Το μοναδικό F-82 Twin Mustang που πετά ακόμη ψάχνει νέο πιλότο

Ένα από τα σπανιότερα μαχητικά αεροσκάφη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου βγαίνει στο σφυρί.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 09 Σεπτεμβρίου 2020

Ένα από τα πιο σπάνια μαχητικά αεροσκάφη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου βγαίνει στο σφυρί και μπορεί κάποιος να το αποκτήσει καταβάλλοντας μόλις $12.000.000. Πρόκειται για ένα North American F-82 Twin Mustang ή για την ακρίβεια δύο P-51 Mustang fighters που ενώθηκαν σε ένα αεροσκάφος. Το αξιοσημείωτο είναι πως το εν λόγω αεροπλάνο είναι ακόμη πλήρως λειτουργικό - το μοναδικό του είδους του που υπάρχει ακόμη και μπορεί να πετάξει.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έστελνε αυτού του είδους τα αεροσκάφη ως συνοδεία των βομβαρδιστικών σε long-range αποστολές. Ο ρόλος τους ήταν να εμπλέκονται σε αερομαχίες όταν άλλα αεροσκάφη προσέγγιζαν τα βομβαρδιστικά πριν αυτά φτάσουν στο στόχο τους.

Το μοναδικό F-82 Twin Mustang που πετά ακόμη ψάχνει νέο πιλότοΤο πρόβλημα με τα P-51 ήταν πως οι πιλότοι τους (ένας σε κάθε αεροσκάφος) δεν άντεχαν να πετούν μόνοι τους τόσο πολλές ώρες, καταρρέοντας συχνά από την κούραση. Επομένως, η λύση του "κολλήματος" δύο τέτοιων θα είχε ως φυσικό επακόλουθο και δύο πιλότους σε κάθε αεροσκάφος, κάτι που θα επέτρεπε το εναλλάξ πιλοτάρισμα. Το F-82 Twin Mustang διέθετε εξαρχής δύο κινητήρες, μεγαλύτερη δεξαμενή καυσίμων και δύο πιλοτήρια με dual χειριστήρια. Οι δύο πιλότοι του εναλλάσσονταν στα καθήκοντα της πτήσης, δίνοντας τη μάλλον εξυπνότερη λύση στο πρόβλημα της κόπωσης.

Συνολικά κατασκευάστηκαν μόνο 250 τέτοια και σήμερα υπάρχει μόνο ένα που μπορεί ακόμη να βγει στους αιθέρες. Το αεροσκάφος με serial number 44-83887 είναι εξοπλισμένο με δύο κινητήρες Packard 1650 τους οποίους έχει φτιάξει η Rolls-Royce και ολοκαίνουριους έλικες. Το εξωτερικό του είναι βαμμένο με μεταλλικό χρώμα και τα logos της USA AF.

Από: Esquire ES

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης