Τι είναι ο Μετατουρισμός; Θα το αντιληφθείς σε αυτό το ταξίδι στο "elDorado" της Ισλανδίας

Απόδραση στην Ισλανδία, στον απόλυτο post-tourism προορισμό.

Esquire Team
Γράφει: Νίκος Αγάθος 02 Αυγούστου 2018

Φαντάσου μια τυπική σκηνή σε έναν συμβατικό τουριστικό προορισμό του εξωτερικού, ακόμη και εξωτικό: μέσα στο ιδανικά κλιματιζόμενο πούλμαν, ακούς την φωνή του ομαδάρχη-ξεναγού να σου περιγράφει παπαγαλία τα αξιοθέατα και την ιστορία τους (υποδεικνύοντάς σου κάθε φορά πότε, πού και πώς να τραβάς φωτογραφίες) και στις απανωτές στάσεις του λεωφορείου για ξεμούδιασμα και φαΐ, να εξηγεί με υπέρμετρο ζήλο τις τοπικές γευστικές επιλογές -κατεψυγμένες ή ξαναζεσταμένες ελαφρώς- των εστιατορίων του τόπου.

Τι είναι ο Μετατουρισμός; Θα το αντιληφθείς σε αυτό το ταξίδι στο "elDorado" της Ισλανδίας

Αν δεν νιώθεις πραγματικά ευχαριστημένος μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό εξωραϊσμένης τουριστικής ατραξιόν, συνέχισε να διαβάζεις. Προφανώς ανήκεις σε εκείνη την κατηγορία ταξιδευτών, που δεν θέλουν να νιώθουν ντε και καλά "τουρίστες".

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΤΑΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΤΟ ΝΕΟ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟΔΡΑΣΕΩΝ, ΠΟΥ ΑΠΕΧΕΙ ΜΙΛΙΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΚΕΤΑ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΝ

 Ο μετατουρισμός αφορά κυρίως σε ταξίδια σε τόπους εμπνευσμένους, απάτητους και ονειρικούς, με περιηγήσεις και δραστηριότητες έξω από τα όρια της φαντασίας. Τέτοιες ανεπανάληπτες στιγμές προωθεί η ομάδα του Folch Studio μέσα από το transmedia project  elDorado, επιδιώκοντας να διηγηθεί πρωτόγνωρες εμπειρίες σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου με έναν σκοπό και μόνο: να μπολιάσει κάθε επισκέπτη με το "μικρόβιο" του μετατουρισμού. Της μέγιστης ταξιδιωτικής αποπλάνησης μακριά και πέρα από κάθε τι συμβατικό.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι εικόνες σ’ αυτό το άρθρο είναι από δυο πρόσφατα ταξίδια στην Ισλανδία από μενονωμένους εξερευνητές, αθλητές, συγγραφείς και φωτογράφους.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στο πρώτο ταξίδι συμμετείχε ο Chris Burkard, ένας Αμερικανός εξερευνητής (από χόμπι) αλλά και φωτογράφος, δημιουργικός διευθυντής σε περιοδικές εκδόσεις αθλητικού περιεχομένου και συγγραφέας (εξ επαγγέλματος), αλλά και διακεκριμένος ομιλητής της TED (ένεκα όλων των προαναφερθέντων ιδιοτήτων του). Φέτος, το πεπρωμένο οδήγησε τον Burkard στα παγωμένα νερά της Ισλανδίας.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το συγκεκριμένο ταξίδι αποτέλεσε για τον Burkard μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δώσει απαντήσεις στον εαυτό του περί δεκάδων οικολογικών προβληματισμών που είχε, αναφορικά με το μέγα πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ωστόσο, η συγκεκριμένη απόδραση μεταμορφώθηκε σε μια μοναδική εμπειρία ζωής, που περιείχε τόνους εμπειριών μέσα από περιηγήσεις σε ακραίες συνθήκες απομόνωσης, στο μεγαλύτερο παγωμένο νησί του πλανήτη.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το επόμενο ταξίδι είναι αυτό της Stephanie Dietze, συγγραφέα και αθλήτριας αντοχής μεγάλων αποστάσεων, η οποία με ένα μονοποδήλατο όργωσε τα παγωμένα βουνά της Ισλανδίας.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

"Καταπληκτικά τοπία, διασταυρώσεις και διακλαδώσεις παγωμένων ποταμών, ψυχρή και άγρια φύση, κάμπινγκ στην λευκή έρημο, άγρια αυθεντικότητα και ανόθευτη ομορφιά όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα σου", γράφει η Dietze στην ηλεκτρονική σελίδα του Folch Studio.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ένας αυθεντικός λάτρης του μετατουρισμού, είτε ψαγμένος είτε εντελώς αρχάριος, δεν έχει λόγια να περιγράψει το δέος που συναντά σε κάθε του βήμα, σε κάθε δευτερόλεπτο όπου ο εγκέφαλός του απορροφά την αληθινή έννοια της απόδρασης. Ευτυχώς που υπάρχουν οι φωτογραφικές μηχανές, αναδεικνύοντας το μεγαλείο κάθε ταξιδιού μέσα από εικόνες. Και αν μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, οραματίσου το μέγεθος των συναισθημάτων, που σε βοηθά να νιώσεις ο μετατουρισμός.

Από: Esquire ES

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.