να πληρώσεις και κάτι που δεν περίμενες: έναν τουριστικό φόρο (ή φόρο διαμονής). Γύρω από αυτή τη χρέωση υπάρχουν διάφορες παρανοήσεις από τις οποίες φιλοδοξούμε να σε απαλλάξουμε με όσα θα αναφέρουμε στη συνέχεια, έτσι ώστε να είσαι πιο προετοιμασμένος την επόμενη φορά που θα ταξιδέψεις.

Τι είναι ο τουριστικός φόρος

Σε κάθε χώρα ισχύει και κάτι διαφορετικό, αλλά η λογική είναι κοινή. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, με έναν νόμο που τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάρτιο του 2011, κάθε ταξιδιώτης πρέπει να πληρώνει ένα ποσό στο κατάλυμα που διαμένει, ασχέτως του τύπου του (π.χ. ξενοδοχείο, πανσιόν κλπ), με το ποσό να διαμορφώνεται σε τοπικό επίπεδο, καθώς βρίσκεται στην ευχέρεια του δήμου.

Γιατί πληρώνεις τουριστικό φόρο

Ενώ πληρώνεις τα χρήματα στο κατάλυμά σου, αυτά στην πραγματικότητα πάνε πίσω στην πολιτεία. Για ποιο λόγο; Για να επενδυθούν σε παροχές που απευθύνονται τόσο σε τουρίστες όσο και στους κατοίκους της πόλης, όπως σε δρόμους, σε υποδομές, στη συντήρηση των χώρων πρασίνου και στις συγκοινωνίες.

Τι ποσό πληρώνεις

Ανάλογα με τον τόπο και τη χώρα, το ποσό μπορεί να διαφέρει καθώς, όπως είδαμε, τα του τουριστικού φόρου αποφασίζονται σε τοπικό επίπεδο, με τις πιο μεγάλες πόλεις συνήθως αλλά όχι πάντα να επιβάλλουν υψηλότερο τουριστικό φόρο.

Τι συμβαίνει ανά την Ευρώπη

Στο Παρίσι, ο τουριστικός φόρος σπανιώς υπερβαίνει το 1,50 Ευρώ, ενώ στο Άμστερνταμ διαφέρει ανάλογα με το κατάλυμα που μένεις και μπορεί να αποτελεί από το 1% έως το 5% του κόστους διαμονής σου σε αυτό. Στην Καταλονία ξεκινάει από τα 75 σεντς και φτάνει τα 2,50 Ευρώ, ανάλογα με τα αστέρια του καταλύματος που μένεις, ενώ στη Βιέννη αποτελεί το 2,8% της τιμής που πληρώνεις για τη διαμονή σου.

Από: Esquire IT

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

9 μοναδικά πρωτότυπα της Ferrari

Ένα ταξίδι στα πρωτότυπα της Ferrari είναι αρκετό για να νοσταλγήσεις μια ολόκληρη εποχή, κυρίως όταν στην τωρινή το "βρες τις διαφορές" μεταξύ των αυτοκινήτων είναι ένας δισεπίλυτος γρίφος.

Γραφει TopGear

Όλα όσα μαθαίνουν οι πολύ πλούσιοι στα παιδιά τους για τα χρήματα

Ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο, βγαλμένο από τη ζωή των εκατομμυριούχων.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Κι αν η γρηγορότερη διαδρομή στο GPS είναι και η πιο επικίνδυνη;

Μετά από έρευνα, ασκείται πίεση τα GPS, εκτός από την πιο γρήγορη διαδρομή, να δείχνουν και την πιο ασφαλή.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Τα υπέροχα αυτοκίνητα έργα τέχνης της BMW

Διάσημοι καλλιτέχνες, αφήνουν το στίγμα τους πάνω στο αμάξωμα εμβληματικών μοντέλων της BMW, με το αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακό.

Γραφει TopGear

NTZNS: Η ελληνική startup που φέρνει στο Metaverse την παγκόσμια βιομηχανία της μόδας

Η μόδα ανέκαθεν αντικατόπτριζε το πνεύμα της εποχής μας, αντανακλώντας την εξέλιξη της κοινωνίας και της τεχνολογίας.