Η εποχή των αυτοκινούμενων αεροπλάνων πλησιάζει

Οι αεροπορικές εταιρείες πιέζουν για να επιτραπούν οι επιβατικές πτήσεις χωρίς πιλότους, τη στιγμή που υπάρχουν φωνές οι οποίες προειδοποιούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμη ασφαλές.

Αν οι προβλέψεις των ειδικών που συνέταξαν πριν από λίγο καιρό μια ειδική μελέτη για το μέλλον των αυτοκινούμενων αεροπλάνων -η οποία, μάλιστα, δημοσιεύτηκε στο Forbes- βγουν αληθινές, οι πρώτες "ακυβέρνητες επιβατικές πτήσεις" θα αποτελούν πραγματικότητα μέσα στην επόμενη δεκαετία. Όπως γράφει η δημοσιογράφος Suzanne Rowan Kelleher"Οι εταιρείες που κατασκευάζουν αεροσκάφη εργάζονται προς την εκπλήρωση αυτού του στόχου, οι αεροπορικές εταιρείες τον επιθυμούν διακαώς, η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών προετοιμάζεται και τα συνδικάτα των πιλότων αναγνωρίζουν ότι η σχετική 'απειλή' διαφαίνεται στον ορίζοντα".

Το χρήμα κινεί τον εναέριο χώρο

Οι αντιδράσεις απέναντι στο καινοφανές concept των επιβατικών πτήσεων χωρίς πιλότο εστιάζουν στο ότι το κίνητρο που βρίσκεται από πίσω δεν είναι άλλο από το χρήμα, παρότι ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί ήδη αυτοκινούμενα αεροπλάνα, υπό ελεγχόμενες όμως συνθήκες.

Σύμφωνα με μια έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από μερικά χρόνια, τα αυτοκινούμενα αεροπλάνα θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν στην αεροπορική βιομηχανία περισσότερα από 33 δισεκατομμύρια Ευρώ ετησίως.

Άντρας ταξιδεύει με αεροπλάνο iStock

Παρ' όλα αυτά, οι επιβάτες δείχνουν απρόθυμοι να αρχίσουν να μπαίνουν σε αεροπλάνα δίχως πιλότο, ακόμα και αν τα εισιτήρια των "ακυβέρνητων πτήσεων" τούς έρχονταν πιο φτηνά. Γι' αυτό και η αεροπορική βιομηχανία, αν θέλει να κάνει τον στόχο της πραγματικότητα, θα πρέπει πρώτα να καταφέρει να αλλάξει τις αντιλήψεις των ανθρώπων.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί και το γεγονός ότι πριν από την πανδημία του κορονοϊού συνηθιζόταν να υπάρχουν πάντα δύο κυβερνήτες στο πιλοτήριο, για να μπορεί ο δεύτερος να κάνει ό,τι χρειαστεί σε περίπτωση που συμβεί κάτι στον πρώτο.

Πλέον, έχουν αρχίσει να ασκούνται πιέσεις από ορισμένες αεροπορικές εταιρείες για την τροποποίηση του σχετικού κανονισμού, παρότι είναι πολλοί όσοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε ένα επίπεδο ασφάλειας που να μας το επιτρέπει.

Αναμένουμε, λοιπόν, στο ακουστικό μας για ό,τι νεότερο.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Pierce Brosnan και Helen Mirren μόλις υπέκυψαν στο Netflix

Η πλατφόρμα απέκτησε τη μεταφορά του μυθιστορήματος The Thursday Murder Club και οι δύο ηθοποιοί θα πρωταγωνιστήσουν.

5 επιστημονικοί λόγοι που δε μπορείς να διαχειριστείς τον θυμό

Γιατί, δε μαθαίνουν όλοι να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και το θυμό τους με υγιείς τρόπους...

H Anne Hathaway είναι πλέον αγνώριστη

Η αλλαγή στην εμφάνισή της που δεν περίμενε κανείς.