Ο διάδοχος του Concorde

Προφανώς κάποιοι νοσταλγούν τις υπερηχητικές πτήσεις. Γι' αυτούς έρχεται το Overture.

Ήταν 11 Δεκεμβρίου του 1967 όταν το αριστούργημα της αγγλογαλλικής αεροναυπηγικής Concorde πραγματοποιούσε την πρώτη του πτήση από το αεροδρόμιο της Τουλούζ, στη Γαλλία. Το πρώτο -μαζί με το σοβιετικό Tupolev Tu-144- υπερηχητικό επιβατηγό αεροπλάνο του πλανήτη αποτέλεσε ένα σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα του 20ου αιώνα: Ένα αεροσκάφος που μετέφερε επιβάτες και ταυτόχρονα μπορούσε να αναπτύξει ταχύτητα υπερδιπλάσια εκείνης του ήχου.

Οι πτήσεις του ξεκίνησαν επίσημα στις 21 Ιανουαρίου 1976, με τη λεπτή σιλουέτα του να προδίδει τις υπερηχητικές επιδόσεις του, σε έναν πραγματικό θρίαμβο, για την εποχή, της σύγχρονης αεροναυπηγικής. Δυστυχώς, η προτεραιότητα στην ταχύτητα, ο σχεδιασμός που μείωνε τον αριθμό των επιβατών, το υψηλό κόστος, η μεγάλη ηχορύπανση αλλά και ένα τρομακτικό δυστύχημα στις 25 Ιουλίου 2000 οδήγησαν το Concorde στην απόσυρση.

Ο διάδοχος του Concorde

Σήμερα, σχεδόν 20 χρόνια μετά (η τελευταία πτήση Concorde της Air France πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαΐου 2003 και η αντίστοιχη της British Airways στις 24 Οκτωβρίου 2003), η start-up Boom Supersonic, μία εταιρεία με έδρα το Ντένβερ των ΗΠΑ, ανακοίνωσε πως στις αρχές του επόμενου Οκτωβρίου θα παρουσιάσει το ΧΒ-1, ένα πρωτότυπο-μινιατούρα σε κλίμακα 1:3 του επερχόμενου υπερηχητικού αεροσκάφους Overture, το οποίο μάλιστα θα ξεκινήσει δοκιμαστικές πτήσεις από τις αρχές του 2021.

O ιδρυτής και CEO της Boom Blake Scholl αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του πως "το ο XB-1 είναι το πρώτο βήμα στην επαναφορά των υπερηχητικών ταξιδιών. Οι πτήσεις με τη διπλάσια ταχύτητα σημαίνουν πως μπορούμε να ταξιδέψουμε στη διπλάσια απόσταση, φέρνοντας περισσότερους ανθρώπους, τόπους και κουλτούρες στη ζωή μας", πριν προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες για το φιλόδοξο αν μη τι άλλο project του. Το ΧΒ-1 που αποκαλείται επίσης και Baby Boom είναι χωρητικότητας μόλις 2 θέσεων. Αυτό θα το διαδεχθεί αργότερα το Overture, που θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 55-75 επιβάτες και να αναπτύσσει ταχύτητα έως και 2,2 Mach. Το τελευταίο μεταφράζεται πως θα μπορεί να κάνει το Λονδίνο-Νέα Υόρκη σε περίπου 3 ώρες.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Boom Supersonic (@boomsupersonic) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Boom Supersonic (@boomsupersonic) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Boom Supersonic (@boomsupersonic) on

Εν αντιθέσει με το Concorde, έχει σχεδιαστεί με τις προδιαγραφές των τελευταίων τεχνολογιών προκειμένου, μεταξύ άλλων, να μειώνεται η ηχορύπανση που προκαλούν οι υπερηχητικοί κρότοι. Οι πρώτες πληροφορίες για τις τιμές των εισιτηρίων του αναφέρουν πως αυτά δεν θα κοστίζουν κάποιο εξωφρενικό ποσό αλλά σχεδόν δύο φορές περισσότερο από εκείνα της business class.

Μένει λοιπόν να δούμε κατά πόσο το όραμα του Scholl θα γίνει πραγματικότητα.

Από: Esquire ES

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος