Η Μαρία Κριτσιλίγκου δε θα σταματήσει ποτέ να ταξιδεύει και να λέει ιστορίες

Και φυσικά μοιράζεται τις ταξιδιωτικές της εμπειρίες στο GoSeeLeave.com.

Έχει fun. Τόσο η ίδια η Μαρία Κριτσιλίγκου όσο και τα ταξίδια μαζί της. Έχει τύχει να βρεθώ μαζί της, στην Αστυπάλαια και στο Τελ Αβίβ και τις δύο φορές αυτά που μου έκαναν εντύπωση ήταν η έμφυτη περιέργεια που έχει για τον τόπο που θα βρεθεί, η ικανότητά της να γίνεται "local" όσο πιο γρήγορα γίνεται και το γεγονός ότι καταλαβαίνει αμέσως το ταμπεραμέντο του μέρους που επισκέπτεται.

Φαίνεται εξάλλου κάνοντας και μία βόλτα από τα κοινωνικά της δίκτυα ή από το site της GoSeeLeave. Το συνειδητοποιείς διαβάζοντας και βλέποντας αυτά που μοιράζεται είτε βρίσκεται στις Ελβετικές Άλπεις, είτε στην απομακρυσμένη Λαπωνία, είτε στη Γαύδος, είτε στην έρημο του Μαρόκου είτε σε μία φοβερή παραλία στην Φλόριντα.

Η Μαρία Κριτσιλίγκου παράγει premium ταξιδιωτικό περιεχόμενο μέσα από τις ιστορίες που αφηγείται, τις εικόνες που δείχνει, τα βίντεο που ανεβάζει, αναδεικνύοντας με τον δικό της τρόπο τον προορισμό που επισκέπτεται κάθε φορά. Μόλις γύρισε από το Μαρακές και με χαρά μας εξήγησε το πώς είναι να πηγαίνεις, να βλέπεις και να φεύγεις.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GoSeeLeave (@goseeleave) on

Πώς ξεκίνησε το GoSeeLeave; Ποια είναι η ιστορία του;

Το GoSeeLeave είναι ένα digital brand που λειτουργεί ως portfolio ταξιδιωτικών προορισμών. Ένα προσωπικό offline & online project, όπου με αφορμή τα ταξίδια και με εργαλείο την τεχνολογία, δημιουργώ περιεχόμενο και επικοινωνώ σημεία, ανθρώπους, ιστορίες και προορισμούς της Ελλάδας και του κόσμου. Το 2013 έφτιαξα στα tumblr, το blog GoCLeave όπου αναδημοσίευα ταξιδιωτικά θέματα που έβρισκα online και μου έκαναν κλικ. Θυμάμαι, ήταν ένας φωτογράφος, που είχε πάει στο Μπουτάν και τους είχε ζητήσει να γράψουν σε ένα μπαλόνι από το 1 μέχρι το 5 πόσο ευτυχισμένοι είναι και σε ένα άλλο χαρτάκι τη μεγαλύτερη επιθυμία τους. Στο Μπουτάν δεν έχουν δείκτη Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος αλλά δείκτη Ακαθάριστης Εγχώριας Ευτυχίας. Στη συνέχεια, έβαλε τα χαρτάκια μέσα στα μπαλόνια και τα άφησε να φύγουν ψηλά, στον αέρα.

Η Μαρία Κριτσιλίγκου δε θα σταματήσει ποτέ να ταξιδεύει και να λέει ιστορίες
Έρημος Merzouga Μαρόκο

Το 2014 το GoSeeLeave μεταφέρεται και φιλοξενείται ως μπλογκ / στήλη, στη Lifo για κάποιο διάστημα. Εγώ, ακολουθώντας την τάση του sharing economy βρέθηκα σε μία travel start-up που φιλοδοξούσε να ενώσει ντόπιους και ταξιδιώτες με παρόμοια ενδιαφέροντα, σε όλο τον κόσμο. Το GoSeeLeave κάπως έπαψε να εκπέμπει, αλλά συνέχισα να ταξιδεύω. Την ίδια εποχή, ήμουν στη βιομηχανία του τουρισμού, στην ελεύθερη αγορά και ασχολούμουν επαγγελματικά με την προώθηση του προορισμού της Αθήνας, σε ξένους επισκέπτες, δουλεύοντας χρόνια για τον επίσημο οδηγό του δήμου Αθηναίων. Παράλληλα ξεκίνησα να αναλαμβάνω ταξίδια και ως απεσταλμένη κάποιου brand, για επαγγελματικούς λόγους προώθησης πια. Το 2015, το GoSeeLeave απέκτησε ταυτότητα, website, πρωτογενές υλικό και κάποια πολύ σημαντικά ταξιδιωτικά projects στο χαρτοφυλάκιο του. Πέρασα πολύ χρόνο και πειραματίστηκα αρκετά με το περιεχόμενο, τους χρήστες και τα κανάλια των social media τόσο στα προσωπικά μου προφιλ όσο και στις σελίδες που διαχειρίζομουν.

μαρακες
Μαρακές, Μαρόκο

Τι κάνεις σήμερα με το GoSeeLeave; Που απευθύνεται;

Απευθύνεται σε όλους. Σήμερα με το GoSeeLeave ταξιδεύω, λέω ιστορίες με ροή και δημιουργώ προφίλ, ενώ από πίσω, το site λειτουργεί επαγγελματικά ως δημιουργικό εργαστήρι παραγωγής και στρατηγικής επικοινωνίας ταξιδιωτικού περιεχομένου για websites, blogs, magazines και social media, γραφείο έρευνας, σχεδιασμού και πραγματοποίησης προσωπικών ταξιδιών, συμβουλευτικό γραφείο business development & εξωστρεφούς επικοινωνίας για νέους επιχειρηματίες, μικρής κλίμακας του τουρισμού, της παραγωγής και του πολιτισμού σε απομακρυσμένες περιοχές.
 

Κοπεγχαγη Δανια
Κοπεγχάγη, Δανία

Το όνομα του site έχει κάποια σχέση με το περίφημο ρητό του Ιούλιου Καίσαρα "Ήλθον, είδον και απήλθον" ή καμία σχέση; 

Καμία σχέση και άσε που νομίζω ότι αυτό το ρητό, ανήκει στον Αστερίξ. Έχει τρία πολύ δυνατά ρήματα σε ενεργητική, προστακτική ή σε υποτακτική έγκλιση.

GO: Να αναζητάς. Να μη φοβάσαι και να μην περιμένεις από κανέναν άλλον να σε σπρώξει για να προχωρήσεις. Να βρίσκεις μόνος σου το κίνητρο να προχωράς.

SEE: Να έχεις τα μάτια και τα αυτιά σου ανοιχτά, να βλέπεις, να ακούς. Τι κάνουν, πώς το κάνουν, γιατί το κάνουν έτσι, τι γλώσσα μιλάνε, τι τρώνε, πώς κάθονται, πώς και τι αγαπούν, τι ονειρεύονται, τι θέλουν, τι μπορούν. Τι να δεις, που να πιεις, τι να φας και που να κοιμηθείς, θα τα βρεις.

LEAVE: Να μάθεις να φεύγεις, όταν χρειάζεται να φύγεις, χωρίς δράματα. Να βλέπεις τις νέες ευκαιρίες που έρχονται.

Να σταθώ λίγο στο μανιφέστο του GoSeeLeave και ιδιαίτερα σε μία φράση που ανήκει στον J.R.R Tolkien: "Not all who wander are lost". Βλέπεις το ταξίδι ως μία εμπειρία περιπλάνησης κι όχι ως αυτοσκοπό; Παίρνει update το μανιφέστο. Σήμερα, το βλέπω ως εμπειρία αυτογνωσίας.

χωριο στη Νορβηγια
Χωριό στη Νορβηγία

Αισθητική και ταξίδια. Πώς συνδυάζονται;

Με ηθική, για να είμαστε σίγουροι.

Πόσες χώρες έχεις επισκεφτεί μέχρι στιγμής; Υπάρχει κάποιο μέρος του πλανήτη που ονειρεύεσαι να ταξιδέψεις και δεν τα έχεις καταφέρει ακόμη;

Πρώτη φορά τις μετράω και φαίνεται να είναι 30. Κάποιες τις γνωρίζω καλά, τις διασχίζω απ’ άκρη σε άκρη, τις ξεχωρίζω και από κάποιες άλλες απλά περνάω. Σε κάποιες επιστρέφω ξανά και ξανά. Θέλω να ταξιδέψω πολύ στην Αφρική. Πρόσφατα πάτησα με τη μύτη του ποδιού μου λίγη βόρεια Αφρική.

Το πιο περίεργο πράγμα που σου έχει συμβεί σε ένα ταξίδι ποιο είναι;

Πέρασα ένα ολόκληρο απόγευμα και μια ατελείωτη νύχτα στο κρατητήριο του αεροδρομίου στο Dubai, γιατί ξέχασα το διαβατήριο μου μέσα στο αεροπλάνο. Εκείνοι έλεγαν ότι το έχασα, εγώ έλεγα ότι το ξέχασα. Όλη νύχτα πήγε έτσι. Φοβερή ιστορία, οι διάλογοι δε. Δεν έχει ελληνική πρεσβεία στο Ντουμπάι, μόνο προξενείο στο Άμπου Ντάμπι. Μεγάλο τράβηγμα, αν χάσεις διαβατήριο. Ειδικά αν είναι σαββατοκύριακο γιατί έχουν τελείως διαφορετικό ΣΚ από ότι οι δυτικοί.

βορεια φινλανδια - λαπωνια
Βόρεια Φινλανδία

Είναι το GoSeeLeave το χόμπι που θα γίνει full time job;

Η δουλειά μου, εδώ και 15 χρόνια, είναι η επικοινωνία και το marketing. Μετακινούμαι ανάμεσα σε διαφορετικές δομές και πόστα, προϊόντα και υπηρεσίες, αγορές και σχέσεις εργασίας. Τα τελευταία χρόνια, δραστηριοποιούμαι με τρομερή όρεξη, στην αγορά του τουρισμού. Το ταξίδι, είναι ένα προϊόν που με αφορά  προσωπικά, το ψάχνω, το γνωρίζω, το καταναλώνω, το καταλαβαίνω, το πιστεύω, οπότε και το επικοινωνώ καλύτερα. Στο GoSeeLeave, είναι μια πιο ελεύθερη προσέγγιση και έκφραση της δουλειάς μου. Κάτι σαν ελεύθερο σχέδιο, ας πούμε. Διηγούμαι ιστορίες με τον τρόπο μου, αντλώντας υλικό από τα προσωπικά μου ταξίδια, προσελκύοντας ταξιδιώτες και επαγγελματίες του χώρου του τουρισμού. Είναι ένα δείγμα γραφής και αισθητικής. Είναι η πιο απολαυστική πλευρά της δουλειάς μου. Το GoSeeLeave είναι το μπουμπούκι μου!  

Tι ψάχνεις σε έναν προορισμό;

Τον χαρακτήρα του με κάθε τρόπο.

Επόμενα ταξίδια;

Τίποτα προγραμματισμένο. Να είμαστε καλά να πηγαίνουμε, να βλέπουμε και να γυρνάμε με  ένα κεφάλι γεμάτο χρυσάφι!
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GoSeeLeave (@goseeleave) on

INFO

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης