Στην Τήνο θα βρεις τα ομορφότερα χωριά των Κυκλάδων

Μία ενδεκάδα υπέροχων χωριών σε ένα από τα πιο δυναμικά ανερχόμενα νησιά της Ελλάδας.

Αν για δύο πράγματα φημίζεται η Τήνος, αυτά είναι η σπουδαία γαστρονομική της κουλτούρα και τα πολλά θαυμάσια χωριά της. Δίχως υπερβολή, μαζί με τη Λέσβο και τη Νάξο ίσως και να συνθέτουν το top 3 των ελληνικών νησιών με τα ομορφότερα χωριά. Γραφικά και μαρμάρινα στην πλειοψηφία τους, άλλα με εκπληκτική θέα και άλλα φωλιασμένα ανάμεσα από τα βουνά, σχεδόν όλα με πανέμορφες πλατείες, γνωρίζουν πώς να μαγνητίζουν το ενδιαφέρον του ταξιδιώτη. 

Βώλακας

Οι χιλιάδες γρανιτένιοι ογκόλιθοι, που βρίσκονται διάσπαρτοι στην περιοχή δημιουργούν ένα σχεδόν σεληνιακό τοπίο, σε ένα χωριό που μοιάζει να ισορροπεί περίτεχνα μεταξύ μύθου και πραγματικότητας.

Δυο Χωριά

Χτισμένα σε υψόμετρα 450 μ., τα Δυο Χωριά αποτελούν το ίσως κορυφαίο μπαλκόνι της Τήνου, με μοναδική πανοραμική θέα. Το σκηνικό εδώ συμπληρώνουν πηγές με γάργαρο νερό, πλακόστρωτα μονοπάτια και ολάνθιστες μπουκαμβίλιες, μαζί με τα αγέρωχα πλατάνια της μεγάλης πλατείας και τις γραφικές μεσαιωνικές καμάρες

Καρδιανή

Τα ασβεστωμένα δρομάκια και οι ανθοστόλιστοι κήποι, η θαυμάσια αρχιτεκτονική και οι ανάγλυφες διακοσμητικές λεπτομέρειες τραβούν αβίαστα το βλέμμα του επισκέπτη στο ορεινό χωριό, στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. 

Κουμάρος

Ένα από τα μικρότερα αλλά και πιο ιδιαίτερα χωριά της Τήνου, με πληθυσμό που μετά βίας φτάνει τα 30 άτομα. Χτισμένος  στην απότομη πλαγιά του βουνού Φούρκα προσφέρει ασφαλώς εξαιρετική οπτική. Κοντά σε αυτόν θα συναντήσεις το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι της Αγίας Αγγέλας, ενώ είναι και το πλησιέστερο χωριό στο Εξώμβουργο και συνδέεται με μονοπάτι με το παλιό κάστρο.

Κτικάδος

Παραδοσιακά σπίτια και εκκλησίες, λιθόστρωτα σοκάκια, καμάρες, υπέρθυρα, κρήνες, πλυσταριά διαμορφώνουν το παραδοσιακό και ιδιαίτερα γραφικό παζλ του Κτικάδου, που βρίσκεται κοντά στη Χώρα της Τήνου. 

Μουντάδος

Σε απόσταση  περίπου 8 χλμ από τη Χώρα, υπάρχει ο είναι παραδοσιακός οικισμός, τοποθετημένος σε μία πλαγιά του Κεχροβουνίου, με την ιστορία του να ξεκινά περίπου 1.000 χρόνια πριν. Ο Μουντάδος είχε ανέκαθεν σπουδαία παράδοση στη ναυτιλία και το εμπόριο, ενώ εδώ λειτουργούσε ένα από τα λίγα σχολαρχεία του νησιού και ένα από τα πιο γνωστά ελαιοτριβεία. Σήμα-κατατεθέν του, το ρυάκι με το πέτρινο γεφύρι.

Πάνορμος

Το μικρό ψαροχώρι στο δυτικό τμήμα του νησιού έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός και διαθέτει πεντακάθαρες αμμουδιές. Κοντά σε αυτό, ξεχωρίζει και το νησάκι Πλανήτης με τον ερειπωμένο Φάρο, ακριβώς απέναντι από το λιμάνι.

Πλατιά

Παραδοσιακός οικισμός και κλασικό δείγμα τηνιακής αρχιτεκτονικής. Το μικρό διατηρητέο χωριό κοντά στον Πύργο, τυγχάνει παράλληλα να είναι και γενέτειρα πολλών καλλιτεχνών. Η αριστοτεχνικά δουλεμένη πέτρα και το μάρμαρο κεντρίζουν εύκολα το ενδιαφέρον.

Πύργος

Το μεγαλύτερο και πιο δημοφιλές χωριό της Τήνου διατηρεί αναλλοίωτη την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του, με μαρμάρινες κρήνες, τέμπλα και προσόψεις σπιτιών να το κάνουν να μοιάζει με υπαίθρια έκθεση τέχνης. Το όνομα του οφείλεται στον βενετσιάνικο πύργο που χτίστηκε τον 16ο αιώνα για την άμυνα της περιοχής. Ανέδειξε πολλούς από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών τους γλύπτες Γιαννούλη Χαλεπά, Δημήτριο Φιλιππότη, Γιάννη Βούλγαρη, Λουκά Δούκα και τον ζωγράφο Νικηφόρο Λύτρα. Η πλατεία του δε, είναι πραγματικά μοναδική: Μαρμαροστρωμένη, με τον χαρακτηριστικό πλάτανο και την παραδοσιακή μαρμάρινη κρήνη καθώς και μπόλικες επιλογές για φαγητό και καφέ.

Υστέρνια

Αμφιθεατρικά χτισμένα και σε απόσταση περίπου 18 χλμ. από τη Χώρα, χρονολογούνται περίπου από το 1600 μ.Χ. Η πλατεία Γλύνη, το παλιό δημοτικό σχολείο οι ναοί της Αγίας Παρασκευής, της Αγίας Τριάδας και της Αγίας Άννας πείθουν εύκολα τον επισκέπτη για τη σπουδαία παράδοση των κατοίκων του στην τέχνη του μαρμάρου. Τα Υστέρνια προσφέρουν πανοραμική θέα στο Αιγαίο και τα γύρω νησιά, με τα ερείπια των γραφικών διατηρητέων ανεμόμυλων να ξεχωρίζουν από μακριά.

Φαλατάδος

Το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό της Τήνου είναι γνωστό για τη ρακή και τα εξαιρετικά κρασιά του - στο χωριό λειτουργούν πολλά πατητήρια και αποστακτήρια. Ο Ναός της Αγίας Τριάδας με τον μπλε τρούλο ξεχωρίζει από μακριά, ενώ το Σπίτι του Σκίτσου, που λειτουργεί ως Μουσείο Γελοιογραφίας, είναι από τα μοναδικά στη νοτιοανατολική Ευρώπη.


Διάβασε ακόμη για τον παράδεισο των Κουφονησίων και τη μαγεία των Παξών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας