10 χρόνια από τη ζωή του Ήλιου σε μία ώρα

Εκρήξεις και σπάνια φαινόμενα από την επιφάνεια του Ήλιου, όπως καταγράφηκαν από τη NASA.

Δέκα χρόνια ηλιακής εξέλιξης. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει στο μεγαλύτερο αστέρι της ηλιακού μας συστήματας μέσα σε μία δεκαετία; Λίγο ή περισσότερο, μπορεί να υπάρχουν πολλές απαντήσεις αναλόγως τη σκοπιά από την οποία εξετάζει κάποιος το ζήτημα. Επιπροσθέτως, όταν ο Ήλιος μετρά περίπου 4,6 δισ. χρόνιας ύπαρξης, μία δεκαετία μοιάζει μάλλον ασήμαντο διάστημα. Παρόλα αυτά, ακόμη και σε μία τόσο σύντομη περίοδο, ένα ουράνιο σώμα όπως ο Ήλιος μπορεί να παρουσιάσει κάποιες ενδιαφέρουσες ενδείξεις. 

Αυτές και στο συγκεκριμένο πλαίσιο χρόνου συνέλαβαν οι φακοί των τηλεσκοπίων στο Solar Dynamics Observatory της NASA, βιντεοσκοπώντας τη διαδικασία. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία συμπήκνωσε σε ένα time-lapse βίντεο διάρκειας 61 λεπτών μία ολόκληρη δεκαετία, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακό. Το βίντεο με τίτλο A decade of Sun δημιουργήθηκε από 425.000.000 εικόνες του Ήλιου σε υπερ-υψηλή ανάλυση (συνολικά 20 εκατ. GB δεδομένων), που καταγράφηκαν από τις 2 Ιουνίου του 2010 μέχρι και την 1η Ιουνίου του 2020. Κάθε δευτερόλεπτο στο βίντεο ουσιαστικά απεικονίζει μία ημέρα ηλιακής ζωής. 

Τι μπορεί να συμβεί σε μία δεκαετία; Πάρα πολλά φαινόμενα και αλλαγές, όπως αυτό που αφορά τους τεράστιους μαγνητικούς κυματισμούς γνωστούς ως ηλιακές κηλίδες - έφτασαν στο αποκορύφωμά τους το 2014 και έκτοτε γίνονται όλο και πιο σπάνιες.


Διάβασε ακόμη για την startup που θέλει να σε στείλει στο διάστημα με αερόστατο, τις καλύτερες διαστημικές τουαλέτες που υπάρχουν, τις τουριστικές ατραξιόν του πλανήτη Άρη και τη συναρπαστική στιγμή που ένα νεκρό αστέρι καταπίνει ένα άστρο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Dua Lipa είναι και επίσημα Αλβανίδα

"Θα είμαι κι’ εγώ Αλβανίδα με χαρτιά" δήλωσε το απόλυτο icon της ποπ σκηνής μόλις πήρε επισήμως την αλβανική υπηκοότητα.

Britannia, το βασιλικό γιοτ έχει αμφιλεγόμενη ιστορία

Η σύνδεση της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ με το "πλωτό παλάτι" που της θύμιζε τον εαυτό της.

To emoji μελιτζάνα έχει τη δική του ιστορία

Πώς φτάσαμε γύρω στο 2011 να χρησιμοποιούμε το emoji μελιτζάνα για να υποδηλώσουμε την ερωτική μας έξαψη.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ενδιαφέρουσες εναλλακτικές αν αντιπαθείς το Twitter του Elon Musk

Σε περίπτωση που σκέφτεσαι να την κάνεις από το Twitter, λύσεις υπάρχουν.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ποιους άντρες αποφεύγουν τελικά οι γυναίκες

Αυτοί είναι οι τύποι αντρών που δεν συμπαθούν ακριβώς και, κυρίως, πώς δεν θα γίνεις ένας από αυτούς.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Μια ματιά στο πρωτότυπο quizy.gr

To συνδρομητικό site που δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες να κερδίσουν πλούσια δώρα.