Ταξιδεύοντας με τα έθιμα των καρναβαλιών της Ελλάδας

Κάνουμε και φέτος μια βόλτα στα καρναβαλικά έθιμα ανά την Ελλάδα και "ταξιδεύουμε" σε άλλες, πιο έξω καρδιά, εποχές.

Γράφει: Esquire Editors 17 Μαρτίου 2024

Διονυσιακό, μεσαιωνικό, έξω καρδιά, το Καρναβάλι υπόσχεται να ξορκίσει έστω και για λίγο την κατήφεια των καιρών, ακόμα κι αν το ζεις ψηφιακά. Από την Πάτρα και την Ξάνθη ως τα ατμοσφαιρικά νησιώτικα καρναβάλια κι από τους Γενίτσαρους και της Μπούλες της Νάουσας ως το Τυρναβίτικο Μπουρανί κάνουμε μια βόλτα στα σημαντικότερα καρναβάλια της Ελλάδας.

Πάτρα και ξερό ψωμί!

Με το κλασικό σλόγκαν "Πατρινό Καρναβάλι για πάντα!", ο νούμερο ένα καρναβαλικός προορισμός μας καλεί κάθε χρόνο να αποδράσουμε στον μαγικό κόσμο του καρναβαλιού, με πολύ κέφι, χορό, τραγούδι και μεγάλα άρματα με επίκαιρο και περιπαιχτικό θέμα. Από τις πολλές παράλληλες εκδηλώσεις ξεχωρίζουν, όπως πάντα, τα Μπουρμπούλια: χοροί όπου οι άνδρες είναι αμεταμφίεστοι και διαλέγουν την ντάμα τους χωρίς να τη ξέρουν αφού οι γυναίκες φορούν ένα μαύρο ντόμινο και μια μαύρη μάσκα. Πήραν το όνομά τους στο μεσοπόλεμο από τον θεατρώνη Ανδρέα Λοβέρδο που τα παρομοίασε με το "μπουρμπούλι" (μεζές από κρέας που βράζει), γιατί δεν απαιτούσαν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Ξεχωριστή καρναβαλική θέση, επίσης, κατέχουν το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού και το Καρναβάλι των Μικρών.

Όλα αυτά βέβαια μέχρι να έρθει η στιγμή για τη Νυχτερινή Παρέλαση του Σαββάτου της Αποκριάς και την κορύφωση του καρναβαλιού με τη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής, που καταλήγει στο καθιερωμένο κάψιμο του Καρνάβαλου στο μόλο του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι.

Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι: ιστορικό και παιχνιδιάρικο

Ολοένα και πιο επιτυχημένο κάθε χρόνο κι έχοντας κλείσει ήδη έναν αιώνα ζωής, το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι κατέχει τα πρωτεία στην Κρήτη. Μας περιμένει πάντα με μπόλικη τσικουδιά, πολλά αποκριάτικα parties, χορούς μεταμφιεσμένων κατά την διάρκεια της αποκριάς, αλλά και κρητικές καντάδες: ριζίτες, λυράρηδες και βρακοφόροι από παραδοσιακά φωνητικά σύνολα θα ξεκινήσουν από την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη για ένα τουρ σατυρικής μαντινάδας στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους και στην παραλιακή Ελευθερίου Βενιζέλου.

Η συνέχεια στο Athinorama

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα