Τι πρέπει να γίνει για να έρθει γρήγορα το 5G στην Ελλάδα

Οι τρεις ικανές και αναγκαίες συνθήκες για να προχωρήσει γρήγορα στη χώρα μας η ανάπτυξη των νέων δικτύων.

Γράφει: Esquire Editors 24 Ιουλίου 2020

Οικονομική ευελιξία για επενδύσεις, ταχεία αδειοδότηση και ένα οικοσύστημα, που θα αναπτύσσει και θα χρησιμοποιεί εφαρμογές, πάνω στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G). Αυτές είναι οι τρεις ικανές και αναγκαίες συνθήκες, για να προχωρήσει γρήγορα στην Ελλάδα η ανάπτυξη των νέων δικτύων, σύμφωνα με τρία κορυφαία στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, που συμμετείχαν σε διαδικτυακή συζήτηση της Accenture.

Του Κώστα Κετσιετζή

Τα οφέλη της νέας τεχνολογίας είναι πολλά. Σύμφωνα με την οικονομετρική μελέτη της Accenture που παρουσιάστηκε χθες, η υιοθέτηση του 5G στην Ελλάδα θα αυξήσει κατά 4,18 δισ. δολάρια το ελληνικό το ΑΕΠ στο χρονικό διάστημα 2022-2028, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας για την ταχύτερη ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να αγγίξει τα 6,27 δισ. δολάρια. Ακόμη αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 31.000 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα, μέσα στην επόμενη οχταετία.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως φάνηκε και από την εκδήλωση τόσο η Πολιτεία όσο και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στοχεύουν στην γρήγορη εξάπλωση των δικτύων. Ο διαγωνισμός για τις συχνότητες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, και τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 5G αναμένεται να λειτουργήσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Όμως, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των τριών παρόχων (Σ. Θεοχαρόπουλος από ΟΤΕ, Λ. Ίσκος από Vodafone και Ν. Μπάμπαλης από Wind), για να υπάρξει μια γρήγορη ανάπτυξη των νέων δικτύων, θα πρέπει να προχωρούν γρήγορα οι αδειοδοτήσεις για τις κεραίες, με την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες. "Είναι επιτακτικό να λυθεί το αδειοδοτικό ζήτημα, γιατί αλλιώς θα μιλάμε για ένα δίκτυο, απλά με ταχύτητες ενός καλύτερου 4G”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Θεοχαρόπουλος, Chief Officer Τεχνολογίας και Λειτουργιών του ομίλου ΟΤΕ, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η εγκατάσταση νέων σταθμών.

"Είναι θετικό ότι η Πολιτεία έχει αντιληφθεί τη σημασία του 5G και του οικοσυστήματος. Θα πρέπει όμως να δουλέψει παραπάνω στην κατεύθυνση της απλούστευσης και επιτάχυνσης των διαδικασιών”, σημείωσε ο Λάμπρος Ίσκος, Διευθυντής Τεχνολογίας της Vodafone Ελλάδας, ζητώντας την πιστή εφαρμογή του νόμου που έχει ψηφιστεί.

Ένα ακόμη ζήτημα που έθιξαν τα στελέχη της αγοράς, είναι το οικονομικό αντάλλαγμα για τις συχνότητες που, όπως τονίστηκε, θα πρέπει να αφήνει στις εταιρείες τον απαραίτητο οικονομικό χώρο για τις μεγάλες επενδύσεις που θα απαιτηθούν από την πλευρά των παρόχων. Σε αυτό το πλαίσιο κρίνονται θετικά οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά όπως είπε ο Νίκος Μπάμπαλης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης της Wind, μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις. "Θα μπορούσε η δημοπρασία να γίνει χωρίς προκαταβολή, όπως έγινε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και να αυξηθούν οι δόσεις στη 15ετία”, σημείωσε.

Κρίσιμο το οικοσύστημα

Τόσο η έρευνα της Accenture, όσο και οι ομιλητές της εκδήλωσης κατέληξαν σε ένα σημαντικό συμπέρασμα: καταναλωτές και επιχειρήσεις γνωρίζουν για το 5G, αλλά προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχουν εντοπίσει τις εφαρμογές και λύσεις εκείνες που θα χρησιμοποιήσουν στα πρώτα στάδια ανάπτυξης των δικτύων 5G.

Αυτό είναι και ένα κρίσιμο σημείο, γιατί όπως είπαν τα στελέχη της αγοράς η ανάπτυξη των δικτύων θα ακολουθήσει τη ζήτηση. Έτσι, οι πάροχοι θα πρέπει να δουλέψουν άμεσα με τις επιχειρήσεις για να δημιουργηθούν στην πράξη εφαρμογές, που θα αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα των νέων δικτύων.

Υπ’ αυτό το πλαίσιο, κρίσιμο ζήτημα είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος με πάρα πολλούς "παίχτες” που θα συνεργαστούν τόσο με τους παρόχους των δικτύων, όσο και με τις επιχειρήσεις. Με αυτό το σκεπτικό και τα τρία στελέχη χαιρέτησαν την πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη δημιουργία του fund Φαιστός, το οποίο θα χρηματοδοτεί εταιρείες, startups και ερευνητικά κέντρα για εφαρμογές πάνω στο 5G.

K. Πιερρακάκης: Στρατηγικός στόχος η επέκταση του 5G

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε ότι το 5G έχει μια στρατηγική διάσταση για την κυβέρνηση.

Στάθηκε ιδιαίτερα στις καινοτομίες του διαγωνισμού για τις συχνότητες και ειδικά στον τρόπο αποπληρωμής, που όπως είπε, βοηθά στη γρήγορη ανάπτυξη του δικτύου, αλλά και στην αξιοποίηση τμήματος των εσόδων για τη δημιουργία οικοσυστήματος που θα μεγιστοποιήσει την αξία του 5G, μέσω του fund Φαιστός.

"H πολιτική αυτή δείχνει τη δέσμευση της πολιτείας να κινηθούμε γρήγορα και σωστά. Δείχνουμε ότι από μια χώρα που δεν θεωρείται ψηφιακός πρωτοπόρος μπορούμε να γίνουμε μια χώρα που γεννά καινοτομίες”, τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και o γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντώνης Τζωρτζακάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιτάχυνση της δημοπρασίας και την ενθάρρυνση των επενδύσεων που φέρνει το σχέδιο αποπληρωμής του τιμήματος για τις σχετικές συχνότητες, το οποίο σύμφωνα με το σχέδιο προκήρυξης της ΕΕΤΤ θα γίνει τμηματικά και σε μεγάλο χρονικό βάθος.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τζωρτζακάκης αναφέρθηκε και στην ανάγκη για ενίσχυση της ζήτησης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχει επιδότηση, αντίστοιχη με εκείνη που υπάρχει στις συνδέσεις οπτικών ινών (SFBB), για τους καταναλωτές.

Από: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.