Ο Αύγουστος Πανταζίδης θέλει να ταξιδέψει στη Σελήνη και στον Άρη

Πέρυσι, επελέγη ως ο μοναδικός Έλληνας μεταξύ των 6 υποψηφίων του πρώτου πληρώματος εκπαιδευόμενων ιδιωτών αστροναυτών του αμερικανικού οργανισμού Advancing Exploration, που θα πραγματοποιήσει υποτροχιακή πτήση το 2023.

Γράφει: Esquire Editors 30 Νοεμβρίου 2020

Ρότα για το διάστημα έχει βάλει ο Αύγουστος Πανταζίδης, ο οποίος το 2019 επελέγη ως ο μοναδικός Έλληνας μεταξύ των 6 υποψηφίων του πρώτου πληρώματος εκπαιδευόμενων ιδιωτών αστροναυτών του αμερικανικού οργανισμού Advancing Exploration, το οποίο -κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης δοκιμασιών- θα πραγματοποιήσει υποτροχιακή πτήση το 2023. Πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία έχει σκοπό να επιλέξει και να εκπαιδεύσει αστροναύτες, οι οποίοι θα στελεχώνουν επανδρωμένες αποστολές ιδιωτικών διαστημικών εταιριών στο μέλλον.

Κι αυτή δεν θα είναι η πρώτη "αποστολή" του Αύγουστου. Τα τελευταία δύο χρόνια, έχει συμμετάσχει ως ανάλογος αστροναύτης σε αποστολές προσομοίωσης μακράς διάρκειας στη Σελήνη. Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή στη μέχρι τώρα πορεία του ήταν όταν τον Φεβρουάριο του 2020 επιλέχθηκε ως ο πρώτος Έλληνας στο πλήρωμα προσομοίωσης αποστολής στη Σελήνη "EMMIHS-IV”, διάρκειας 15 ημερών, η οποία διεξήχθη υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕSA)  στην εγκατάσταση HI-SEAS στη Χαβάη. Η εγκατάσταση αυτή δημιουργήθηκε και χρηματοδοτήθηκε για πολλά χρόνια από τη NASA και θεωρείται η καλύτερη εγκατάσταση για προσομοίωση διαστημικών αποστολών στον κόσμο. Επιπλέον, σε έναν μήνα από τώρα θα έχει την τιμή να συμμετάσχει ως Commander (και πρώτος Έλληνας Commander σε αποστολή προσομοίωσης) στην αποστολή "Resolute”, η οποία θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του LunAres Research Station στην Πολωνία.

Η επιστημονική του έρευνα επί της αναγνώρισης πανομοιότυπων γεωλογικά περιοχών του Άρη στη Γη, όπως του Ηφαιστείου της Σαντορίνης, έθεσαν τις απαιτούμενες βάσεις, ώστε να ασχοληθεί με τον τομέα της διαστημικής, ενώ κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών, μέσω του βραβευμένου του project "Space Agrobox”, ερεύνησε τρόπους καλλιέργειας βρώσιμων φυτών στο διάστημα. 

Όπως αναφέρει ο Αύγουστος, παρόλο που οι σπουδές του έχουν γίνει εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, κατάφερε με πολύ κόπο και επιμονή τα τελευταία 5 χρόνια να αποκτήσει το απαιτούμενο επιστημονικό υπόβαθρο, ώστε να ανταγωνίζεται επάξια, στον τομέα της επανδρωμένης διαστημικής, ανθρώπους από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. 

Το όραμά του; Να πραγματοποιήσει την υποτροχιακή πτήση το 2023, να πάει στη Σελήνη το 2030, στον Άρη το 2035 και, κάπου ενδιάμεσα, γιατί όχι, να έχει καταφέρει να γίνει πιλότος διαστημοπλοίων σε υποτροχιακές πτήσεις.

Απο: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου