O Elon Musk είναι και επίσημα έτοιμος να κατακτήσει το διάστημα

H SpaceX έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που έλαβε πιστοποίηση από τη NASA για τη μεταφορά αστροναυτών στο διάστημα.

Γράφει: Esquire Editors 13 Νοεμβρίου 2020

Ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στην "κούρσα” των δισεκατομμυριούχων για την κατάκτηση του διαστήματος έσπασε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Έλον Μασκ: δημιούργησε ένα αξιόπιστο εμπορικό διαστημικό σύστημα για μεταφορά αστροναυτών προς και από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ένα σύστημα που φέρει πλέον την πιστοποίηση της NASA, η οποία μάλιστα έδωσε την Τρίτη το "πράσινο” φως στο διαστημικό αεροσκάφος Crew Dragon και στον πύραυλο Falcon 9 της SpaceX για μια ακόμη επανδρωμένη, εξάμηνη αποστολή, που θα αναχωρήσει το Σάββατο 14 Νοεμβρίου.

Ο Μασκ ευχαρίστησε τη NASA και πανηγύρισε την επιτυχία της ομάδας του να αποτελέσει το "πρώτο” ανταγωνιστικό, εμπορικό, επιχειρηματικό "σύστημα διαστημικών πτήσεων στην ιστορία που έλαβε πιστοποίηση από τη NASA”.

"Είναι μια μεγάλη τιμή που εμφυσεί εμπιστοσύνη στην προσπάθειά μας να επιστρέψουμε στη Σελήνη, να ταξιδέψουμε στον Άρη και εν τέλει να βοηθήσουμε την ανθρωπότητα να γίνει πολυ-πλανητική”, δήλωσε ο Μασκ σε ανακοίνωσή του.

Τον Μάιο του 2020, στο πλαίσιο των δοκιμαστικών δοκιμών για την πιστοποίηση, δύο αστροναύτες της NASA αναχώρησαν από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με το αμερικανικής κατασκευής διαστημικό σκάφος Crew Dragon της SpaceX.

Η ανακοίνωση της Τρίτης για την πιστοποίηση της εταιρείας του Μασκ από τη NASA αποτελεί το επιστέγασμα εκείνου του επιτεύγματος, το οποίο το Forbes είχε χαρακτηρίσει τον Μάιο ως ένα "τεράστιο άλμα” για τον διαστημικό καπιταλισμό, και μέρος "μιας προσπάθειας δεκαετίων να αποτελέσει το διάστημα ένα νέο σύνορο για την επιχειρηματικότητα”.

"Το ορόσημο της πιστοποίησης είναι ένα απίστευτο επίτευγμα για τη NASA τη SpaceX που επιβεβαιώνει την πρόοδο που μπορούμε να επιτύχουμε σε συνεργασία με την εμπορική βιομηχανία”, δήλωσε την Τρίτη ο διοικητής της NASA, Τζιμ Μπριντενστάιν. Μετά από χρόνια εξάρτησης από τη ρωσική τεχνολογία πυραύλων, ο Μπριντενστάιν πανηγύρισε ότι η NASA σήμερα "επαναφέρει στις τακτικές διαστημικές πτήσεις σε αμερικανικό έδαφος, με αμερικανικής κατασκευής πύραυλο και διαστημικό σκάφος”.

Σημειώνεται ότι το Crew Dragon της SpaceX είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος που έχει πιστοποιηθεί από τη NASA για τακτικές επανδρωμένες πτήσεις από τότε που εκτοξεύθηκε για τελευταία φορά το διαστημικό λεωφορείο

Το Crew Dragon του SpaceX είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος που έχει πιστοποιηθεί από τη NASA για τακτικές πτήσεις με αστροναύτες από τότε που εκτοξεύθηκε το τελευταίο αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο πριν από σχεδόν 40 χρόνια. Η NASA ανακοίνωσε τα ονόματα τεσσάρων Αμερικανών αστροναυτών -και ενός Ιάπωνα πολίτη- που θα αναχωρήσουν από το Διαστημικό Κέντρο Κένετι στο πλαίσιο της αποστολής στον διαστημικό σταθμό.

Ο Μασκ "εκτελεί”

Σήμερα, οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες και συμπράξεις -όπου πρωτοστατούν δισεκατομμυριούχοι σαν τον Τζεφ Μπέζος, τον Έλον Μασκ και τον Ρίτσαρντ Μπράνσον και επιχειρηματίες όπως ο Πίτερ Μπεκ της Rocket Lab- έχουν μειώσει το κόστος των διαστημικών πτήσεων. Εν τω μεταξύ, η ζωντανή προβολή εκτοξεύσεων και προσγειώσεων πυραύλων, ακόμη και αποτυχημένων προσπαθειών, έχουν αναζωπυρώσει τον ενθουσιασμό του κόσμου για τη διαστημική βιομηχανία και την εξερεύνηση του διαστήματος, που είχαν μειωθεί κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων Μπους και Ομπάμα στις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, πέρα από την πιστοποίηση της NASA αυτήν την εβδομάδα, ο Μασκ και η SpaceX έχουν ξεχωρίσει προσφάτως τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Τον περασμένο μήνα η επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley αύξησε την αποτίμησή της για τη SpaceX, από 52 δισ. δολάρια που ήταν τον Ιούλιο σε πάνω από 100 δισ. δολάρια, χαρακτηρίζοντας τη διαστημική επιχείρηση του Μασκ ως "κέντρο ελέγχου" της "αναδυόμενης διαστημικής οικονομίας".

Ο Τσαντ Άντερσον, διαχειριστικός εταίρος της Space Capital και διευθύνων σύμβουλος της Space Angels (αμφότερες έχουν επενδύσει στη SpaceX μέσω του αμοιβαίου κεφαλαίου Space Angels), σημειώνει ότι ο Μασκ έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που τον καθιστά πιθανότατα "ελκυστικό” σε μεγάλους παίκτες τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. "Ως επενδυτή αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ικανότητά του να εκτελεί", εξηγεί ο Άντερσον. "Και δεν νομίζω ότι αμφισβητεί κανείς την ικανότητά του να εκτελεί. Κανείς δεν έχει βγάλει ποτέ χρήματα στοιχηματίζοντας εναντίον του Μασκ. Ο κόσμος το δοκιμάζει συνέχεια, και συνεχίζει να το κάνει, και συνεχίζει να χάνει χρήματα", προσθέτει.

Η NASA έχει επενδύσει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια στη SpaceX για την ανάπτυξη της κάψουλας Crew Dragon ως μέρος του Commercial Crew Program, το οποίο ξεκίνησε το 2010 με την υπόσχεση να αναπτύξει μια νέα γενιά "αμερικανικών πυραύλων" και "αμερικανικών διαστημικών σκαφών", που θα εκτοξεύονται "αμερικανικό έδαφος".

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, δε, η NASA ισχυρίστηκε στην έκθεση προόδου της ότι η αξιοποίηση της SpaceX και της Boeing για την ανάπτυξη "δύο ανεξάρτητων συστημάτων μεταφοράς πληρώματος" πρόκειται "να σώσει τον οργανισμό", και να γλιτώσει από περίπου 20 έως 30 δισ. δολάρια τους Αμερικανούς φορολογούμενους.

Απο: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.